8 (2)

Balatonon járt az ÉrdLeMKE

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület 2007 óta szervez emléktúrákat a 2. világháború alatti lengyel menekülttáborok helyszíneire.

Május 28-29-én a boglári hajdani lengyel iskolába látogatott az egyesület és koszorút helyezett el a Lengyel-Magyar Barátság Házánál levő emléktáblánál, valamint a Danuta Jakubiecre emlékeztető jelképes sírnál.

Varga Béla plébános sírhelyénél is tiszteletüket tették, természetesen Teleki Pál szobránál is mécsest gyújtottak. Megtekintették a gazdag anyaggal rendelkező helytörténeti múzeumot, benne a lengyel anyaggal. Az eső ellenére megnézték a román stílusú templomromot, a kék és vörös kápolnákat is. Kísérőik voltak a Balatonboglári Lengyel-.Magyar Baráti Egyesület vezetői, Gárdos Zoltán és Pór Gábor.

Ezután Nagykanizsa felé vették az irányt az esős időben, ahol idegenvezető is várta őket. A Csengery úton két emlékmű is emlékeztet a kávégyári lengyel táborra, az egyiket csak az autóbuszból nézték meg, a nemrég (2019-ben) felavatott, szűzanyát is ábrázoló, valamint fontos információkat közlő, képekkel illusztrált emlékműnél ünnepélyesen emlékeztek.

Beszédet mondott Bazsóné Megyes Klára elnök mellett Vikár Tibor, a szerveződő zalai lengyel-magyar baráti társaság egyik vezetője. Elhangzott egy vers is Dózsa Lajos előadásában. A Kanizsa Tv felvételt készített az ünnepségről.

Bali Vera idegenvezetésével bejárták a várost, mindenki csodálkozott, hogy mennyi szép hely van Kanizsán. Vacsorára zalai specialitásokat ettek: göcseji gombalevest, krumpliprószát, dödöllét.

A következő napi programjuk Lendva bejárása volt. Minden nevezetességét (Makovecz-tervezte kultúrház, Szent István szobor, „könyvszobor”, a lendvai vár a Zala-György-szobával, Vinárium) megnézték, habár ezeknek nincs lengyel vonatkozása. A bántornyai templomnak viszont van, hiszen a román-kori freskók Szent Lászlót ábrázolják. Természetesen elhangzott a Boldogasszony anyánk c. dal, „idegenvezetőjük” legnagyobb örömére. Dr. Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, költő meghatottan hallgatta az éneket. “Fantasztikus az az elkötelezettség, ahogy értelmiségiként a szülőföldjén maradt, és ahogy a verseiben és tanulmányaiban, prózájában is ez a hűség megmutatkozik. Köszönet neki!”

“Összességében – az esős idő ellenére – szép két napot zártunk. Kötelességünknek érezzük a lengyel-magyar barátság emlékhelyeit fölkeresni, ezzel is ezt szolgáltuk. Ugyanakkor mindig akad olyan élményünk, amivel ezt a gondolatot kiegészítjük – jelen esetben Kanizsa és Lendva megismerésével. És még egy fontos gondolat: az emberi kapcsolatok építése, egymás segítése! A bogláriak szíves vezetése, az együtt ünneplés velük, a Vikár Tiborral közös megemlékezés, Bali Vera lelkes, humoros idegenvezetése, majd pedig Zágorec-Csuka Judittal való együttlét mind-mind olyan emlék, ami fölemel, jobb emberré tesz! És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az egyesület tagjainak empátiája, fegyelmezettsége, nyitottsága nélkül ez nem valósulhatott volna meg.” – közölte Bazsóné Megyes Klára elnök.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email