vonat_jpg_erdmost

Orosz rulett az átkelés? Többször elromlott már az érdi sorompó

vonat_jpg_erdmost

Orosz rulett az átkelés? Többször elromlott már az érdi sorompó

A MÁV ZRt. tájékoztatása szerint ha a vasúti átkelőben hibás sorompóval, fényjelzővel találkozunk, a KRESZ szabályai szerint kell eljárni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem csitulnak az indulatok az Esküdt utcai vasúti átjáró sorompójának meghibásodása kapcsán kedden írt cikkünk nyomán. Mint a fotón is jól látszik, a vasúti sorompó éppen szabad utat adott az autósoknak, miközben a székesfehérvári vonat robogott az átjáróban. Majd amikor a vonat elhaladt, a sorompó leereszkedett és a jelzőlámpa tilos jelzést mutatott. És ez a jelenet órákon át ismétlődött. Bár sok autós visszafordult az átjáró előtt, többen áthajtottak rajta a tiltás ellenére.

Az ÉrdMost.hu 10.00 órakor jelezte a problémát a MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatóságának. Munkatársuk válaszlevelében elismerte a hibát. Mint írta, reggel kollégái reggel 09. óra 05 perckor észlelték a bajt, amit 13.00 órakor elhárítottak. Szerencsére nem történt katasztrófa.

„Lassan már orosz rulett lesz egy vasúti átjárón való átkelés!” – írta az egyik olvasónk az ÉrdMost Facebook oldalára. – Ezt erősítette meg egy másik hozzászóló bejegyzése, miszerint ez a meghibásodás: „… nem az első!”

Erre rímelt a következő két bejegyzés tartalma is:

„Álltunk ott vagy 20 percet, mire felnyílt a sorompó. A Fehérvári út felőli oldal alig akart felnyílni… Itt (is) nagyon kell figyelni, mert sokszor van baj a jelzéssel, és/vagy a sorompóval!”

„Sajnos máskor is előfordult már, hogy le sem csukódott! MINDIG KÖRÜL KELL NÉZNI!”

„Itt most nem a KRESZ része az érdekes, azt (elvileg) mindenki tudja, akinek van vezetői engedélye. Az a csúnya a dologban, hogy pár éve lettek felújítva az Esküdt utcai és a Bagoly utcai vasúti átjáró is. Azóta sokkal több a probléma, mint előtte volt. Ha esik az eső, akkor tuti, hogy valamelyik átjáró elromlik.”

Bizonyára sokan ismerik Murphy törvényét, miszerint ami elromolhat, az el is romlik. Egészen biztosan találkozunk még meghibásodott vasúti sorompóval (nemcsak Érden). Szolgáljon tanulságul az egyik olvasónk bejegyzése, aki pontosan tudta, hogy ilyen esetben mi a teendő, és meg is osztotta velünk:

„Aki ismeri a KRESZ szabályokat, az nagyon jól tudja, hogy a sorompó, a fénysorompó az áthaladást segítő előjelző eszközök. A vonatnak minden esetben elsőbbsége van, a gépjármű vezetőjének a feladata, akár megállással is, hogy meggyőződjön a biztonságos áthaladásról.”

A jelenség kapcsán elvárt viselkedésről többek között  ezt írta a MÁV ZRt. Kommunikációs Igazgatósága:

A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.

Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa.

A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email