szunyog_190723

Egyre több a szúnyog

Megkezdődik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés Baja és Mohács térségében, a Csepel-szigeten és környékén, Budapesten pedig biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen.

Az elmúlt napok változékony időjárása után a felmelegedés hatására várható a vérszívók tömeges megjelenése, ezért a következő napokban folytatódik az intenzív védekezés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelenlegi esős időszakban a lakosság különösen sokat tehet a szúnyogok elterjedése ellen. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, vödrökben megálló vizet kiönteni.

A központi, vegyszeres szúnyogirtásra nincs hatásunk, de saját környezetünkben alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat a vérszívók ellen.

Mint minden kártevő esetében, itt is nagyon fontos a megelőzés. Első lépésként nézzük végig a kertet és minden területet a ház körül, keressük meg azokat a tárgyakat – vödröt, kannát, talicskát, ponyvát stb. –, amelyben összegyűlhet az esővíz. Fedjük le az esővízgyűjtő hordókat, az állatok itatóiban pedig cseréljük naponta a vizet. Ha kerti tavunk van, legyenek benne halak és békák, illetve levegőztetővel és szökőkúttal tegyük vonzóvá a szitakötők számára is, amelyek elpusztítják a szúnyogokat.

Nyírjuk a gyepet minél gyakrabban és minél rövidebbre, mert a hosszú fű szintén kellemes terep a vérszívóknak. Tegyük madárbaráttá a kertünket! Számos madárfaj – például a széncinege, a fecske és több vándorló énekesmadár – szereti elfogyasztani a szúnyogokat és a lárvákat is. Szereljünk az eresz alá mű fecskefészket, és helyezzünk ki télire madáretetőket, melyekkel biztosan a telkünkre tudjuk csalogatni a madarakat. Szereljünk fel denevérodút! A „bőregerek” szúnyogokkal is táplálkoznak, látványosan csökkentik a vérszívók populációját, így minél több denevér repked az udvaron, annál kevesebb lesz a szúnyog körülöttünk.
Ültessünk szúnyogriasztó növényeket! A bazsalikom, a rozmaring, a levendula, a macskamenta, az eukaliptusz, a zsálya és a citromfű is távol tartja a szúnyogokat. Ezeket a kertbe, de akár a balkonra is ültethetjük, ráadásul nemcsak hasznosak, hanem igen szépek is, illetve ételekhez vagy éppen gyógyteának is kiválóak.

Házunk, lakásunk ablakaira szereljünk szúnyoghálót! A fizikai védelem a legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja annak, hogy kívül tartsuk a vérszívókat. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, beltéren is alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat. Kerüljük a vegyszeres elektromos szúnyogriasztókat, melyek mérgező anyagokat bocsátanak ki, ezek háziállatainkra és ránk nézve is károsak lehetnek.

Használjunk inkább természetes illóolajokat – például citromot, eukaliptuszt, szegfűszeget, fodormentát, borsmentát, gerániumot – mécsesbe vagy párologtatóba, de figyeljünk az adagolásra, nehogy túl tömény legyen a folyadék. Alkalmazhatunk természetes anyagból készült füstölőket is, ezek bel- és kültéren egyaránt távol tartják a szúnyogokat. Kevésbé tömény, de hatékony megoldás lehet a szobákban elhelyezett, szegfűszegekkel teletűzdelt citrusféle is, vagy akár egy félbevágott citrom, narancs. Főzhetünk aromás gyógynövényekből – citromfűből, mentából – teát, amely csészékbe öntve, a lakás különböző pontjain elhelyezve szintén segít a vérszívók elleni harcban. Kipróbálhatjuk a gesztenye- és diólevélfőzetet is: a két fa leveléből készült lé egy lapos tálba téve szintén szúnyogriasztó hatású. Arra ügyeljünk, hogy a főzetet egy használaton kívüli lábosban készítsük el.

További cikkeink

További cikkeink

Útjavítás, fűnyírás közműépítés – ezeket a munkákat végzik szerdán az Érdi Közterület-fenntartó Intézmény munkatársai.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email