szuret0_220918

Szüret az esőben – videó

szuret0_220918

Szüret az esőben – videó

Sem a szemerkélő - és estefelé rázendítő - eső, sem a hűvös idő nem vette el a kedvét az érdi szüretelőknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 2022-es szüreten minden eddiginél több és színesebb program várta a látogatókat, akik a hagyományos görög táncoktól az interaktív bűvészshowig számtalan szórakozási lehetőséggel találkozhattak. Délután már több mint ezerötszázan látogattak ki a helyszínre, az érdi pincesorra, ahol egyetlen program sem maradhatott el, és minden sátornál nagy volt az érdeklődés – mint azt alábbi fotóink is tanúsítják, a hirtelen beköszöntött hűvös idő és a csepergő eső dacára önfeledten játszottak a gyerekek, beszélgettek, táncoltak, kóstolgattak a felnőttek.

A rendezvényt szervező Érdi Pincetulajdonosok Egyesülete a hagyományokra, a régi szüreti népszokások felélesztésére helyezte a hangsúlyt: a vidám játékok, szórakoztató programok, az esti disco, a sokféle finomságot kínáló sátor mellett a lovaskocsis felvonulás, a szőlőtaposás, a mustkóstolás is része volt a rendezvénynek, ahogy a néptáncosok fellépése is.

“Szeretnénk, ha tovább élnének a hagyományok, és ez a több évszázados pincesor” – hangsúlyozta Martonosi Tamás elnökhelyettes, aki tudósítónknak elmondta: ez volt a tizenkilencedik szüreti mulatság, amelyen a közel száz pincéből egy tucatnyit tekinthettek meg – és kóstolhatták meg a borokat – a látogatók. Elárulta azt is, hogy az aszályos, meleg nyár nem ártott a szőlőnek, sőt, az idén jó termés várható – és ezt a mostani esős, hideg idő már nem befolyásolja.

 

 

Az idei szüret egyik különlegessége volt az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat műsora: fellépett az Ellinismos Táncegyüttes, a Kariatidák Kórusa, és Stefanidu Janula is énekelt. Elena Papakosztandisz elnök az ÉrdMostnak elmondta: azért volt számukra fontos ez a fellépés, mert a szőlőhegy, illetve a pincesor valaha Sina Simon görög származású mecénásé volt, aki az 1850-es évektől hatalmas összeggel támogatta a fontosabb magyar gazdasági és kulturális fejlesztéseket. Emlékét szeretné megőrizni a nemzetiségi önkormányzat: emléktáblát készíttettek, és a valahai kastély kertjében helyezik majd el a tervek szerint.

A szüretet Csőzik László polgármester nyitotta meg, aki a pincesor fejlesztéséről beszélt. Mint elmondta, szeretnék, ha Ófalu, illetve a pincesor régi fényében ragyogna; az 1880-as évek filoxérajárványáig Érd borászati “középhatalom” volt. A cél, hogy ismét visszahozzák ezt a virágkort. Készül az új présház, és megkezdődött a gazdatiszti ház felújításának terveztetése is. A Kerülő és a Sugár út terveztetésére is aláírták a szerződést – tette hozzá a városvezető, aki azt kívánta a szüreti mulatságon résztvevőknek, hogy érezzék nagyon jól magukat, köttessenek barátságok, jó ismeretségek, legyen a város igazi közösség.

Ez a jókívánság szemmel láthatóan teljesült, köszönhetően a jó szervezésnek, a remek programoknak, no meg az érdiek esőt-hideget legyőző jókedvének.

Fotók: Balogh Alex, operatőr: Bredák Péter

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email