erd_foter

Főszerepben a civil kurázsi

Május 31-én éjfélig lehet regisztrálni a közösségi gyűlésre. Alább összegyűjtöttünk pár véleményt, miért érdemes élni a lehetőséggel.

A napokban tízezer érdi lakos kap (illetve kapott) meghívót az önkormányzattól Érd első közösségi gyűlésére. E két hétvégét felölelő fórumon ötven, a meghívó alapján regisztráltak közül kisorsolt lakos tanácskozik és fogalmaz meg ajánlást arra nézvést, hogyan alakítsanak ki Érd és az itt élők számára egy élhetőbb, zöldebb jövőt.

Az első, június 11-12-ei hétvégén független szakértőkkel beszélgetve különféle aspektusokból vizsgálják meg az e szempontból legfontosabb kérdéseket, fejlesztési lehetőségeket. A második hétvégén – június 25-26-án – pedig megfogalmazzák ajánlásaikat a városvezetés részére.

Hogy miért érdemes eljönni erre a két hétvégére, arról azokat kérdeztük, akik részt vettek a közösségi gyűlés előkészítő folyamatában. A program első állomásaként ugyanis április elején fél napos, zárt körű szakmai egyeztetést tartott a szervező DemNet Alapítvány, amelyre meghívták a különböző szakmai, civil szervezetek, érdekcsoportok képviselőit, valamint független szakértőket, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mely helyi ügyekről tanácskozzanak és fogalmazzanak meg javaslatokat a közösségi gyűlés résztvevői.

Csengeri Attila, Érd Körbe Egyesület:

„Azt remélem a közösségi gyűléstől, hogy valóban meg tudja szólítani az érdieket, és lehetőséget biztosít azok számára is, akik nem vesznek részt napi szinten a város ügyeiben, de látják azokat a tennivalókat, amelyek a város érdekében el kellene végezni. A gyűlés alkalmat ad arra, hogy ne csak egy közösségi oldalon írjuk ki az ötleteinket, kiszórva azokat a nagyvilágba, hanem egy szakértői gárdával osszuk meg elképzeléseinket, akik ezt egy javaslatcsomagba foglalják.”

Bukovszki Csaba, Pincetulajdonosok Egyesülete:

„Nagyon jó ötletnek tartom a közösségi gyűlést, hiszen bárkinek lehetnek olyan javaslatai, amit érdemes figyelembe venniük a döntéshozóknak. Jó volt részt venni az alapelvek, -gondolatok lefektetésében, megtisztelő volt, hogy kaptam rá lehetőséget.”

Kerekes Ervin, AVL Hungary Kft.:

„Nagyobb lehet a társadalmi elfogadottsága egy-egy döntésnek, ha nem politikusok, hanem magánemberek hozzák meg azokat, főleg, ha szakértői segítséget is kapnak. Ez a két hétvége természetesen  időráfordítást jelent azoknak, akik részt vesznek a gyűlésen, de így beleszólásuk lehet Érd jövőjébe.”

Bart István és Édes Balázs, a közösségi gyűlés vezető szakértői:

“Amikor a klímaváltozásról van szó, hajlamosak vagyunk először is azt kérdezni, hogy én személy szerint mit is tehetnék azért, hogy ne menjen tönkre a Föld éghajlata. Az egyéni fellépés fontos, de csak korlátozott eredményt hozhat, hiszen kibocsátásaink jelentős részét a közösségi rendszerek határozzák meg, mint például az energia- vagy a közlekedési hálózat. Legalább ennyire fontos a közösségi, önkormányzati, állami fellépés. Hiába akarna egy csapásra biciklivel járni mindenki, ha nincsenek ehhez megfelelő kerékpárutak és parkolóhelyek. A közlekedés és városfejlesztés helyi, de egyben globális vonatkozású kihívásaira adott közösségi válaszok előkészítését szolgálja a most meghirdetett közösségi gyűlés. A társadalmi párbeszédnek ez az újszerű formája a hagyományos egyeztetésekkel ellentétben az érdi polgároknak egy véletlenszerűen kiválasztott, statisztikailag reprezentatív csoportjával keresi a választ az alábbi kérdésekre: a) Hogyan legyen Érd élhetőbb, vonzóbb város, amire büszkék lehetnek lakói? b) Hogyan veheti ki a részét Érd a földi éghajlat megvédéséből azzal, hogy csökkenti a városlakók közlekedési üvegházgáz-kibocsátásait? Ebben hívjuk partnerségre az érdi polgárokat, abban bízva, hogy a regisztrálók alakítani szeretnék a sorsukat, és élhetőbbé akarják tenni szűkebb és tágabb környezetüket, mindannyiunk javára.”

További cikkeink

Gallyaznak Érden az ELMÜ egyik hálózatának nyomvonalán, a Murányi, a Gellért, a Riminyáki, Ürmös, Kutyavári utcák környékén. Mutatjuk az érintett utcákat.

Augusztus 20-án örökbefogadó napot tart a Sirius, színes programokkal. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az érdeklődés a mentett kutyák iránt.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a keddre várható zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, többek közt Pest megyére is.

További cikkeink

Simon János Gergely, az érdi ipartestület elnöke volt a vendége a Bundáskenyér csütörtöki műsorának. A jelenlegi helyzetet a katás vállalkozók krízisként élik meg, és

Ötvenhárom, térköves parkolóhely kialakítását fejezték be a napokban a Batthyány iskola, a birkózócsarnok és a Fácán óvoda környékén, zöldfelületet alakítottak ki, új, széles járdát

Negyedik felkészülési mérkőzésén második sikerét aratta az Érd női kézilabdacsapata. Kopecz Barbaráék ezúttal a

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email