kodaly1

Az érdi iskola nyerte a Kodály-vetélkedő területi döntőjét

kodaly1

Az érdi iskola nyerte a Kodály-vetélkedő területi döntőjét

Pénteken tartották az Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő területi döntőjét Érden a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában. Az érdi intézmény is indult egy csapattal a megmérettetésen. Tíz városból érkeztek csapatok, az érdiek első helyen jutottak tovább a következő fordulóba.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd városa és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola még öt évvel ezelőtt hívta életre az országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedőt. A zeneszerző születésének 140. és halálának 55. évfordulója alkalmából ismét megtartották a rendezvényt, ezzel is bővítve a fiatalok kulturális ismereteit, részletes betekintést nyújtva Kodály Zoltán életművébe.

Rápli Györgyi a vetélkedő szakmai vezetője elmondta, hogy a csapatok egy közös énekléssel hangolódtak rá a versenyre. A feladatok interaktívak voltak, ezekhez korábban már megkapták a szükséges háttéranyagot. Többek között vaktérképen kellett megjelölni Kodály Zoltán életében kiemelkedő jelentőségű városokat, de kottamozaikot is kaptak a gyerekek, amely már jelentősebb zenei ismereteket igényelt. A zeneszerzőt megörökítő képeket is kaptak a versenyzők, amelyeket évszámok alapján kellett rendszerezni.

Kodály Zoltán tanítványa volt a zsűri elnöke. Márkusné Natter-Nád Klára kiemelte, hogy nagyon tehetséges gyerekek neveztek a versenyre. A rendezvény célja pedig az, hogy Kodály Zoltán szellemi örökségét vigyék tovább a következő generációk is. Hozzátette, hogy ebben a munkában pedig kiemelt szerepe van Érdnek és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolának.

A verseny területi fordulóján Érd mellett részt vett Győr, Szolnok, Szeged, Nyíregyháza, Pécs, Tatabánya, Dunaújváros, Salgótarján és Szekszárd is. Minden városból egy-egy iskola nevezett csapatot a vetélkedőre.

Az Országos Kodály Zoltán Műveltségi Vetélkedő területi döntőjét az érdi iskola csapata nyerte. A pénteki forduló első hat helyezettje jutott tovább az országos döntőbe.

Eredmények:

  • Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola – 72 pont
  • Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola – 69 pont
  • Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola – 67 pont
  • Salgótarján – Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola – 66,5 pont
  • Nyíregyháza – Kodály Zoltán Általános Iskola – 64 pont
  • Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 64 pont
  • Pécs – Janus Pannonius Gimnázium – 61,5 pont
  • Tatabánya – Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 55 pont
  • Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola – 48,5 pont
  • Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és NAMI – 43,5 pont

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email