DCIM100MEDIADJI_0082.JPG

Veszített a vonzerejéből a fővárosi agglomeráció

DCIM100MEDIADJI_0082.JPG

Veszített a vonzerejéből a fővárosi agglomeráció

Nem túl biztatóak a kilátások, sokan visszaköltöznének Budapestre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt években sok pozitív hír volt az ingatlanpiacon, most azonban úgy tűnik, hogy mindez megváltozik. Különböző kedvezmények, mint például az állami támogatások, továbbá a kedvezményes hitelek, valamint az áfa kedvezmény is jó hatással voltak a hazai szektorra – hangsúlyozta Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című reggeli műsorában.

Hónapok óta azonban a nemzetközi helyzet határozza meg az ingatlanpiacot is, hiszen a családok és a beruházók is óvatosabban hozzák meg döntéseiket. A magasra szökő benzinárak mindenkit érintenek, azonban az agglomerációban élőkre ez hatványozottan igaz, hiszen többnyire a fővárosba járnak dolgozni, ingáznak, sok esetben két gépjárművel oldják meg a mindennapjaikat. A szakember szerint a háborús helyzetből adódó változások pedig ahhoz vezettek, hogy vesztett a vonzerejéből az agglomeráció.

A jegybanki alapkamat és az infláció emelkedése is csak fokozza a helyzetet, az ingatlanpiaci hitelek kamatai is bőven tíz százalék felett alakulnak, ezek nem annyira vonzóak mint korábban, ennek köszönhetően fogynak a vevők az agglomerációs piacról.

Sok család fejében az is megfordul, hogy visszaköltöznének Budapestre.

Ez főként a régebben épült ingatlanok esetében igaz, mivel ezek energiahatékonysága nem annyira kedvező. Az értékesítendő ingatlanok száma növekszik, azonban a kereslet beárazza ezeket az ingatlanokat, hiszen a korszerűsítés elengedhetetlen és ezt a vevők is tudják.

Balla Ákos szerint ketté válik az ingatlanpiac, hiszen az új energiahatékony ingatlanokra továbbra is lesz kereselet, bár ott is 30-40 százalékos visszaesés várható.

A kevésbé energiahatékony ingatlanok esetében viszont eltűnhetnek az érdeklődők, ami akár több tízmilló forintos árcsökkenést is jelenthet a piacon.

A távfűtéses lakások viszont továbbra is tartják magukat, ez különösen jellemző Érdre, Százahlombattára és Budaörsre. Ebben nagy szerepet játszik, hogy ezeket az ingatlanokat a rezsicsökkentés változása nem érintette, így ezeknek a népszerűsége egyre nagyobb.

Jelenleg még úgy tűnhet, hogy stagnálnak az ingatlanárak, azonban nem szabad elfelejteni, hogy közel 20 százalékos infláció mellett ez inkább csökkenést jelent – hangúlyozta Balla Ákos. A szakember úgy véli, hogy ez amolyan fájdalommentes csökkenés, hiszen a tulajdonosok nem veszik érszre, hogy elinflálódik az ingatlanuk értéke.

Az elmúlt 6-8 évben meredeken emelkedtek az ingatlanárak, meghaladva a családok megtakarításait, de ez a következő időszakban várhatóan kiegyenlítődik – hangzott el az Érd FM 101.3 reggeli műsorában.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email