kozossegigyules_foterEU_220514

Milyen legyen Érd?

kozossegigyules_foterEU_220514

Milyen legyen Érd?

Budapest és Miskolc után Érd lesz a harmadik olyan város, ahol a város fejlesztési irányainak meghatározása érdekében élnek a közösségi gyűlés lehetőségével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hogy mit is jelent a közösségi gyűlés, és mitől más, mint a közvetlen demokráciagyakorlás más módjai, arról dr. Bördős Évával, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatójával beszélgettünk.

 

„Ez a módszer alkalmas arra, hogy a társadalom igen széles rétegeit is elérje, és olyanokat is bevonzzon ebbe a folyamatba, akik amúgy nem vennének részt a közügyekben, és nem érdeklődnek sem a politika, sem a közélet iránt” – hangsúlyozta Éva.

 

A közösségi gyűlésen résztvevők arra keresik majd a válaszokat, hogy Érd közlekedését hogyan lehet fejleszteni; milyen válaszokat adjon a városvezetés az agglomerációs létből fakadó kihívásokra; hogyan alakíthatók ki úgy Érd közterei, hogy a város élhetőbb legyen. A tanácskozás szakértők segítségével folyik majd, és a résztvevők a gyűlés végén megalkotnak egy javaslatcsomagot, amit a városvezetés figyelembe vesz majd a fejlesztésekkel kapcsolatos döntéshozatal során.

 

Arra a kérdésre, hogy miben más egy közösségi gyűlés, mint egy lakossági fórum, Éva elmondta: utóbbira általában a közösségek hangadói, illetve azok mennek el, akik a fórum témájával kapcsolatos döntéshozatalban érdekeltek – azaz az emberek nagy többsége soha életében nem megy el egy ilyen rendezvényre. A közösségi gyűlés jóval több embert megszólít, főleg, hogy tízezer emberhez személyesen jut el a meghívó.

 

„Közvetlenül elérünk olyanokat is, akik nemhogy nem mennek el egy lakossági fórumra vagy közmeghallgatásra, de nem is értesülnek ezekről – vagy ha látnak is egy-egy meghívót, közleményt, nem gondolnak arra, hogy ők is érintettek lehetnek bármiképp. A közösségi gyűlések előnye, hogy személyesen szólítja meg a lakosságot” – emelte ki.

 

A közösségi gyűlésre a napokban tízezer (a Belügyminisztérium népességnyilvántartója által véletlenszerűen kiválasztott) érdi polgár kap, illetve kapott meghívót az önkormányzattól – a meghívottak személyéről tehát nem a DemNet, és nem az önkormányzat döntött. Aki meghívót kap(ott), regisztrálhat a közösségi gyűlésre (kozossegigyules.erd.hu). Közülük sorsol ki ötven főt a DemNet úgy, hogy ez az ötven fő korcsoportra, nemre, iskolai végzettségre és Érd városrészeit tekintve is reprezentatív legyen.

 

A közösségi gyűlés két hétvégén keresztül tart majd. Az első hétvégén független szakértőkkel beszélgetve különféle aspektusokból vizsgálják meg a fentebb már említett témákat, fejlesztési lehetőségeket. „A szakértők közérthető formában adnak majd át tényeken alapuló ismereteket, így segítve az ötven résztvevőt. Ezért nem szükséges, hogy bárki bármilyen előzetes felkészültséggel rendelkezzen – a gyűlésen minden információt megkap majd.

 

„Mindenkit arra biztatunk, regisztráljon és jöjjön el – a rendezvényen nem szakmai válaszokat várunk az érdiektől, hiszen a cél az, hogy a lakosság igényeiről, problémáiról értesüljenek a döntéshozók, akik a gyűlés ajánlásaira nyilvánosan reagálnak majd” – húzta alá az igazgató. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghívottak mintegy három-öt százaléka szokott reagálni a meghívásra. „Remélhetőleg ez a több száz visszajelzés, regisztráció Érd esetében is összejön majd” – jegyezte meg.

 

A napokban érkező (vagy már meg is érkezett) meghívók birtokában május 31-én 23 óra 59 percig lehet regisztrálni egy online felületen (az űrlap kitöltése csupán pár percet vesz igénybe). Június elsején sorsolják ki a résztvevőket. (Ez az interneten élőben követhető lesz majd. Nevek nem hangzanak el, anonim azonosítókat szerepeltetnek csak.) A DemNet június 2–3-án közvetlenül is felveszi a szerencsés ötven lakossal a kapcsolatot, hogy egyeztessenek velük a közösségi gyűlés pontos részleteiről. Június 11–12-én kerül sor a közösségi gyűlés első hétvégéjére, a második forduló pedig június 25-26-án lesz.

 

„A részvétel komoly elköteleződést jelent, aki eljön, a köz ügyeiben jár el, idejét, energiáját beleadva. Ilyenformán díjazás is megilleti a résztvevőket: az ötven fő bruttó negyven-negyvenezer forint adómentes juttatásban részesül a gyűlés végén a DemNettől, az önkormányzat pedig egy-egy ajándékcsomagot ad a résztvevőknek. A gyűlés napjain természetesen az ebédet és a frissítőket is biztosítják.

 

A közgyűlés áprilisi ülésén az ellenzék azért nem támogatta a közösségi gyűlés ötletét, mert szerintük előfordulhat adatlopás, illetve személyes adatokkal való visszaélés is a folyamat során. Éva ezzel kapcsolatban elmondta: szigorúan a jogszabályoknak megfelelően járnak el, és csak azon érdi polgárok adatait tárolják, akik közvetlenül jelentkeznek a közösségi gyűlésre, és akik hozzájárulnak adataik kezeléséhez.

 

A közösségi gyűlés honlapja itt érhető el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email