okohaz2_masolat

A szélkakas gyémánt félkrajcárja

okohaz2_masolat

A szélkakas gyémánt félkrajcárja

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy házaspár, aki egyszer csak gondolt egy nagyot és olyan telket vásárolt Érden, amelyre Ybl-díjas tervező álmodott egy harminckét szögletű házat. Ahány szöglet, annyi ötlet, férj és feleség mára szinte önfenntartóvá kalapálta a kacsalábon forgó otthont.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kiss-Pál Zoltán tulajdonos elmesélte, a ház azért épült félgömbszerű, sokszögletű megoldással, mert így a leghatékonyabb a hőszigetelés. Nemcsak az épület miatt különleges a telek, hanem az udvaron található számos olyan környezettudatos eszköztől is, amellyel egyrészt az ökológiai lábnyomot csökkentik, másrészt hangulatosabbá varázsolják a kertet.

A korábban villamosmérnökként tevékenykedő Zoltán felesége hatására kezdett bele a különböző időjárással kapcsolatos kütyük telepítésébe. A telken számos napkollektor, napelemekből álló háztartási kiserőmű, meteorológiai állomás, komposzt és esővízgyűjtő is van, de a kert nem csak a házaspár, hanem a madarak otthona is.

 

„A feleségem úgy nevezett meteoropata, tehát folyamatosan azt lesi, vajon mikor száradnak ki a növényei, amiért nem volt elegendő csapadék. Naponta többször megnézi, milyen a hőmérséklet, mennyi csapadék volt és így tovább”

– részletezte Kiss-Pál Zoltán a telek legújabb fejlesztésének hátterét, hiszen nemrég egy olyan szélkakassal és szélerősségmérővel rendelkező meteorológiai állomást telepítettek, amelynek jelentéseit az időkép.hu-n bárki bármikor megtekintheti. Az állomás folyamatosan közöl adatokat a hőmérsékletről, páratartalomról, szélerősségről, szélirányról, légnyomásról, csapadékról és annak intenzitásáról is.

A meteorológiai állomás mérései ide kattintva érhetőek el! 

„A csapadékmérő akkor igazán izgalmas, amikor havazik, mert ez csurgalékvizet mér, azaz csak akkor méri meg, ha elolvad a hó” – fejtette ki Kiss-Pál Zoltán, megjegyezve, a telken gyűjtik az esővizet, amivel – újrafelhasználva – locsolják a növényeket. De nem csak a vizet hasznosítják.

„Nyáron gyakorlatilag nem fogyasztunk egy köbcenti gázt sem. Egyszer kijött a gázművek munkatársa, aki csodálkozott, hogy nem pörög a gázóra. Mondtuk neki, hogy azért nem pörög, mert el van zárva a gázcsap, mert a napkollektorok termelik a meleg vizet”

– emlékezett vissza Kiss-Pál Zoltán, hangsúlyozva, egy személynek már egy napkollektor is kitermeli az elegendő meleg vizet, egy napkollektor telepítése pedig néhány százezer forintba kerül, azaz viszonylag rövid idő, néhány év alatt megtérülő beruházásról van szó.

Elmondta azt is, két éve telepítettek egy háztartási kis erőműnek számító „napelemparkot” is, amely egész évben termeli az áramot – köszönhetően a telek magas, napos fekvésének is.

„Többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, tehát valamennyit vissza is utal nekünk az elektromos művek”

– húzta alá Kiss-Pál Zoltán, akinek becslése szerint ennek köszönhetően öt-hat év alatt térül meg a napelemparkba fektetett pénzük. „Onnantól kezdve már ingyen termeli az áramot” – jegyezte meg.

A tulajdonosok nem csak eszközökkel figyelnek oda környezetükre, létrehoztak egy konyhakertet is.

„A komposztáló hosszú évek óta itt van és amikor nagy a fű, akkor azt ide tesszük, majd teszünk hozzá egy kis pétisót, amitől nagyon gyorsan komposzt válik belőle” – magyarázta Kiss-Pál Zoltán. Különösen büszkék rá, hogy a paradicsom, paprika, uborka és hasonló zöldségek-gyümölcsök mellett van füge-, som-, málna és ribizlibokruk is, de a telken több kisebb és nagyobb fa is helyet kapott, melyeket a ház állandó vendégei, a madarak is előszeretettel használnak.

Merthogy Kiss-Páléknál a kert madárbarát, melyet egyrészt az ablakokon található madársziluettek, másrészt a hat madáretető, az itató, a fészkek és a műfecskefészkek is jeleznek. Bár utóbbi kapcsán a tulajdonos csalódottságát fejtette ki, mert még nem költöztek be a fecskék hozzájuk.

„A legkülönbözőbb madárkák jönnek ide. A kedvencem a meggyvágó, gyönyörű színes madár és kétezer kilométert repül azért, hogy itt töltse a telet és utána visszamenjen” – mesélte a kilencvenes évek óta Érden élő Kiss-Pál Zoltán, aki olyannyira megszerette a környezetet, hogy szóba sem került, hogy valaha is elköltözne.

„Egy valami biztos: mi innen sosem költözünk el, innen minket csak elüldözni lehet, de egyébként ez a mi birodalmunk, amit imádunk. Nagyon szeretünk Érden lakni, mert itt az időjárás is kiváló. Mi a tengerszint felett körülbelül kétszáz méterrel lakunk és amikor a városközpontban köd van, itt akkor is tiszta a levegő és így mindig jól érezzük magukat” – mondta Kiss-Pál Zoltán, akinek példáját érdemes követni, hiszen feleségével több évtizede csinosítgatják otthonukat, és bár sokat kellett foglalkozniuk vele, mára már ökológiai lábnyomukat is jelentősen csökkentették, amely a mai, klímaválságtól sújtott világunkban különösen figyelemreméltó, de ahhoz, hogy a klímaváltozástól visszaperelhessük a természet gyémánt félkrajcárját, még sok ilyen ökoházra lenne szükség.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email