diákmunka

Kezdődik a diákmunkaszezon

diákmunka

Kezdődik a diákmunkaszezon

Hamarosan itt a tanév vége, és ezzel együtt kezdetét veszi a diákmunkaszezon. Rácz Borbálát, a Multi Job Iskolaszövetkezet munkatársat kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rácz Borbálától megtudtuk, hogy 15 éves kortól szülői engedéllyel csak nyáron vállalhat munkát egy diák, 16 éves kortól viszont szülői engedéllyel egész évben dolgozhatnak a fiatalok. A napi munkaidő egy fiatal munkavállalónál nem lehet több mint 8 óra, heti szinten pedig 40 óra a maximum. Fontos tudni, hogy a diákok foglalkoztatásánál is írásban megkötött eseti megállapodásra van szükség, amelyben meg kell határozni az alapbért és a munkakört, ezen felül célszerű, de nem kötelező rögzíteni a munkaviszony időtartamát, a munkavégzés helyét és a napi munkaidőt.

„A diák és a szövetkezet között létrejövő tagsági megállapodásban egyebek mellett rögzíteni kell a fiatal által vállalt feladatok körét és az egyes feladatokhoz kapcsolódó díj legkisebb összegét. A diák és a szövetkezet között tagsági megállapodás jön létre, ami jogilag megvédi a diákot a diákmunka világában.”

Ami a munkabért illeti, diákok foglalkoztatásánál is érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum. Általában bruttó 1400-1700 forintos órabérben találhatók diákmunkák, ezek főleg a bolti kisegítői, könnyű fizikai pozíciókra vonatkoznak. A szakmai bérek ennél általában magasabbak, bruttó 1500-1900 forint/óra körül mozognak. A legmagasabb béreket a nyelvtudást igénylő vagy mérnöki informatikus pozíciókért fizetik, nem ritkán bruttó 2000-2500 forintot óránként. Ezen kívül minden hétvégi és éjszakai munkavégzésért pótlék jár, így ennek köszönhetően néhány hétvégi, éjszakai pozícióban is eléri a diákbér a nettó 1600-1900 Ft/ órát. A diákok körében a legnépszerűbbek a gyorséttermi munkák, gyakornoki irodai pozíciók, illetve a telefonos ügyfélszolgálati pozíciók.

„A tapasztalatok szerint jellemzően nyaralásra, jogosítványra, külföldi tanulmányi utazásra, nagyobb értékű technikai eszközre gyűjtenek a diákok, de nem ritka már az sem, hogy albérlet fizetése miatt dolgoznak egész évben a fiatalok.”

A középiskolások a nyári hónapokban általában egy hónapot, a hallgatói státuszban lévők pedig akár két hónapot is dolgoznak nyaranta, de ők az év más szakaszában is szívesen vállalnak munkát. Emelkedett a gyakornoki státuszok aránya is, ahol a kötelező szakmai gyakorlati idő hat hete után a diákok jellemzően tovább maradnak ezeken a munkahelyeken, a cégek is a munkaerő megtartására helyezik a hangsúlyt. Rácz Borbála végül elmondta, hogy körülbelül 250 ezer nappali tagozatos hallgató van, ebből 110-120 ezer dolgozik éves szinten. A 25 év alatti korosztály 50 százaléka dolgozik a tanulmányai mellett, 15 évvel ezelőtt még csak a 10-15 százalékuk döntött a munka mellett.

„Egyre nagyobb az érdeklődés a diákmunkák iránt, a munkáltatók rugalmassága is megnövelte a diákok munkavégzési kedvét.”

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email