22_03_29_erdmost_nincskep

Súlykorlátozást vezettek be Budaörs útjain

22_03_29_erdmost_nincskep

Súlykorlátozást vezettek be Budaörs útjain

Február 1-től csak kétszintű engedélyezési eljárás után hajthatnak a budaörsi utakra a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek – számoltak be a város honlapján. Azt írták, előbb egy elvi közútkezelői engedélyt kell kérni, majd a behajtáshoz szükséges eseti engedélyt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Budaors.hu-n részletezték, a behajtáshoz szükséges eseti engedély szinte auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikus azoknak, akik rendelkeznek elvi engedéllyel. Az önkormányzat – hiánytalan kérelem esetén – gyors ügyintézést ígér, amely díjmentes.

Budaörs képviselőtestülete 2021. decemberi ülésén döntött róla, hogy szabályozza a 3,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését a város közútjain. Eszerint ha a behajtás építkezéshez kapcsolódik, ahhoz előzetesen elvi közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni az önkormányzattól. Ebben a kérelemben a benyújtó vállalja, hogy az útburkolatban, járdában, felhajtóban, növényzetben okozott kárt önként helyreállítja, vagy megtéríti annak költségét.

Kiemelték: a súlykorlátozás az autópályát, a főutat (Budapesti és Szabadság út), valamint a bevásárlóközpontok környezetét leszámítva gyakorlatilag egész Budaörsöt érinti.

Az engedély megadásának feltétele többek között, hogy a beruházás, amelyhez a tehergépjárművet igénybe veszik, rendelkezzen településképi bejelentéssel, végleges építési engedéllyel (vagy igazolja az egyszerű bejelentést), rendelkezzen igazolással arról, hogy részt vett a kötelező szakmai konzultáción, rendelkezzen előzetes kertészeti tervvel vagy ha kell, fakivágási engedéllyel.

Az engedélyt legfeljebb 3 évre adja meg a hatóság, amely kérelem további három évvel meghosszabbítható, viszont szabálytalanságok esetén vissza is vonható.

A város honlapján azzal indokolták a súlykorlátozás bevezetését, mert a túlsúlyos tehergépjárművek gyakran okoznak kárt az útburkolatban, de a helyreállítás költségét az önkormányzat, mint a közút kezelője nem kívánja korlátlanul viselni, ugyanakkor az adott útszakasz melletti ingatlanokat, illetve magukat a behajtani szándékozókat is megóvja a behajtással összefüggésben felmerülő károkozás lehetőségétől.

Az eljárás minden esetben díjmentes.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email