aradszkieuba_220318

„A város érdekeit soha nem tekintettem személyes ügynek”

aradszkieuba_220318

„A város érdekeit soha nem tekintettem személyes ügynek”

Egyszerre vallja magát kereszténydemokratának és fideszesnek. Azt mondja, nem a párt a fontos, hanem hogy miben hisz valaki, és miként viszonyul az embertársaihoz. Állítja, mindenkivel együtt tud dolgozni, aki erre hajlandó és nyitott. Aradszki András országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Azt olvashatjuk az óriásplakátokon, hogy a magyar családok veszélyben vannak, meg kell őket védeni. A saját környezetében mit tapasztal, milyen szempontból vannak veszélyben a családok?

A Fidesz–KDNP kormányok számos intézkedéssel igyekeztek védeni a családokat. 2010-ben megígértük, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk, és ezzel megerősítjük a családok létbiztonságát. Ma már inkább munkaerőhiány van, mint munkanélküliség, és a családok tudnak tervezni. Fontos törekvésünk volt, hogy minél több gyerek szülessen, és örömmel mondhatom, hogy 1,5% fölé emelkedett a reprodukciós ráta. Az otthonteremtésben is afelé haladunk, hogy a gyermekvállalás ne járjon együtt a szegénység vállalásával. Van tehát mit féltenünk, és úgy gondoljuk, hogy a családi élet integritását kell megvédenünk. Soha nem gondoltam volna, hogy a magyar alaptörvény családdal foglalkozó passzusait ki kell egészíteni azzal, hogy az apa férfi és az anya nő. De az európai uniós előkészítési folyamatban olyan gondolatok merültek föl, és a tengerentúlon olyan törvénykezési folyamatok indultak meg, amelyek az alaptörvényt alapjaiban ráznák meg. A magánélet természetesen szent, mindenki úgy él, ahogy akar, de azt nem lehet megengedni, hogy gyerekek szülői engedély nélkül nemváltoztató műtéten essenek át. Ettől azért kell őket megóvni, mivel a gyerek sok rossz döntést hozhat életében. Sajnos találkoztam ilyen esetekkel. Ezért is mondom, hogy szükséges az óvatosság, és ne lehessen ezt a korosztályt a szülői beleegyezés megkerülésével propagandával befolyásolni, és lehetőséget adni arra, hogy visszafordíthatatlan döntéseket hozzon. Már az egészen fiatal korosztályt is annyi impulzus éri az interneten keresztül, hogy akár a korszellem, a divat, az elvárásoknak való megfelelés, akár a hírnévhez jutás is motiválhat egy ilyen visszafordíthatatlan döntést. Ezért fontos, hogy erről a magyar társadalom elmondhassa a véleményét.

A jelenlegi érdi városvezetéssel nem felhőtlen a kapcsolata. Miért?

A szocialista Tóbiás Józseffel, Miklós Lászlóval és Jánosi Györggyel is végig jó szakmai, szinte baráti kapcsolatokat ápoltam annak idején. A környékbeli települések polgármestereivel – színüktől függetlenül – együtt tudok dolgozni: rendszeresen találkozom velük, felhívjuk egymást, ha egyeztetni valónk van, vagy ha segítségre van szükségük. Ha nem akarják agyagba döngölni az embert, ha megadják a tiszteletet (nehéz helyzetében is), akkor lehet együtt dolgozni. Csőzik Lászlóval ilyen találkozások nem történtek meg. Remélem, április 3-a után új lapot tudunk nyitni, mert nem jó, ha egy polgármester nem próbál egyeztetni az országgyűlési képviselővel. Enélkül egyikünk munkája sem lehet kellően sikeres.

Ez kin múlott? Csőzik László békejobbot nyújtott önnek a választások után – egy nyílt levélben –, amit Ön nem fogadott el.

Én nem így emlékszem. Korábban nem voltunk olyan ellenséges viszonyban, hogy békejobbra lett volna szükség. Kértem egy morális alapot adó tisztázást, amit nem tett meg. Ettől függetlenül ismét kezdeményeztem az együttműködést, de választ nem kaptam.

Akkor Érd ezért nem kapta meg a Kósa Lajos által megígért 60 milliárd Ft-ot az úthálózat bővítésére?

Az előző városvezetés 2019 nyarán hozott egy határozatot, amiben benne volt, hogy mit kell az önkormányzatnak elvégeznie ahhoz, hogy a folyamat elinduljon. Ez a Késő Géza-terv, amely része volt ennek a bizonyos határozatnak. Azt a városvezetést 2019 őszén leváltották. Azóta ez a munka leállt, ráadásul erről semmilyen kommunikációt nem kezdeményezett a városvezetés se az érdiekkel, se velem. A kormány kész az útfelújításokra is biztosítani egy 60 milliárdos keretet, ha elé kerül végre egy koncepció, hiszen az útépítés jelenleg a legnagyobb problémája Érdnek. Ehhez kellett volna és kellene ma is az együttműködés. Én erre két és fél éve készen állok.

 

2021-ben Érd 1,25 milliárd forint iparűzési adóbevételtől esett el, ebből 777 milliót kompenzált a kormány. Közben nem biztosította azt a 700 milliós működési támogatást, amit a város korábban rendszeresen megkapott. Elvonta a gépjármű- és a reklámadót, ami két év alatt 650 milliós bevételkiesést okozott. Önnél is így néz ki a matek?

A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően 2010 óta Érd iparűzési adóbevétele megduplázódott. A mikro- és középvállalkozásoknál hagyott adók miatti bevételkiesést 2021-ben a kormány teljes mértékben kompenzálta, és így tesz idén is. 2021-ben a város – a 2020-as évhez képest –1,9 milliárd Ft-tal több költségvetési támogatást kapott működési költségre, beleértve a szabad felhasználású kereteket is. Két év alatt legalább 3 milliárd forinttal több forráshoz jutott Érd, mint a korábbi városvezetés alatt. A 700 millió Ft pedig nem „jár”, ezért minden évben meg kellett küzdenem – nekem mint képviselőnek. Érd egyre inkább kiszorul abból a körből, amely azért, mert a pénzügyminisztérium méltányosnak találja a kérést, megkapja a támogatást. Itt is az együttműködés hiányát tudnám hangsúlyozni.

Amiatt, hogy rossz az együttműködés Ön és a városvezetés között, úgy gondolta, hogy nem küzd meg a város pénzéért?

Ez a központi költségvetés pénze, és engem nem kértek, hogy küzdjek érte. Az előző városvezetés mindig megkeresett azzal, hogy szeretne többlet támogatást kapni. Meghallgattam az indokaikat, bemutatták a kérésük pénzügyi alapjait. Ennek birtokában tudtam elérni a külön támogatást, amely általában 700 millió forint volt. Miután semmilyen megkeresést nem kaptam a város vezetésétől, joggal gondolom, hogy a város költségvetése rendben van.

De lehet ez személyes ügy? Nem a városról van szó?

A város érdekeit én soha nem tekintettem személyes ügynek.

Mi történt Érden az elmúlt négy évben, amely az Ön képviselői tevékenységét is dicséri?

Számos óvoda, bölcsőde, iskola és az orvosi rendelők mindegyike megújult, újak is épültek. A Kós Károly szakképző centrum is épül, a szociális központ, az új rendőrségi épület elkészült, a napokban adják át a bíróság és az ügyészség épületét. Kezdeményezésemre és közbenjárásomra megtörtént az Iparos úti csomópont kialakítása, és megépült ott az Interspar. Befejeződött számos útkereszteződés kivitelezése, és most kezdődik – a tárnokiakkal is egyeztetve – egy nagyobb csomag keretében a Vadlúd utcai körforgalom megvalósítása, amelynek a fedezete és kivitelezője rendelkezésre áll. Megújult és bővült a szakorvosi rendelőintézet, a maradványpénzből indulhat a napelemes fejlesztés. Azt tehát nem lehet mondani, hogy Érden semmi nem történt az elmúlt időszakban, más kérdés, hogy nem volt szalagátvágás. Készen áll ugyanis a Tállya utcai szociális központ, a Batthyány iskola, de senki sem tud róluk, mert az érdieket megtisztelő ünnepélyes átadások elmaradtak. Hét hónapja kész a fenyves-parkvárosi oktatási és sportcentrum, fűtik az uszodáját, de az iskolások nem költözhetnek be, mert augusztus óta nincs berendezve. Azt kell tehát mondanom, hogy az új városvezetés nem megfelelően menedzseli a Modern Városok Programot. Úgy is fogalmazhatnék, hogy szabotálták a végrehajtását. Ha jól tudom, két bölcsődeépítés volt csőben, amikor az új városvezetés átvette a hatalmat, aztán ezek szépen elhaltak. Ennek éppen ellentéte Tárnok: Lukács László nem jobboldali polgármester rögtön leült velem: mit tegyünk, szükséges még forrás stb. – mindent elintéztünk, az óvoda tavaly nyáron megnyílt.

A Tállya utcai bölcsődei beruházás nem a városon múlt, hanem a kormánynál került tartaléklistára.

Igen. De van jó hír is, hiszen most lehetőség nyílik bölcsőde építésére.

EGY KIS MATEK: MENNYI AZ ANNYI?
Érd önkormányzatának hivatalos adatai szerint a város 2021-ben 986 millió forint működési támogatást kapott, ebben benne van a helyi iparűzési adó kiesése miatt kapott 777 milliós kompenzáció. Benne van továbbá az a rendkívüli támogatás is, amelyből 126 millió forintot a korábbi vezetés hibájából előállt per költségeire kellett fordítani (Műszerautomatika-ügy), 27,5 millió forintot pedig az óvodaberuházási kartell miatt kiszabott bírság kifizetésére (részletesebben lásd múlt heti cikkünkben). Maradt tehát 55,5 millió forint. (Érd önkormányzata 2020-ban egyáltalán nem kapott működési támogatást.) A normatívatöbblet 2020-hoz képest 2021-ben 465 millió forint volt. Az a plusz tehát, amivel Érd 2020-hoz képest gazdálkodhatott, 1,451 millió forint, mínusz a fent említett többletkiadások, vagyis összesen 520,5 millió forint. – A szerk.
Forrás: Érdi Újság, szerző: Mihalicz Csilla, fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email