22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb befogadó állomást nyithatnak Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb befogadó állomást nyithatnak Érden

Érd is kiveszi a részét az ukrajnai menekültek ellátásából és elszállásolásából. Csőzik László polgármester a közgyűlés március 10-ei ülésén beszámolt az aktuális helyzetről. A testület döntött arról, hogy a humanitárius feladatellátás céljára egyelőre 5 millió forint előirányzatot biztosít.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden a Szociális Gondozó Központ biztosít szállást a menekülteknek: a Topoly utcai intézményben eddig hetvenhét ember fordult meg, közülük negyvenhárom már elment – ők csak átmeneti szállást és ellátást kértek. Március 10-én harminchárom Ukrajnából menekült felnőttnek és kilenc gyermeknek biztosítottak lakhatást (nem az idősotthon szárnyában, hanem az épület másik részében helyezik el a menekülteket). Mint elhangzott, tíz árvaházi gyermek és kísérőjük érkezését is várják; a közgyűlés végéig nem érkeztek meg, de a határon már átkeltek.

A Topoly utcai intézmény  legfeljebb 65 menekültet tud fogadni. A szálláson kívül tisztálkodási lehetőséget és szereket, meleg és hideg élelmet is adnak a menekülteknek, akiken elvégzik a Covid-tesztet is (eddig mindenki negatív volt). Pozitív eredmény esetén az intézmény izolációs helyiségében tudják elhelyezni a fertőzött embereket.

Fontos beszélni arról is, mi lesz a menekült gyermekek iskoláztatásával. Két gyermeket már beírattak az Érdligeti iskolába, a többi kiskorú iskolai elhelyezése még folyamatban van. Ami az orvosi ellátást illeti, a gondozóközpont  megállapodást kötött dr. Gyöngyösi Eszterrel, a SOTE oktatóorvosával, városunk egyik gyermekorvosával a gyerekek ellátására, de még nem kellett igénybe venni az orvosnő szolgáltatásait. Lelki támogatást is tudnak nyújtani: a menekültekkel rendszeresen foglalkozik egy pszichológus, és ha szükséges, a Bevándorlási Hivatalba is elkísérik a szállást kérőket, hogy elindíthassák az úgynevezett menedékes eljárást. Az intézmény munkatásai segítenek abban is, hogy a menekültek eljussanak az érdi vasútállomásról Simonpusztára – mint azt korábban megírtuk, a Szőcs Géza Nemzeti Lovasközpont is fogad menekülteket. „Simonpusztán jelenleg harmincnyolcan vannak, tíz nő és huszonnyolc gyermek. Úgy néz ki, hogy a Szeretet Misszionáriusai (Teréz Anya Nővérei rend) is megnyitja Nyírfa utcai épülete ajtaját a menekültek előtt” – tette hozzá a polgármester.

Csőzik László arról is beszámolt, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége nemrég kétnapos tanácskozást tartott Nógrád megyében, és az egyik fő téma a menekültkérdés önkormányzati szintű kezelése volt. „Közösen fordulunk a kormányhoz, kérve: próbálják meg koordinálni az önkormányzatok segítő tevékenységét: mi az, amiben részt tudunk venni, amiben részt kell vennünk, és amiben az állami szereplőket ki tudjuk segíteni. Leginkább a központi régióba érkeznek a menekültek, vannak viszont olyan országrészek, ahová viszonylag kevesen mennek. A nagyvárosi polgármesterek keresik az együttműködés lehetőségét, és megállapodtunk abban, hogy a legjobb gyakorlatokat megosztjuk egymással” – hangsúlyozta Érd polgármestere, aki mindenkinek megköszönte a segítséget.

Bereiné Petrik Mária, a Szociális Gondozó Központ intézményvezetője az ülésen elmondta: ha valaki adományozni szeretne, száraz élelmiszert, mosó- és mosogatószert köszönettel fogadnak, erre nagy szükségük is van. „Az önkormányzat biztosította számunkra a szükséges mennyiségű ágyat, és kaptunk tíz óvodai mobil fekhelyet is. Vettünk két mosógépet, ezt már használhatják a menekültek” – tette hozzá Bereiné.

A Szociális Gondozó Központ olyan adományokat is fogad, amelyeket az önkormányzat Ukrajnába szállít. Az első szállítmány már eljutott Ungvárra, a helyi kórházba. „Egyeztettem Beregszász és Bátyú polgármesterével, ők is várják a segítséget, a második kontingens oda megy majd, a harmadik pedig egy Técső melletti városkába” – tette hozzá Csőzik László, aki utalt arra is, hogy egy-másfél éve keres már Érd kárpátaljai testvérvárost, és ez a folyamat most felerősödött.

A testület döntött arról, hogy az ukrajnai háború következtében jelentkező helyi humanitárius feladatellátás céljára a költségvetés általános tartaléka terhére 5 millió forint előirányzatot biztosít. Határoztak arról is, hogy a lakosságtól és a vállalkozásoktól érkező pénzbeli felajánlásokat egy elkülönített számlán fogadják.

  1. Mészáros András (Fidesz-KDNP) kevesellte az ötmillió forintos összeget, ezzel kapcsolatban Csőzik László hangsúlyozta: ez az összeg felülről nyitott, és ha nem lesz elég, akkor valószínűleg olyan helyzet  és probléma állt elő, amelynek megoldásához már érdemes újra összeülnie a testületnek.
  2. Mészáros András azt is megemlítette: az Összefogás Egyesületnél is számtalan adományt leadtak a lakosok az ukrán menekültek megsegítésére. Arra kérik az adományozókat, hogy ruhát már ne hozzanak – a gyógyszerek, az élelmiszerek, higiéniai eszközök és pelenkák viszont nélkülözhetetlenek.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email