22_03_29_erdmost_nincskep

Unokázós csalókat tartóztattak le

22_03_29_erdmost_nincskep

Unokázós csalókat tartóztattak le

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2022. július 28-án elrendelte annak a gyanúsított férfinak a letartóztatását, aki ellen nagyobb kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt az Érdi Rendőrkapitányság folytat nyomozást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint, egy Írországban álnéven bujkáló férfi elhatározta, hogy rendszeres haszonszerzés céljából ún. unokázós csalásokat fog elkövetni. Ennek érdekében megállapodott társával, hogy a cselekményhez futárokat, illetve közvetítőket fognak beszervezni. A módszer lényege abban állt, hogy az ötletgazda férfi és valamelyik szintén Írországban tartózkodó rokona Írországból telefonon keresnek meg a telefonkönyvben szereplő nevük alapján egyedülálló, idős személynek vélt sértetteket, magukat a sértett unokájának kiadva, valótlanul arra hivatkoznak, hogy valamilyen kábítószeres ügybe keveredtek, és ennek megoldására azonnali anyagi segítséget kérnek.

A gyanúsított feladata abból állt, hogy futárokat kellett beszerveznie, tevékenységüket összehangolni, illetve a társai által megadott címre küldeni őket, illetve a kicsalt összegeket megbízója részére eljuttatni.

Ezt követően a fentiek alapján szerveződött bűnszövetség tagjaként a gyanúsított az alábbi bűncselekményeket követte el:

I. 2021.augusztus 19-én délelőtt a gyanúsított telefonos utasítására egy beszervezett nő megjelent Százhalombattán, majd egy másik társával felhívta az idős sértett asszonyt, akinek a lányának adta ki magát, azt mondta, hogy csomagot kellett szállítania egy helyre, amiről később kiderült, hogy kábítószer van benne, s fizetnie kell egy ügyvédnek, különben elveszíti a munkahelyét. Az ezidáig ismeretlen társuk arra kérte a sértettet, hogy adjon neki 5 millió forintot, amely fedezi az ügyvédet és egyéb költséget.

A sértett a lánya védelme érdekében először átadott 500.000 forint készpénzt, valamint aranyékszereket, majd később elment a közeli bankba, ahol további 1.500.000 forintot vett fel, majd ezt az összeget is átadta.

A bűncselekménnyel okozott kár: kb. 2.300.000 Ft.

II. 2021. augusztus 18-án a gyanúsított telefonos utasítása alapján a két nő megjelent Biatorbágy településen, majd egyikük egy ott élő idős sértettnek telefonált temetkezési vállalkozónak kiadva magát. A sértettnek azt mondta, hogy halott férje urnája után fizetnie kell 1.200.000 Ft-ot. Ekkor a sértett közölte, hogy neki nincs ennyi pénze csak 800.000 Ft-ja van. Ezt követően a sértettet arra kérték, hogy ezt az összeget vigye ki a háza elé, mert oda küldenek egy futárt a pénzért.

A bűncselekménnyel okozott kár: 800.000 Ft.

III. 2021. augusztus 20-án szintén a gyanúsított telefonos utasítására Székesfehérváron csaptak be egy sértettet, akinek az egyikük az unokájának kiadva magát azt mondta, hogy csomagot kellett szállítania egy helyre, amiről később kiderült, hogy kábítószer van benne, elkapták a rendőrök és fizetnie kell egy ügyvédnek, aki tud segíteni. A sértett nőtől összesen 2.778.400 forintot csaltak ki.

IV. 2021. augusztus 16-án ugyanezzel a módszerrel Dunakeszi településen egy másik sértettet 900.000 forinttal károsítottak meg.

A nyomozó hatóság a gyanúsítottat a fenti cselekmények vonatkozásában 4 rendbeli, nagyobb kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítja.

A terhelt büntetett előéletű, korábban csalás bűntette, súlyos testi sértés bűntette, zsarolás bűntette és lopás bűntett elkövetése miatt volt büntetve.

Jelenleg több hatóságnál is folyik ellene büntetőeljárás lopás bűntettének, magánlaksértés bűntettének, hamis tanúzás bűntettének, kábítószer birtoklásának bűntettének és rongálás vétségének elkövetése miatt.

Az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított előéletére és a jelenleg is folyamatban lévő eljárásokra tekintettel alappal feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne. A bizonyítást veszélyeztetné, így különösen a büntetőeljárásban részt vevő vagy más személyt megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna, tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot vagy vagyonelkobzás alá eső dolgot megsemmisítene, meghamisítana vagy elrejtene, illetve a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekményt folytatná vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottat meghallgatta, majd 4 hónap időtartamra elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét. A bíróság a bűnismétlés veszélyén túl az ügyészi indítványt nem tartotta megalapozottnak.

A döntést a gyanúsított és kirendelt védője tudomásul vette, az ügyész fellebbezéssel élt ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email