8 (2)

Balatonon járt az ÉrdLeMKE

8 (2)

Balatonon járt az ÉrdLeMKE

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület 2007 óta szervez emléktúrákat a 2. világháború alatti lengyel menekülttáborok helyszíneire.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Május 28-29-én a boglári hajdani lengyel iskolába látogatott az egyesület és koszorút helyezett el a Lengyel-Magyar Barátság Házánál levő emléktáblánál, valamint a Danuta Jakubiecre emlékeztető jelképes sírnál.

Varga Béla plébános sírhelyénél is tiszteletüket tették, természetesen Teleki Pál szobránál is mécsest gyújtottak. Megtekintették a gazdag anyaggal rendelkező helytörténeti múzeumot, benne a lengyel anyaggal. Az eső ellenére megnézték a román stílusú templomromot, a kék és vörös kápolnákat is. Kísérőik voltak a Balatonboglári Lengyel-.Magyar Baráti Egyesület vezetői, Gárdos Zoltán és Pór Gábor.

Ezután Nagykanizsa felé vették az irányt az esős időben, ahol idegenvezető is várta őket. A Csengery úton két emlékmű is emlékeztet a kávégyári lengyel táborra, az egyiket csak az autóbuszból nézték meg, a nemrég (2019-ben) felavatott, szűzanyát is ábrázoló, valamint fontos információkat közlő, képekkel illusztrált emlékműnél ünnepélyesen emlékeztek.

Beszédet mondott Bazsóné Megyes Klára elnök mellett Vikár Tibor, a szerveződő zalai lengyel-magyar baráti társaság egyik vezetője. Elhangzott egy vers is Dózsa Lajos előadásában. A Kanizsa Tv felvételt készített az ünnepségről.

Bali Vera idegenvezetésével bejárták a várost, mindenki csodálkozott, hogy mennyi szép hely van Kanizsán. Vacsorára zalai specialitásokat ettek: göcseji gombalevest, krumpliprószát, dödöllét.

A következő napi programjuk Lendva bejárása volt. Minden nevezetességét (Makovecz-tervezte kultúrház, Szent István szobor, „könyvszobor”, a lendvai vár a Zala-György-szobával, Vinárium) megnézték, habár ezeknek nincs lengyel vonatkozása. A bántornyai templomnak viszont van, hiszen a román-kori freskók Szent Lászlót ábrázolják. Természetesen elhangzott a Boldogasszony anyánk c. dal, „idegenvezetőjük” legnagyobb örömére. Dr. Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, költő meghatottan hallgatta az éneket. „Fantasztikus az az elkötelezettség, ahogy értelmiségiként a szülőföldjén maradt, és ahogy a verseiben és tanulmányaiban, prózájában is ez a hűség megmutatkozik. Köszönet neki!”

„Összességében – az esős idő ellenére – szép két napot zártunk. Kötelességünknek érezzük a lengyel-magyar barátság emlékhelyeit fölkeresni, ezzel is ezt szolgáltuk. Ugyanakkor mindig akad olyan élményünk, amivel ezt a gondolatot kiegészítjük – jelen esetben Kanizsa és Lendva megismerésével. És még egy fontos gondolat: az emberi kapcsolatok építése, egymás segítése! A bogláriak szíves vezetése, az együtt ünneplés velük, a Vikár Tiborral közös megemlékezés, Bali Vera lelkes, humoros idegenvezetése, majd pedig Zágorec-Csuka Judittal való együttlét mind-mind olyan emlék, ami fölemel, jobb emberré tesz! És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyesület tagjainak empátiája, fegyelmezettsége, nyitottsága nélkül ez nem valósulhatott volna meg.” – közölte Bazsóné Megyes Klára elnök.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email