52186137264_eb7d330351_k

Vissza a visszaváltható palackokat!

52186137264_eb7d330351_k

Vissza a visszaváltható palackokat!

Ötvenötezren követelik a szemétáradat elleni érdemi lépéseket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hazánkban legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente, 70%-ukat soha nem hasznosítják újra. Lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik, majd mikroműanyaggá szétesve bekerülnek folyóinkba és az ivóvizünkbe. Egy műanyag palack akár 450 évig is szennyezheti a környezetünket.

2022. júliusáig már 55 ezer ember írta alá a Greenpeace petícióját, melyben követelik, hogy a magyar kormány törvényileg kötelezze a gyártókat és forgalmazókat, hogy:

  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • és az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

Az országgyűlés körülbelül másfél éve szavazta meg, hogy kötelezően visszaválthatóak legyenek az italcsomagolások az akkori tervek szerint 2023. nyarától. Ám egy, a napokban a kormány által a parlamenthez benyújtott, de még el nem elfogadott módosító javaslat szerint még jobban kitolták a határidőt, egészen 2024-ig. Pedig valós változás csak akkor várható, ha megjelenik a részletes, kötelező előírásokat tartalmazó kormányrendelet.

A döntéshozókon múlik, hogy meddig ömlik még a szemétáradat. Az, hogy a nagy üdítőitalgyártók vállalták, hogy növelik az újrahasznosított műanyagok arányát a PET-palackokban, édeskevés a hulladékcsökkentéshez, hisz a palackok száma nő, világszerte 500-600 milliárd eldobható palackot gyártanak évente. Rá kell kényszeríteni őket a visszaváltós-újratöltős rendszerekre. Az eldobható kultúrával járó pazarlást ráadásul most nemcsak a hulladék, hanem a nyersanyagigény és -hiány miatt is fontos lenne visszafogni. A műanyaggyártáshoz ugyanis rengeteg kőolaj és földgáz kell.

– hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A lakosság elkötelezett a visszaváltás mellett, ezt támasztja alá az a reprezentatív közvélemény-kutatás is, amely szerint az emberek 86 százaléka támogatja az italcsomagolások újratöltését és visszaváltását.

A műanyagmentes július kampány kapcsán a Greenpeace ismét azt kéri a kormánytól, ne halogassa, hanem minél előbb határozza meg a konkrét szabályokat. Mondja meg milyen rendszer lesz, mikortól és mindenképp ösztönözzék benne az újratöltést, mert enélkül nem lehet hatékonyan fellépni a nyersanyagpazarló és szeméthegyeket termelő egyszer használatos kultúra ellen. Minden elszalasztott évvel 1 milliárd PET-palack megy a lerakókba, az égetőbe, a vizeinkbe és a természetbe Magyarországon.

Az Érd FM 101.3 Budáskenyér című reggeli műsorban a témával kapcsolatban készült beszélgetést itt tudja meghallgatni:

forrás: greenpeace.org

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email