epitmenyadoeuillusztracio_210317

Újabb adóváltozások jelentek meg, kedden az ipartestület is segít

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek eljuttatott közleményében azt írták, különösen megéri az ekhót választani szeptember 1-től az előadóművészeknek. A háborús gazdasági helyzet miatt a cégek adófizetését is egyszerűsíti a kormány, hiszen a társasági adót nemcsak forintban, hanem dollárban vagy euróban is megfizethetik – tették hozzá.

Akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, számos kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva. A kedvezőbbé váló szabályok miatt a művészeknek pedig az ekho lehet a legjobb választás. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet – írta a PM.

Ismertették, szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhot választani.

Nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az érintettek ekhós jövedelme ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – ismertették.

Az ekhót “normál foglalkozás” mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Viszont, ha például a zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Aki még mindig nem tudja mit tegyen, azoknak segít az érdi önkormányzat és az Érdi Ipartestület. 

Az érdi önkormányzat az Érdi ipartestülettel együttműködve két INGYENES előadást szervez mindazok számára, akik a KATA megszüntetését követően keresik a vállalkozásuk számára legjobb és legkedvezőbb lehetőségeket.  Az előadásokat két, Érdi Ipartestületi tagságú könyvelőiroda tartja a Polgárok Házában, augusztus 16-án.

Délelőtt 10 órától a Taxaland Kft. szakembere, Nagy-Horváth Katalin;

17 órától pedig a HRSZ Kft.-től , Major Emilné Betti várja az érdeklődőket sok szeretettel.

A tájékoztató előadásokon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött a terem befogadóképessége miatt.

Az érdeklődők kérik az Érdi Ipartestületnél az ipterd@ipterd.hu email címen jelezzék részvételi szándékukat!

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email