22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is hódít Zero Waste

22_03_29_erdmost_nincskep

Érden is hódít Zero Waste

Egyre több csoport van a Facebookon, kifejezetten a helyi közösségeknek, amelyek azt hirdetik, hogy ne dobjuk ki a már nem használt holminkat, hanem inkább cseréljük el valakivel, akinek még hasznos lehet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Zero Waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék, ami nyilván egy másik extrém, a mostani szeméthelyzet ellentéte. Egy olyan logikai megközelítést hirdet, amely az újrahasznosításnál is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek az az alapja, hogy a termékeket eredetileg is örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak gyártják. A Zero Waste mozgalom célja tehát az, hogy a hulladéktermelés helyett újrahasznosítható termékeket használjunk, szemben az egyszerhasználatos termékekkel, ami kb a jelenlegi műanyagtermelés 40%-át teszi ki.

Bea Johnson, a Zero Waste nagyasszonya és a Zero Waste Home blog és könyv szerzője ebben a videóban elmagyarázza, hogyan termel jelenleg csupán egy befőttesüvegnyi szemetet egy év alatt.

A zero waste jelentése

A zero waste szó szerinti jelentése: nulla hulladék. Nevezik ezenkívül no waste-nek is, de a mozgalom hivatalos elnevezése a zero waste.

Ezt azzal lehet elérni, hogy a különböző termékeket már eleve úgy tervezik meg, hogy ne keletkezzen belőlük hulladék – egyszer használatos megoldások helyett örökéletű produktumok, a termékek selejtezése helyett pedig újrafelhasználás. Természetesen egyetlen terméktől sem várható el, hogy örökké kiszolgálja a tulajdonosát, de azt igen, hogy a lebomlása vagy a természetbe kerülése ne szennyezze a bolygónkat.

A zero waste termékek tehát újrafelhasználhatók még jóval azután is, hogy az eredeti funkciójukat megfelelően ellátták. Mindez nagyon szépen és egyszerűen hangzik elméletben, de hogyan kivitelezhető a gyakorlatban?

A közelmúltban a Facebookon én is csatlakoztam néhány környékbeli zero waste csoporthoz, ami úgy működik, hogy gazdát cserélnek a háztartásunkban nem használt dolgok és nem a kukában landolnak. Így például én már cseréltem rengeteg ruhát, gyerekjátékot, műanyag kismotort öblítőre, gyümölcsre, zöldségre. Ez utóbbi például azért jó, mert kertváros lévén sokan termelnek otthon, így legutóbb például egy tál friss korai cseresznyét kaptam néhány műanyag játékért cserébe.

A zero waste mozgalom most ráadásul még egyszerűbb, ugyanis az egyik érdi csomagolásmentes bolt felvállalta, hogy lebonyolítja a cseréket, így a folyamat még egyszerűbb, mint eddig.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

hu_HUHungarian
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email