Váratlan zuhanás – 1985. április 22-e igaz története

Közel negyven év után talán kiderül, hogy mi történt azon a végzetes napon.

Szinte napra pontosan nyolcvan éve Érdnél zuhant a Dunában ifjabb gróf Károlyi Gyula, Horthy Miklós kormányzó veje, ami a városunkhoz köthető egyik legismertebb repülőgép-szerencsétlenség. De korántsem az egyetlen.

A nyolcvanas évekbeli kabarészámaiban még Hofi Géza is gyakran megjegyezte, hogy Érd a leggazdagabb település, mert majdnem minden házra esik egy repülő. És valóban, szomorú, de tény, hogy az elmúlt több, mint fél évszázadban számos repülőgép-baleset történt városunkban.

A már említett nyolcvan évvel ezelőtti tragédia például egy gyakorlórepülés során következett be. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, Tasnádi László, „Nádi” volt az első magyar aranykoszorús repülő, sok-sok ifjú növendék példaképe. 1942 őszén ifj. gróf Károlyi Gyulát, Horthy kormányzó vejét tanította motoros repülésre az érdi repülőtér fölött, egy Bücker Jungmann típusú géppel, amikor az váratlanul irányíthatatlanná vált, és a Dunába zuhant.

ifjabb gróf Károlyi Gyula

Nem ma volt ez sem, de talán már többen emlékezhetnek arra a szerencsétlenségre, ami 1967. december 2-án következett be, ráadásul nem is oly messze az 1985-ös esettől. Egy, az araboknak fegyvert szállító repülőgép zuhant le Érden, a balesetben pedig a gép teljes személyzete odaveszett.

repülőgép-baleset Érden 1967-ben
Az 1967-es érdi repülőgép-szerencsétlenség

Na de mégis mi történt 1985-ben?

A mai napig foglalkoztatja az érdieket, hogy mi, és főként hogyan történt. Sokan látták vagy csak hallottak az esetről, de szinte mindenki másképpen emlékszik. Talán nem véletlenül, hiszen egy szovjet vadászrepülő okozta a katasztrófát, az eset körülményeit az „idők végezetéig” titkosították, voltak, akikkel titoktartási szerződést is aláírattak. Mindeközben az emberek felejtenek, szárnyra kap a pletyka, abból később akár összeesküvés is lehet, és egyre nehezebb kibogozni a szálakat.

Mégis, ha valaki, akkor azok az emberek talán közelebb járnak az igazsághoz, akik közvetlen érintettjei voltak a szerencsétlenségnek. Az ÉrdMost felkutatta mindazokat, akik ott voltak, akik részt vettek a mentésben, akik a házukat és családtagjukat veszítették el a tragédiában.

Videónkból közel negyven év után talán kiderül, hogy mi történt azon a végzetes napon.

Fotó: ÉrdMost

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email