1315_beszelo_tal_2

Országos vándorkiállításon egy százhalombattai műtárgy

1315_beszelo_tal_2

Országos vándorkiállításon egy százhalombattai műtárgy

Beválasztották egy különleges kiállítás tárgyai közé a "Matrica" Múzeum egyik római kori tálját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás pedig –, ahol 67 intézmény/múzeum 154 darab műtárgya között ez a Matrica déli temetőjéből származó edény is szerepel –, egy egyedülálló összefogást testesít meg. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által szervezett együttműködés a vidéki múzeumok értékes régészeti, néprajzi, történeti és képzőművészeti gyűjteményeire szeretné felhívni a figyelmet. A kiállítás célja, hogy a vidéki múzeumok együttes erővel, egy kiállítás keretében mutassák be magyarságunk örökségét.
A vándorkiállítás állomásai, időrendi sorrendben: Kecskemét, Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Szekszárd, Eger és Budapest (Magyar Nemzeti Múzeum). A kiállítás zárása 2023 év végén várható.
A kiállítás honlapján megtalálhatjuk a kiállított tárgyak fotóit, rövid leírással. Folyamatosan friss tartalmakat közlő Facebook-oldala is igyekszik minél több ember figyelmét felhívni hazánk zseniális, különleges kincseire.
A korszak értékes díszedényeinek egyike, egy vörös színű terra sigillata tál az alján szereplő felirattal hívta fel magára a figyelmet. Feltehetően egykori tulajdonosa karcolta bele az alábbi mondatot: „Maximini sum, refer me”. Magyarul: „Maximinusé vagyok, adjál vissza engem!” A római kori díszedényeken nem ritkák a bekarcolt betűk, monogramok. Egész mondatra viszont alig van példa!

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email