22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre több a szúnyog

22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre több a szúnyog

Megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés Baja és Mohács térségében, a Csepel-szigeten és környékén, Budapesten pedig biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt napok változékony időjárása után a felmelegedés hatására várható a vérszívók tömeges megjelenése, ezért a következő napokban folytatódik az intenzív védekezés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi esős időszakban a lakosság különösen sokat tehet a szúnyogok elterjedése ellen. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben megálló vizet kiönteni.

A központi, vegyszeres szúnyogirtásra nincs hatásunk, de saját környezetünkben alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat a vérszívók ellen.

Mint minden kártevő esetében, itt is nagyon fontos a megelőzés. Első lépésként nézzük végig a kertet és minden területet a ház körül, keressük meg azokat a tárgyakat – vödröt, kannát, talicskát, ponyvát stb. –, amelyben összegyűlhet az esővíz. Fedjük le az esővízgyűjtő hordókat, az állatok itatóiban pedig cseréljük naponta a vizet. Ha kerti tavunk van, legyenek benne halak és békák, illetve levegőztetővel és szökőkúttal tegyük vonzóvá a szitakötők számára is, amelyek elpusztítják a szúnyogokat.

Nyírjuk a gyepet minél gyakrabban és minél rövidebbre, mert a hosszú fű szintén kellemes terep a vérszívóknak. Tegyük madárbaráttá a kertünket! Számos madárfaj – például a széncinege, a fecske és több vándorló énekesmadár – szereti elfogyasztani a szúnyogokat és a lárvákat is. Szereljünk az eresz alá mű fecskefészket, és helyezzünk ki télire madáretetőket, melyekkel biztosan a telkünkre tudjuk csalogatni a madarakat. Szereljünk fel denevérodút! A „bőregerek” szúnyogokkal is táplálkoznak, látványosan csökkentik a vérszívók populációját, így minél több denevér repked az udvaron, annál kevesebb lesz a szúnyog körülöttünk.
Ültessünk szúnyogriasztó növényeket! A bazsalikom, a rozmaring, a levendula, a macskamenta, az eukaliptusz, a zsálya és a citromfű is távol tartja a szúnyogokat. Ezeket a kertbe, de akár a balkonra is ültethetjük, ráadásul nemcsak hasznosak, hanem igen szépek is, illetve ételekhez vagy éppen gyógyteának is kiválóak.

Házunk, lakásunk ablakaira szereljünk szúnyoghálót! A fizikai védelem a legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja annak, hogy kívül tartsuk a vérszívókat. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, beltéren is alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat. Kerüljük a vegyszeres elektromos szúnyogriasztókat, melyek mérgező anyagokat bocsátanak ki, ezek háziállatainkra és ránk nézve is károsak lehetnek.

Használjunk inkább természetes illóolajokat – például citromot, eukaliptuszt, szegfűszeget, fodormentát, borsmentát, gerániumot – mécsesbe vagy párologtatóba, de figyeljünk az adagolásra, nehogy túl tömény legyen a folyadék. Alkalmazhatunk természetes anyagból készült füstölőket is, ezek bel- és kültéren egyaránt távol tartják a szúnyogokat. Kevésbé tömény, de hatékony megoldás lehet a szobákban elhelyezett, szegfűszegekkel teletűzdelt citrusféle is, vagy akár egy félbevágott citrom, narancs. Főzhetünk aromás gyógynövényekből – citromfűből, mentából – teát, amely csészékbe öntve, a lakás különböző pontjain elhelyezve szintén segít a vérszívók elleni harcban. Kipróbálhatjuk a gesztenye- és diólevélfőzetet is: a két fa leveléből készült lé egy lapos tálba téve szintén szúnyogriasztó hatású. Arra ügyeljünk, hogy a főzetet egy használaton kívüli lábosban készítsük el.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email