erd_foter

Főszerepben a civil kurázsi

erd_foter

Főszerepben a civil kurázsi

Május 31-én éjfélig lehet regisztrálni a közösségi gyűlésre. Alább összegyűjtöttünk pár véleményt, miért érdemes élni a lehetőséggel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A napokban tízezer érdi lakos kap (illetve kapott) meghívót az önkormányzattól Érd első közösségi gyűlésére. E két hétvégét felölelő fórumon ötven, a meghívó alapján regisztráltak közül kisorsolt lakos tanácskozik és fogalmaz meg ajánlást arra nézvést, hogyan alakítsanak ki Érd és az itt élők számára egy élhetőbb, zöldebb jövőt.

Az első, június 11-12-ei hétvégén független szakértőkkel beszélgetve különféle aspektusokból vizsgálják meg az e szempontból legfontosabb kérdéseket, fejlesztési lehetőségeket. A második hétvégén – június 25-26-án – pedig megfogalmazzák ajánlásaikat a városvezetés részére.

Hogy miért érdemes eljönni erre a két hétvégére, arról azokat kérdeztük, akik részt vettek a közösségi gyűlés előkészítő folyamatában. A program első állomásaként ugyanis április elején fél napos, zárt körű szakmai egyeztetést tartott a szervező DemNet Alapítvány, amelyre meghívták a különböző szakmai, civil szervezetek, érdekcsoportok képviselőit, valamint független szakértőket, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mely helyi ügyekről tanácskozzanak és fogalmazzanak meg javaslatokat a közösségi gyűlés résztvevői.

Csengeri Attila, Érd Körbe Egyesület:

„Azt remélem a közösségi gyűléstől, hogy valóban meg tudja szólítani az érdieket, és lehetőséget biztosít azok számára is, akik nem vesznek részt napi szinten a város ügyeiben, de látják azokat a tennivalókat, amelyek a város érdekében el kellene végezni. A gyűlés alkalmat ad arra, hogy ne csak egy közösségi oldalon írjuk ki az ötleteinket, kiszórva azokat a nagyvilágba, hanem egy szakértői gárdával osszuk meg elképzeléseinket, akik ezt egy javaslatcsomagba foglalják.”

Bukovszki Csaba, Pincetulajdonosok Egyesülete:

„Nagyon jó ötletnek tartom a közösségi gyűlést, hiszen bárkinek lehetnek olyan javaslatai, amit érdemes figyelembe venniük a döntéshozóknak. Jó volt részt venni az alapelvek, -gondolatok lefektetésében, megtisztelő volt, hogy kaptam rá lehetőséget.”

Kerekes Ervin, AVL Hungary Kft.:

„Nagyobb lehet a társadalmi elfogadottsága egy-egy döntésnek, ha nem politikusok, hanem magánemberek hozzák meg azokat, főleg, ha szakértői segítséget is kapnak. Ez a két hétvége természetesen  időráfordítást jelent azoknak, akik részt vesznek a gyűlésen, de így beleszólásuk lehet Érd jövőjébe.”

Bart István és Édes Balázs, a közösségi gyűlés vezető szakértői:

„Amikor a klímaváltozásról van szó, hajlamosak vagyunk először is azt kérdezni, hogy én személy szerint mit is tehetnék azért, hogy ne menjen tönkre a Föld éghajlata. Az egyéni fellépés fontos, de csak korlátozott eredményt hozhat, hiszen kibocsátásaink jelentős részét a közösségi rendszerek határozzák meg, mint például az energia- vagy a közlekedési hálózat. Legalább ennyire fontos a közösségi, önkormányzati, állami fellépés. Hiába akarna egy csapásra biciklivel járni mindenki, ha nincsenek ehhez megfelelő kerékpárutak és parkolóhelyek. A közlekedés és városfejlesztés helyi, de egyben globális vonatkozású kihívásaira adott közösségi válaszok előkészítését szolgálja a most meghirdetett közösségi gyűlés. A társadalmi párbeszédnek ez az újszerű formája a hagyományos egyeztetésekkel ellentétben az érdi polgároknak egy véletlenszerűen kiválasztott, statisztikailag reprezentatív csoportjával keresi a választ az alábbi kérdésekre: a) Hogyan legyen Érd élhetőbb, vonzóbb város, amire büszkék lehetnek lakói? b) Hogyan veheti ki a részét Érd a földi éghajlat megvédéséből azzal, hogy csökkenti a városlakók közlekedési üvegházgáz-kibocsátásait? Ebben hívjuk partnerségre az érdi polgárokat, abban bízva, hogy a regisztrálók alakítani szeretnék a sorsukat, és élhetőbbé akarják tenni szűkebb és tágabb környezetüket, mindannyiunk javára.”

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email