Ünnep a háború árnyékában

Az Ukrajnában zajló háború adta a szomorú aktualitását a március 15-ei megemlékezésnek. Aradszki András azt hangsúlyozta: ki kell állnunk saját magunkért, és önálló döntéseket hoznunk, Csőzik László pedig arról beszélt: aki az Oroszországból érkező agresszió mellé áll, az elárulja március 15-ét.

A Tállya utcai 1848-as emlékműnél koszorúztak az önkormányzat, az intézmények, szervezetek, pártok, frakciók vezetői, képviselői, valamint Bősz Anett országgyűlési képviselő március 15-én délelőtt. Ünnepi köszöntőt mondott Aradszki András országgyűlési képviselő és Csőzik László polgármester is, aki korábban arra kérte a Fidesz-KDNP-s honatyát, hogy a nemzeti ünnepen tegyék félre a politikai ellentéteket, a nézetbeli különbségeket, és ünnepeljék együtt március 15-ét.

Aradszki András beszéde nem nélkülözte az aktuálpolitikát: utalt a közelgő országgyűlési választásra is. Miután felidézte a szabadságharc eseményeit, kitért az Ukrajnában zajló háborúra, hangsúlyozva: „összefogás, felelős politikai, társadalmi konszenzus kell, mert baj van. Meg kell védeni a biztonságunkat, ki kell állnunk saját magunkért, akár 1848-49-ben. Jogos és időszerű tehát az összefogás. 2010 óta sok csatát megnyertünk, nagyon sok eredményt elértünk együtt, ezeken a területeken. Azonban elég egyetlen megingás, egyetlen ügyefogyott kormány, egy félrecsúszott  választási eredmény, és máris csúszik minden, amiért évekig keményen megdolgoztunk. Elég csak egyszer rossz irányba fordulni, és oda a magyar szabadság.” Hozzátette: „vannak, akiket ma is átjár a kétség, a kishitűség, mondván: a mi országunk kevés ahhoz, hogy ilyen világméretű események árnyékában önálló döntéseket hozzunk. Országunk talán kicsi, de a nemzetünk nagy. Nem érünk kevesebbet azoknál, akik a történelmet írják.”

Csőzik László polgármester beszédében szintén felidézte a forradalom és szabadságharc eseményeit – különösen az orosz beavatkozást és annak következményeit -, majd azt hangsúlyozta: az Oroszországból érkező agresszió újra Európa jövőjét, Magyarország békéjét is fenyegeti. „Aki ezt nem látja, az vak, vagy szándékosan hazudik, mert ezt diktálja a politikai érdeke. Aki diktátorokat menteget, annak kapcarongy a szabadság. Aki az Oroszországból érkező agresszió mellé áll, az elárulja március 15-ét és október 23-át. Pedig magyar szemmel és szívvel is kétségbeejtő az, ami a határainkon túl történik. Mindkét oldalon vannak áldozatok, és nincsenek győztesek és nincsenek vesztesek sem. Csak megtévesztett orosz kiskatonák, a hátországban a háború ellen tüntető, megvert és bebörtönzött orosz civilek ezrei, elesett harcosok vannak és földig rombolt ukrán városok” – emelte ki Csőzik László, aki köszönetet mondott az érdieknek a példás összefogásért, amit a menekültek megsegítésében felmutattak. Elmondta azt is: a Szociális Gondozó Központ épületében eddig 95 gyermek és felnőtt talált menedéket. A város továbbra is szervezi a humanitárius segítséget.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email