balkezes

Augusztus 13, a balkezesek világnapja

Minden év augusztus 13-án ünnepeljük hivatalosan is a balkezeseket.

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án emlékezünk meg a Föld népességének csaknem a 15 százalékát kitevő balkezesekről.

A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik.

Kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából megállapították , hogy a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta, a fegyverek elterjedésével viszont a jobb kéz került előtérbe. Nagyon sokáig különböző módszerekkel, erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a “szép kezükre”. Mindenki azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz.

A híres balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Jimi Hendrixet, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, a ma élők közül Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email