bella_dij

Pályán maradni

bella_dij

Pályán maradni

Lőrincz P. Gabriella költő vehette át az Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Írószövetség által 2008-ban alapított Bella István-díjat. Az elismerést szűk körben adták át a Szepes Gyula Művelődési Központban január 23-án.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Bella István-díjat az egykor Érden élő Kossuth-díjas költőről nevezték el az elismerés alapítói, a Magyar Írószövetség és Érd önkormányzata. Az elismerést minden esztendőben egy kuratórium ítéli oda annak a költőnek, aki a tagok megítélése szerint munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, a költői, műfordítói pályán eredményeket ért el, és a fiatal, vagy a középnemzedékhez tartozik.

A díjátadót minden esztendőben Érden rendezik, ám a covid helyzet miatt idén csak szűk körben ünnepelt a város, illetve az Írószövetség. A megjelenteket Gregus László képviselő, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság elnöke köszöntötte, a laudációt Juhász Kristóf író mondta el, aki Lőrincz P. Gabriella költészetét Pilinszkyéhez hasonlította: mint fogalmazott, iszonyatos erő van a mondataiban.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke lapunknak elmondta: a díj odaítélését megelőzően a kuratórium megnézi, milyen új kötetek jelentek meg az elmúlt egy-másfél évben, és kik azok az alkotók, akik erősebben jelen voltak szakmailag.

„Lőrincz P. Gabriellának 2021-ben két kötete is megjelent, egy verses, illetve egy próza. A kuratórium megítélése szerinte ezek tartalmukat tekintve nagyon aktuálisak, esztétikai nívójukat tekintve pedig magas hőfokon íródtak. Ezért Gabriellára esett a választás”

– hangsúlyozta az elnök.

Mint az ünnepelttől megtudtuk, folyóiratdíjakat már elnyert, de ez az első költészeti kitüntetése.

„Elvitathatatlan azok munkássága, akik közé most bekerültem, s akik mind személyes jó barátaim. Biztos vagyok benne, hogy mindnyájan igyekeznek azon, hogy méltók legyenek erre a kitüntetésre. Elgondolkodtam rajta, hogy milyen párhuzam vonható a díjazottak és Bella István, valamint jómagam és Bella István között. Úgy hiszem, ő is mindig azon igyekezett, hogy közel maradjon az emberekhez, verseiben mindig az olvasóknak írt”

– jegyezte meg Lőrincz P. Gabriella, akinek eddig hat kötete jelent meg.

„Minden díj megelőlegezett bizalom a szerző számára, hogy tovább viszi majd ezt a vonalat és pályán marad” – zárta szavait a költő.

Lőrincz P. Gabriella

(polgári nevén: Zselicky Gabriella) 1982. március 23-án született, Kárpátalján, Beregszászon. Nógrád megyében, Szandán él családjával.
Első verseit 2008-ban közölte az Együtt folyóirat. 2009-ben jelent meg az első önálló kötete, Karcok címmel az Intermix Kiadó gondozásában. Szintén 2009 óta munkatársa a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek (KMMI).
Írásai több anyaországi és külhoni folyóiratban is megjelennek. Az Ukrán Írószövetség Online nemzedék c. antológiájában nyolc ukrán nyelvre fordított versét szerepeltetik a szerkesztők. Több versét szerb és angol nyelvre fordították.
2012-ben jelent meg második verseskötete, Fény-hiány címmel, szintén az Intermix Kiadó gondozásában.
Kárpátalján végzett kulturális tevékenységéért oklevéllel tüntette ki az Anyanyelvi Konferencia. Az Együtt folyóirat Nívó Díját 2013-ban kapta meg. Tagja továbbá a Magyar Értelmiségiek Kulturális Közösségének és a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának. 2014-től a Magyar Írószövetség tagja, 2017-től az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Anyanyelvi Konferencia tagja, 2018-tól a Magyar Pen Club tagja.
2016-ban jelent meg a harmadik kötete, Szürke címmel, szintén az Intermix Kiadó gondozásában.
2018-ban jelent meg negyedik verseskötete, Átszállás előtt – régi és új versek – címmel, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia program keretén belül.
2018-ban az Irodalmi Jelen folyóirat Költészeti díjban részesíti.
2016-tól az Előretolt Helyőrség Íróakadémia mentora.
2017-től az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.
2019-ben NKA Alkotói ösztöndíjas.
2019-től a Magyar Írószövetség elnökségi tagja.
2020-ban Térey János Alkotói ösztöndíjas.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email