22_03_29_erdmost_nincskep

Irodalmi lépegető

22_03_29_erdmost_nincskep

Irodalmi lépegető

Több mint egy évtizede indult az Irodalomkedvelők Klubja, ami a negyedévente megjelentetett (online is olvasható) folyóiratokon túl rendezvényekkel, találkozókkal, pályázatokkal teszi színesebbé a helyi irodalmi életet, ösztönöz az alkotásra, és nyújt minél szélesebb lehetőséget a bemutatkozásra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A 2021-es esztendő a vírushelyzet miatt rányomta a bélyegét az IRKA életére is: megnehezítette a személyes találkozásokat, viszont új színt vitt a kapcsolattartásba.

Daróci Lajosné, az IRKA főszerkesztője lapunknak elmondta, amikor nem tudtak találkozni, skype-on tartották a kapcsolatot, közösségi irodalmi játékokat találtak ki (Játszótársam, mondd, akarsz-e lenni címmel), és hangosfile-on saját és más szerzők által írt verseket küldtek egymásnak. Amikor pedig a körülmények engedték, szerzői esteket, könyvbemutatókat, klubnapokat tartottak. Az IRKA mérlege tehát 2021-ben is tekintélyes súlyt mutatott. A márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben kiadott folyóiratok mellett áprilisban megjelentettek egy válogatást a 2020-as őszi nagy pályázatukra beérkezett alkotásokból, novemberben pedig a 2021-es Poly-Art antológiát.

„Megünnepeltük a magyar kultúra, illetve a magyar széppróza napját is – ez utóbbit február 18-án, egy író-olvasó találkozóval, a Bíró András – Óperencia könyváruházban. Márciusban skype-on tartottunk klubnapot, áprilisi rendezvényünkön pedig arra voltunk kíváncsiak, mely József Attila-versek a legnépszerűbbek manapság. Mint kiderült, minden művére nagy szükség van. Megemlékeztünk Pilinszky születésnapjáról is. Májusban Bíró Andrásra és Wegenast Róbertre emlékeztünk, és tartottunk egy pódiumestet a Szepes Gyula Művelődési Központban, olyan köteteket emelve a középpontba, amelyek a Covid ideje alatt jelentek meg. Júniusban ünnepeltük az IRKA tizedik születésnapját, évadzáró piknikkel, KÉK-kiállítással egybekötve. A nyári szünet után augusztusban jelentkeztünk újra: a KÉK-kiállításon adtunk műsort, ahogy szeptemberben is együtt tartottuk az évadnyitót. Októberben könyvbemutatót, klubnapot és felolvasást szerveztünk, és részt vettünk Votin József kiállításán is. Novemberben osztottuk ki őszi nagy pályázatunk díjait, és ebben a hónapban tartottuk meg Karácsony István posztumusz könyvbemutatóját is, Bagdy Emőke professzor részvételével, a múzeumban. Felemelő volt, hogy mindenki (a város és a rendelőintézet vezetője, a családtagok, a barátok, a támogatók) eljött, akinek köze volt a szerzőhöz, a könyvhöz, és szeretettel emlékezett. Az egyik legsikeresebb rendezvényünk volt. Decemberben a Poly-Art kiállításán vehettünk részt” – sorolta Márta, aki nemcsak az általuk szervezett programokra büszke, hanem alkotóik sikereire is, hiszen számos klubtaguk szerepelt jól irodalmi pályázatokon, jelent meg az érdi – illetve környékbeli – sajtóban, valamint különféle kiadványokban.

Idén szeretnék folytatni jól bevált programjaikat, köztük a szerzői esteket. Legközelebb február 8-án találkoznak, és várják a nagyközönséget a Szepes Gyula Művelődési Központban, 17 órától: „Vendégünk lesz Kissné Matkó Gabriella, a KISS Company együttes énekese. Az IRKÁ-nak vannak virtuális tagjai is, akik nem Érden élnek. Elhatároztuk, hogy idén őket is bemutatjuk: az idei első alkalommal Torma Ágnes jön el hozzánk, és a Rezdület című kötete lesz fókuszban. A rendezvényen közreműködnek az IRKA és a KÉK tagjai, és készülünk meglepetésekkel is. Azon vagyunk, hogy minden vendégünk maradandó élményekkel menjen haza.” 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email