bringapapifoldekEU_220812

Bringával a Papi földeken

bringapapifoldekEU_220812

Bringával a Papi földeken

A biciklisek nyár elején szembesülhettek a kapura kifüggesztett tiltó táblával, ezzel együtt azzal a ténnyel, hogy immár nem tekerhetnek át a Papi földeknek nevezett érdi Városligeten. Hogy miért nem? Kiderítettük.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kling József

 

Két okból is fájdalmasan érintett a tiltás. Egyrészt mert az utóbbi Érd Körbé-s összejöveteleken gyakran elhangzott, hogy a Papi földek akár biciklis paradicsom is lehetne, ehhez képest megrökönyödve konstatáltam, hogy már a kerekemet se tehetem be oda. Pedig a biciklis tárolók és a főleg fiatalabb korosztályt érintő krosszpálya bizony a kapukon belül található. Másrészt amikor heti rendszerességgel Budapest felé veszem az irányt, mennyivel kellemesebb átkarikázni a Városligeten a tó és a játszótér mellett, mint a szűk Sárd utcán azon imádkozni, hogy ne sodorjon el egy, a megengedett 30 km/h-s sebességet messze túllépő autó.

László Ferenctől, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetőjétől sok hasznos információt tudtam meg, miért lettünk, ha ideiglenesen is, de kiebrudalva a területről. Kiderült például, hogy a táblák valóban újak, de a szabály nem az. A Papi földeken már a próbaidőszakban is érvényben volt, hogy a kerékpárosok legfeljebb tolhatják a cangáikat, de nem tekerhetnek keresztül a ligeten. Erre figyelmeztető tiltó táblák is voltak, csak jóval kisebbek, mint amit a vonatkozó jogszabály előír, ezért helyezett ki az ÉKFI most nagyobb táblákat.

Ezek szerint eddig is úgymond szabálytalanul közlekedtem ezen a területen, amikor keresztülhajtottam rajta, mindig gondosan figyelve arra, hogy véletlenül se zavarjam meg a sétálgató, kisgyerekes vagy épp babakocsis családokat. Sajnos más biciklis kollégák erre nem fordítottak komolyabb figyelmet. Hogy László Ferencet idézzem: „Az utóbbi években az önkormányzat rendszeresen kapott jelzéseket, hogy feszültség alakult ki a bringások és a gyalogosok között. Többen felmentek a futókörre, amivel nemcsak zavarták a kocogókat, de rongálták a gumiburkolatot is. Mások túl gyorsan tekertek a térburkolatos sétányon, csengettek, hogy a gyalogosok húzódjanak arrébb, de olyan is volt, hogy babakocsis anyukákkal koccantak.” Ezek után hogyan várhatnám, hogy a babakocsis anyuka kedvesen visszamosolyogjon rám, amikor óvatoskodva eltekerek mellette?

A városvezetés persze nem hagyja ennyiben a dolgot. Jelenleg is folynak egyeztetések az Érdi Közterület-fenntartó Intézménnyel, vizsgálják, mi szükséges ahhoz, hogy úgy lehessen szabadon bringázni a park területén, hogy a különböző csoportok ne zavarják egymást pihenés, sportolás, kikapcsolódás közben, hogy a Papi földek a bringások számára is paradicsom legyen. Mire van ehhez szükség? László Ferenctől ezt a választ kaptuk: „Fejlesztésekre, további beruházásokra van szükség, az önkormányzat vizsgálja, milyen forrásból mit tudunk a következő időszakban, a Papi földek fejlesztésének második ütemében megvalósítani, hogy mindenki számára kedvező helyzetet teremtsünk. A városvezetés számol is azzal, hogy teljesen új szabályzatot szükséges alkotni a Városligetet használók igényeit, érdekeit, az elmúlt években kialakult szokásait figyelembe véve.”

Bízom benne, hogy az a bizonyos kedvező helyzet mielőbb megvalósul. Közben pedig arról álmodozom, milyen jó lenne, ha jogszabályok helyett az egymás iránti empátia és figyelem szervezné az életünket, hogy biciklis, autós, rolleres, babakocsis, gyalogos ne az ellenséget, hanem a partnert lássa meg egymásban.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email