22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatódik a „Tiszta ügy!”

22_03_29_erdmost_nincskep

Folytatódik a „Tiszta ügy!”

Márciusban a Szociális Gondozó Központ és az Érd Médiacentrum, valamint civil segítők meghirdették a Tiszta ügy kampányt Érden, melynek fókuszában azok a nők álltak, akiknek anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé, hogy a havi menstruációjuk idején megfelelő intim higéniai termékekhez jussanak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A menstruációs szegénység fogalma csak az utóbbi években került ugyan a köztudatba, de naivitás volna azt gondolni, hogy a probléma új keletű, és csak a fejlett országok lakóinak jelent problémát. Az Európai Unióban az Egyesült Királyság vizsgálta elsőként, hogy a lakosság hány százalékát érintheti a menstruációs szegénység, és a Plan International által publikált 2017-es tanulmány azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy a megkérdezett tizennégy és huszonegy év közötti brit lányok tíz százalékával előfordult már, hogy nem volt pénze megvásárolni a menstruációjához szükséges higiéniai termékeket, jellemzően betétet vagy tampont. Tizenöt százalékuknak gondot okoz az ezekhez való hozzájutás, tizenkilenc százalékuk pedig választott már számára kevésbé komfortos, de gazdaságosabb megoldást a menstruációja alatt.

A fellelhető adatok alapján Magyarországon tíz és harminc százalék közé tehető azoknak a nőknek az aránya, akiknek nehézséget okoz az alapvető női intim higiénés termékek beszerzése. Ez a financiális lehetőségek és az edukáció hiányából is fakad.

A kezdeményezést idén folytatták, méghozzá kibővítve. Március elsejétől gyűjtötték az intim higiéniás eszközöket (betéteket, tamponokat, intim kelyheket, törlőkendőket) a Szociális Gondozó Központ telephelyein, illetve készpénzadományokat fogadó perselyeket helyeztek ki több érdi kávézóban (Cafe Frei, Bar Coffee, Doki Bisztró), valamint az Aranyalma Zöldség-Gyümölcs üzletben és a Legendás Diósdi Halsütőben. Az így befolyt, közel 150.000 forintból  segédeszközöket vásárolnak, és ezeket folyamatosan juttatják el az érdi iskoláknak. 

Gecse-Simon Orsolya, a Szociális Gondozó Központ szakmai vezetője az Érd FM 101.3 reggeli műsorában elmondta, hogy bár a fókuszt valamennyire elvitte a háború, így is elégedettek az eredménnyel, mert egyre szélesebb körbe jutott el a Tiszta ügy kampány híre, tekintve a rengeteg adományra és a befolyt pénzre is. A Tiszta ügy folytatódik év közben is, továbbra is lehetünk diszkrét segítők, az év bármely szakában vihetünk női higiéniai csomagot a Szociális Gondozó Központba (Érd, Topoly u. 2.).

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email