erd_foter

Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

erd_foter

Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Az agglomerációból egyedül Érd – mint a terület egyetlen megyei jogú városa – lesz tagja a tanácsnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tanács létrehozását is tartalmazza az a változtatáscsomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága szavazott meg csütörtökön a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslathoz.

Karácsony Gergely főpolgármester, Navracsics Tibor, Gulyás Gergely és Pintér Sándor miniszterek delegáltjai mellett Érd polgármestere is tagja lett ennek a tanácsnak.

A döntés kapcsán Csőzik László polgármester reméli, hogy ez egyúttal azt is jelenti, a kormány is megértette, milyen nagy a baj. A város vezetője bízik abban, hogy elejét tudják venni annak az építkezési káosznak, amit a főváros vonzáskörzetében tapasztalható népességrobbanás okozott.

A polgármester a testületben azt fogja képviselni, amit már évek óta mond, lassan kiált – ahogy Facebook-bejegyzésében fogalmaz, összefoglalva a legfontosabb kérdéseket:

  • A hazai és uniós forrásokat tekintve kezeljék külön régióként az egymillió ember által lakott, de napról napra növekvő agglomerációt. Mert úgy nehéz fejleszteni, hogy 7 évre mindösszesen 4,5 milliárd forint támogatást adnak a 75 ezer fős Érdnek! Egyetlen óvoda építése a mai árakon több mint 1 milliárd!
  • Adják vissza az építéshatósági jogköröket az önkormányzatoknak, legyen egy kézben az építésügy.
  • Jelenleg 300 m2 alatt még csak engedélyt sem kell kérni a kormányhivataltól az építkezéshez (a Covid alatt ez 1000 m2 volt!). Az építési vállalkozók nem ma jöttek le a falvédőről, jól ismerik a kiskapukat. Legutóbb egy fenyves-parkvárosi mellékutcában az engedélyezett 2 lakóegységből 14 lakást sikerült „varázsolni”… Ez okozza leginkább a káoszt, ennek véget kell vetni!
  • Bontsák le a bürokratikus akadályokat! A helyi építési szabályozás megváltoztatása kb. 1,5 évig eltart (pl. azért mert 43 szakhatósággal kell egyeztetni). Ráadásul közben fél szemmel a telektulajdonosok kárigényekre is figyelni kell, mivel ha a telkeken bekorlátozzuk a társasház-építéseket, az csökkenti az értéküket, és a kormányhivatalhoz fordulhatnak kártalanításért, ami anyagilag tönkre teheti az önkormányzatokat. Ezt is rendezni kell központilag.
  • Az építési engedélyeztetési kötelezettség eltörlése azért is hiba volt, mert emiatt olyan épületek jöttek létre, amelyek ivóvízzel vagy akár villamosenergiával történő ellátása jelentős problémákat okoz, ugyanis a 300 négyzetméter alatti, nem engedélyköteles építményekre, illetve az éppen zajló építkezésekre közműszolgáltatók nyilatkozata sem kell az építkezéshez.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email