„Alapos közigazgatási reformra van szükség”

Az új kormánynak a szakmai, érdekképviseleti és önkormányzati szervezetek bevonásával, valódi társadalmi egyeztetés után kell végrehajtania a közigazgatás reformját – írja közösségi oldalán Csőzik László, Érd MJV polgármestere.

A városvezető kifejtette, minden nap kap üzeneteket érdi polgároktól, akik arról érdeklődnek, mikor aszfaltozzák az utcájukat, mikor épül az új bölcsőde vagy, hogy a helyi iskolákkal kapcsolatban bejelentsen valamit, de a polgármesternek sokszor szabadkoznia kell, mert az adott tevékenység már nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Csőzik László emlékeztetett, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének március 16-i, váci ülésén a polgármesterek aláírták azt „az érdi 10 pontot”, amit még a MÖSZ januári, érdi ülésén dolgoztak ki. A javaslatcsomag többek között szorgalmazza, hogy a kormány adja vissza a helyhatóságoknak a 2010 óta elvett jogkörök javarészét, így például az építésügyet és az iskolákat.

A polgármester kitért rá, az önkormányzatok ismerik leginkább a helyiek gondjait és számonkérhetőek a polgármesterek is, hiszen ha rosszul szolgálják a közösséget, a következő választáson leválthatják, miközben a kormányhivatalok, tankerületek bürokratikusak, hierarchikusak és sokszor fentről irányítják őket.

Csőzik László példaként említette, hogy Érden hiába szabják meg a Helyi Építési Szabályzatban, milyen legyen a városkép, ha nem tudnak érvényt szerezni az előírásokban, mert a felügyeleti jogkörök a kormányhivatalnál vannak.

„Hiába kapunk panaszokat egyik vagy másik iskola ügyeivel kapcsolatban, hiába szeretnék nagyobb megbecsülést a tanároknak, ha a tankerület működésébe vajmi kevés beleszólásunk van. Alapos közigazgatási reformra van szükség, melyet az új kormánynak a szakmai, érdekképviseleti és önkormányzati szervezetek bevonásával valódi társadalmi egyeztetés után kell végrehajtania”

– fogalmazott Csőzik László, Érd polgármestere, aki az ATV reggeli vendége volt.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email