22_03_29_erdmost_nincskep

A mogyoró és az éger allergiások már tüsszögnek

22_03_29_erdmost_nincskep

A mogyoró és az éger allergiások már tüsszögnek

A tavasz és az allergiaszezon első hírnökei a február közepén, de enyhe időben már január végén is virágzásnak induló mogyoró és éger. Akinél ezek a növények okoznak tüneteket, mostanában már tapasztalhatja magán az allergia jeleit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A mogyoró és az éger a barkavirágzatúak, szélbeporzásúak. Virágzatuk már ősszel fejlődésnek indul, áttelel, majd az idő enyhülésétől függően, tél végén megkezdődik virágporuk szórása. A szél azonban nemcsak a növények beporzását segíti, hanem egyúttal elhordja a polleneket a ruhánkra, a bőrünkre, a légutakba, így okozva tüneteket az arra érzékenyeknél.

Megkezdődött az allergiaszezon

Az aktuális pollenjelentések már az elmúlt hetekben közepes pollenszintet jeleztek az ország több térségéből is, ami egyben azt is jelenti, hogy a hazai lakosság közel egyharmadát érintő allergiás számára megkezdődött az idei szezon. Az éger és a mogyoró virágzása kapcsán az érintettek már tapasztalják az allergia orrfolyással, viszketéssel, tüsszögéssel, torokkaparással járó jellegzetes tüneteit.

A hazánkban található 2000-féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között akár már január végén is elkezdődhet az allergiás szezon a mogyorófélék virágzásával. Mivel a mogyoró erősen elterjedt növény hazánkban, így a pollenjeire érzékenyek ebben az időszakban nehezen kerülhetik el az allergének belélegzését és ez által a kínzó szénanáthás tüneteket kialakulását, amelyek megkeseríthetik még a legegyszerűbb mindennapi tevékenységeket is.

Az allergiás reakciót a növények szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák, amiket a szél akár 400 km-es távolságba is elszállíthat. A szélmegporzású növények óriási mennyiségű pollent – csupán egyetlen mogyoróbokor 600 millió pollent -, termelnek, és szétszórják a szélrózsa minden irányába. A belélegzett pollenek a légutak nyálkahártyáján megtapadva tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést okoznak.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email