szucsagnes1_220823

Ezért nem érnek rá unatkozni az érdi nyugdíjasklubok tagjai

szucsagnes1_220823

Ezért nem érnek rá unatkozni az érdi nyugdíjasklubok tagjai

Szűcs Ágnes gondoskodik róla, hogy szeptembertől az érdi idős emberek ne érezzék a magányt, és hasznosan töltsék a napjaikat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kritikus időszak az ember életében, amikor 65 éves korában, mozgalmas évtizedek után nyugdíjba megy. Nyilván könnyebb annak, aki családban él, de ez ma már ritkább. Gyakoribb, hogy az idősek bezárkóznak, depressziósak lesznek, a napi gondokon töprengenek, és kilátástalannak látják elkövetkező éveiket. A Szepes Gyula Művelődési Központ idősügyi referense, Szűcs Ágnes azt a célt tűzte maga elé, hogy az Érden élő 12 500 nyugdíjaskorú ember közül minél többhöz elér, megmozgatja őket, hasznos, értelmes kikapcsolódást, társaságot biztosít nekik – írta az Érdi Újság.

Tavaly ősztől a művelődési ház munkatársa, márciustól pedig már programok özönével várja az időseket. A 11 érdi nyugdíjasklub 650 tagja aktív, érdeklődő, nyitott, de ezt a számot Ágnes növelni szeretné, sokkal több nyugdíjast bevonni az ingyenes programokba. Minden javaslatot, ötletet, kérést felír, megjegyez, és a tervezésnél beépíti a saját elképzeléseibe.

A szeptemberi programkínálat nagyon gazdag, sok-sok területre kiterjed az önismerettől az egészségmegőrzésen át a kirándulásokig és a testmozgásig. Részletesen nem tudjuk ismertetni valamennyit, de az Érdi újság folyamatosan hírt ad ezekről, illetve akinek van lehetősége, feliratkozhat hírlevélre, és minden héten megkapja a kínálatot. A havi programfüzet elérhető a művelődési ház recepcióján. Éljenek vele, ha jó társaságot, hasznos időtöltést szeretnének.

Az Érdi Idősek Akadémiája havi előadássorozat, olyan előadókat és témákat kínál, melyek az idős embereket érintik. Tavasszal vendégül látták Endrei Judit tévébemondót, Németh Lajos meteorológust, Schäffer Erzsébet újságírót, Portisch Lajos sakknagymestert, szeptemberben Kriston Andrea előadását hallhatják az érdeklődők.

Portisch Lajos sakknagymester (Fotó: Balogh Alex)

 

Az Egyházak városunkban programsorozatban a helyi vallási vezetők beszélnek saját közösségeikről. Jó hangulatú, családias beszélgetések ezek, következő alkalommal a zsidó felekezetről lesz szó.

Múzeumi találkozások címen a Magyar Földrajzi Múzeumban helytörténeti, állandó vagy időszaki kiállításokhoz kapcsolódó előadásokon vehetnek részt, most Fekete-Mácsai Anetta vezet helytörténeti sétát Érd-Ófaluban. Kétórás program keretében az Országgyűlési Könyvtár meglátogatására és utána jó idő esetén idegenvezető kalauzolásával Kossuth téri sétára kerül sor.

Havonta az olvasás szerelmeseit hívják a Senior Könyvklubba, ahol izgalmas beszélgetések keretében kerül sor a kiválasztott olvasmányok közös megbeszélésére. A szeptemberi első alkalom az ismerkedésről és az első közös olvasmány kiválasztásáról szól majd.

Az Alzheimer-világnapon, szeptember 21-én a cél felhívni a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, a tévhitek eloszlatására és a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására. A világnap alkalmából az Alzheimer című magyar dokumentumfilmet vetítik, utána beszélgetést hallhatnak az alkotókkal és dr. Menyhárt Miklóssal, a magyarországi Alzheimer Kávézók atyjával.

Az előadás egyben nyitórendezvénye az érdi Demencia Kávézó programsorozatnak is. Minden hónapban más-más szakembertől lehet tájékozódni ebben a témában. Olyanok is részt vehetnek ezeken az alkalmakon, akiknek családjában van beteg ember.

Tavaszi séta Ófaluban (Fotó: Ádám Katalin)

 

Lesz elsősegély-tanfolyam, amely olyan kérdésekre válaszol, mit tegyünk, ha otthon baleset ér minket? Mi a teendő erős vérzés vagy égési sérülés esetén? A kétalkalmas tanfolyam során elsajátíthatják az alapvető, de akár életmentő fogásokat és a hétköznapokban is hasznos egészségügyi ismereteket.

Belső értékeink nyomában címmel szeptemberben új, személyiségfejlesztő foglalkozássorozat indul. Az összejövetelek célja, hogy a bennünk lévő belső értékeinket, mint a harmónia, béke, őszinteség, szeretet, újból „élővé” tegyük, és így olyan emberi értékrend kialakításának legyünk a részesei, amire régóta vágyunk.

A Zenés délutánok keretében lesz Straub Dezső előadása, humoros sztorikkal és örökzöld dallamokkal, illetve operettdélután a Fedák Sári Színház művészeivel.

Az Idősek Világnapja alkalmából „Találkozás egy régi szerelemmel” címmel a Monarchia Operett nagyszabású, Szenes Iván dalaiból összeállított gálaműsorával köszöntik az érdi 65 év felettieket az Arénában.

A Gyaloglóklub hetente lehetőséget ad a mozgásra, szeptemberben a LevenDuna túraútvonalat járják be. A Senior gerincjóga nagyon népszerű volt tavasszal, célja a test egészségének helyreállítása, megőrzése, elsősorban a tartóizmok megerősítésével. Könnyű, ülő vagy álló helyzetben végzett gyakorlatokból, relaxációból és légzőgyakorlatokból áll, melyet idősek is biztonsággal végezhetnek. A 3-1-2 meridiántorna néhai Eőry Ajándok módszere, nagyon egyszerű, bárki által végezhető, könnyen elsajátítható gyakorlatokból áll, mely bármilyen korban végezhető, és gyakorlása kedvező hatással az egész szervezetre.

Minden, amit a rendőrségről tudni akarsz – interaktív bűnmegelőzési időseknek (Fotó: Ádám Katalin)

Minden program ingyenes az érdi 65 év felettieknek, ha előzetesen regisztrálni kell, azt mindig feltüntetik a programoknál az újságban vagy szórólapokon. Fel lehet iratkozni hírlevélre is, akkor hetente elküldik e-mailben az aktuális rendezvényeket.

Az idősügyi referens: Szűcs Ágnes, e-mail címe: szucs.agnes@ szepesmk.hu, telefonszáma: 23-365-490/112-es mellék.

Nyugdíjasklubok Érden:

1. Barátkozzunk Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Fenzel Endréné vezető, 30-578-8886, fenzelne@gmail. com. Foglalkozások időpontja: minden hónap utolsó szerda 14.00– 16.00, Szepes Gyula MK

2. Béke-Barátság Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Bugyenszki Lajosné vezető, 20-392-1771, jutka.bugyenszki@gmail.com. Foglalkozások időpontja: kéthetente csütörtökön 13.00, Mária utca 22.

3. Bolyai Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Peredi Jánosné vezető, 30-246-1004, per.j@freemail.hu Foglalkozások időpontja: páratlan kedd 16.00, Jázmin utca 8.

4. Csuka Zoltán Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Treszkai Lászlóné vezető, 30-312-2145, treszkailaszlone67@gmail.com. Foglalkozások időpontja: kéthetente hétfőn 15.00, Érdligeti Általános Iskola

5. Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Kónya János vezető, 20-584-5922, konya.marika46@ gmail.com. Foglalkozások időpontja: keddenként 14.00–16.00, Szepes Gyula MK

6. Fenyves Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Csontos Gézáné vezető, 70-635-3880, csontosgezane@ freemail.hu. Foglalkozások időpontja: keddenként 14.00, régi Parkvárosi Közösségi Ház

7. Mosoly Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Győriné Ughy Zsuzsanna vezető, 30-397-3655, gyorineughyzsuzsanna@gmail.com. Foglalkozások időpontja: minden hónap 3. kedd 16.00, Mária utca 22.

8. Őszirózsa Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Végh Antalné vezető, 30-541-4053, vegheva50@gmail. com. Foglalkozások időpontja: kéthetente kedden 14.00–16.00, Szepes Gyula MK

9. Petőfi Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Pató Anna vezető, 30-829-9899, annapatoerd@gmail.com Foglalkozások időpontja: minden hónap 1. kedd 15.00, Ófalu, Fő utca 42.

10. Tusculanum Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Domján Károlyné vezető, 70-611-6837, domjan.mama 2020@gmail.com. Foglalkozások időpontja: kéthetente szerdán 14.00, Mária utca 22.

11. Volán Nyugdíjas Klub Elérhetőség: Pépp Gábor vezető, 30-933-0074, peppgabor@busztura.hu. Foglalkozások időpontja: minden hónap utolsó csütörtök 14.00, Szepes Gyula MK

Bartos Csilla

Kiemelt fotó: Kling József/Belső képek: Balogh Alex, Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email