22_03_29_erdmost_nincskep

Vízelvezetés helyett vízgazdálkodás

22_03_29_erdmost_nincskep

Vízelvezetés helyett vízgazdálkodás

Tetlák Örs alpolgármester, a 7. sz. választókerület képviselője értékelte az elmúlt két esztendőt az Érdi Tv Párbeszéd című műsorában. Aszfaltozás, illegális szemét, fásítás és komplex vízgazdálkodás is szóba került.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tetlák Örs szerint a leginkább fájdalmas az elmúlt két évben az volt, hogy a járvány miatt a személyes találkozások mennyisége és minősége jelentősen romlott ahhoz képest, mint amit terveztek. Mint mondta, a frakció minden tagja sokkal intenzívebb személyes jelenléttel képzelné el a képviselői munkát.

Az aszfaltozás kapcsán hangsúlyozta, nem utcaszakaszokat szeretnének aszfaltozni, hanem egy-egy utcát teljes hosszában. Erre kiváló példa a Liptói utca, ami gyalázatos állapotban volt: nyáron borzasztóan porzott, esőben pedig elvitte a víz murvát. „A Liptói utcának a vége nem a választókerület határával esik egybe, de azt mondtam, hogy sokkal fontosabb, hogy az utca végig, teljes hosszában készüljön el, minthogy a választókerület határán belülre tuszkoljuk az aszfaltozást.” Elkészült a Martinovics utca, ami egy az egyben a 7-es számú körethez tartozik, és a Murányi utca is. Az alpolgármester elmondta, tavasszal kerülhet sor a Lőcsei és a Tárnoki kereszteződésének a rendezésére egy körforgalom kialakításával a Modern Városok programjának keretén belül, akárcsak a Tárnokit út felújítása.

Tetlák Örs kiemelte, nagyon örülne annak, hogyha a vízelvezetés komplex vízgazdálkodásról szólna. Ez azt jelenti, hogy nem elvezetni kell a vizet a város egyik pontjáról a másikra, hanem meg kell tartani. „Arra kell felkészülnünk – amit egyébként már mindannyian tapasztalunk az utóbbi jó néhány évben – hogy nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségű csapadék esik le, utána pedig egyre hosszabbak az aszályos időszakok, amikor valamihez kell tudnunk nyúlni.” Ennek kapcsán a Tárnoki út végén épülő Nyugati víztározó is szóba került, a beruházás hamarosan megkezdődhet. Tetlák Örs szerint ennek egyfelől vízkezelési szempontból van óriási jelentősége, másrészt pedig rekreációs területet tudnának itt kialakítani. Azokról a tervekről is szó esett, mely szerint – a környék lakóval maximálisan egyeztetve és kizárólag az ő egyetértésükkel – kisebbfajta alközpont jönne létre, bevásárlási lehetőséggel.

Folyamatos a városban a fásítás, nagyon nagy terveik vannak, egyértelmű törekvésük, hogy a városban egyre több helyen jelenjenek meg fasorok.

Bár Tetlák Örs a választókerületében utcai szeméttel nagyon ritkán találkozik, de a város bizonyos pontjain komoly problémát jelent az illegális hulladék, melynek felszámolására rengeteg pénzt költ a város. A fő feladat és a legnagyobb kihívás az illegális hulladék újratermelődésének megakadályozása.

„Ez nem csak a szemet szúrja, ez elsősorban nem azért botrányos, mert rosszul néz ki, hanem mert közegészségügyi kockázatai vannak és a zöldterületeink minőségét jelentősen rombolja.” Hozzátette, talán a legtöbbet az segít, hogy ha az illegális hulladékot lerakni szándékozó jó eséllyel számít arra, hogy el fogják kapni.

Végezetül szóba került Érd túraútvonala is, a LevenDuna, melynek köszönhetően Érd legészakibb pontjáról egészen a Duna-partig el lehet jutni. Mint Tetlák Örs elmondta, ennek épp az volt a célja, hogy a Fenyves-parkvárosi lakókkal is megismertessék, hogy Duna-parti település vagyunk, az ófalusiaknak pedig megmutassák, hogy Érdnek olyan mészköves fennsíkja is van, amely egészen sajátos élővilággal bír. A másik fontos szempont az, hogy a járvány időszakában a szabadidős tevékenységek, illetve a hétvége értékes eltöltése nagyon felértékelődött, így az időzítés is megfelelő volt a LevenDuna túraútvonalának átadásához.

forrás: Szabó Réka Nikoletta - Érdi Újság

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email