kozossegigyules_foterEU_220514

Milyen legyen Érd?

Budapest és Miskolc után Érd lesz a harmadik olyan város, ahol a város fejlesztési irányainak meghatározása érdekében élnek a közösségi gyűlés lehetőségével.

Hogy mit is jelent a közösségi gyűlés, és mitől más, mint a közvetlen demokráciagyakorlás más módjai, arról dr. Bördős Évával, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatójával beszélgettünk.

 

„Ez a módszer alkalmas arra, hogy a társadalom igen széles rétegeit is elérje, és olyanokat is bevonzzon ebbe a folyamatba, akik amúgy nem vennének részt a közügyekben, és nem érdeklődnek sem a politika, sem a közélet iránt” – hangsúlyozta Éva.

 

A közösségi gyűlésen résztvevők arra keresik majd a válaszokat, hogy Érd közlekedését hogyan lehet fejleszteni; milyen válaszokat adjon a városvezetés az agglomerációs létből fakadó kihívásokra; hogyan alakíthatók ki úgy Érd közterei, hogy a város élhetőbb legyen. A tanácskozás szakértők segítségével folyik majd, és a résztvevők a gyűlés végén megalkotnak egy javaslatcsomagot, amit a városvezetés figyelembe vesz majd a fejlesztésekkel kapcsolatos döntéshozatal során.

 

Arra a kérdésre, hogy miben más egy közösségi gyűlés, mint egy lakossági fórum, Éva elmondta: utóbbira általában a közösségek hangadói, illetve azok mennek el, akik a fórum témájával kapcsolatos döntéshozatalban érdekeltek – azaz az emberek nagy többsége soha életében nem megy el egy ilyen rendezvényre. A közösségi gyűlés jóval több embert megszólít, főleg, hogy tízezer emberhez személyesen jut el a meghívó.

 

„Közvetlenül elérünk olyanokat is, akik nemhogy nem mennek el egy lakossági fórumra vagy közmeghallgatásra, de nem is értesülnek ezekről – vagy ha látnak is egy-egy meghívót, közleményt, nem gondolnak arra, hogy ők is érintettek lehetnek bármiképp. A közösségi gyűlések előnye, hogy személyesen szólítja meg a lakosságot” – emelte ki.

 

A közösségi gyűlésre a napokban tízezer (a Belügyminisztérium népességnyilvántartója által véletlenszerűen kiválasztott) érdi polgár kap, illetve kapott meghívót az önkormányzattól – a meghívottak személyéről tehát nem a DemNet, és nem az önkormányzat döntött. Aki meghívót kap(ott), regisztrálhat a közösségi gyűlésre (kozossegigyules.erd.hu). Közülük sorsol ki ötven főt a DemNet úgy, hogy ez az ötven fő korcsoportra, nemre, iskolai végzettségre és Érd városrészeit tekintve is reprezentatív legyen.

 

A közösségi gyűlés két hétvégén keresztül tart majd. Az első hétvégén független szakértőkkel beszélgetve különféle aspektusokból vizsgálják meg a fentebb már említett témákat, fejlesztési lehetőségeket. „A szakértők közérthető formában adnak majd át tényeken alapuló ismereteket, így segítve az ötven résztvevőt. Ezért nem szükséges, hogy bárki bármilyen előzetes felkészültséggel rendelkezzen – a gyűlésen minden információt megkap majd.

 

„Mindenkit arra biztatunk, regisztráljon és jöjjön el – a rendezvényen nem szakmai válaszokat várunk az érdiektől, hiszen a cél az, hogy a lakosság igényeiről, problémáiról értesüljenek a döntéshozók, akik a gyűlés ajánlásaira nyilvánosan reagálnak majd” – húzta alá az igazgató. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a meghívottak mintegy három-öt százaléka szokott reagálni a meghívásra. „Remélhetőleg ez a több száz visszajelzés, regisztráció Érd esetében is összejön majd” – jegyezte meg.

 

A napokban érkező (vagy már meg is érkezett) meghívók birtokában május 31-én 23 óra 59 percig lehet regisztrálni egy online felületen (az űrlap kitöltése csupán pár percet vesz igénybe). Június elsején sorsolják ki a résztvevőket. (Ez az interneten élőben követhető lesz majd. Nevek nem hangzanak el, anonim azonosítókat szerepeltetnek csak.) A DemNet június 2–3-án közvetlenül is felveszi a szerencsés ötven lakossal a kapcsolatot, hogy egyeztessenek velük a közösségi gyűlés pontos részleteiről. Június 11–12-én kerül sor a közösségi gyűlés első hétvégéjére, a második forduló pedig június 25-26-án lesz.

 

„A részvétel komoly elköteleződést jelent, aki eljön, a köz ügyeiben jár el, idejét, energiáját beleadva. Ilyenformán díjazás is megilleti a résztvevőket: az ötven fő bruttó negyven-negyvenezer forint adómentes juttatásban részesül a gyűlés végén a DemNettől, az önkormányzat pedig egy-egy ajándékcsomagot ad a résztvevőknek. A gyűlés napjain természetesen az ebédet és a frissítőket is biztosítják.

 

A közgyűlés áprilisi ülésén az ellenzék azért nem támogatta a közösségi gyűlés ötletét, mert szerintük előfordulhat adatlopás, illetve személyes adatokkal való visszaélés is a folyamat során. Éva ezzel kapcsolatban elmondta: szigorúan a jogszabályoknak megfelelően járnak el, és csak azon érdi polgárok adatait tárolják, akik közvetlenül jelentkeznek a közösségi gyűlésre, és akik hozzájárulnak adataik kezeléséhez.

 

A közösségi gyűlés honlapja itt érhető el.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email