22_03_29_erdmost_nincskep

Tetőtől talpig Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Tetőtől talpig Érden

Nagyon sok mindenre büszkék lehetünk városunkban. Az Érdi Települési Értéktár is évről évre bővül: legutóbb decemberben regisztráltak új városi értékeket. Köztük volt a nemrég átadott LevenDuna is. A javaslattevő Palkó Zsolt klímavédelmi és zöldváros-fejlesztési biztossal beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tizenhat kilométeres, Érd legmagasabb pontjától a legmélyebbig ereszkedő LevenDunát novemberben adták át. Hányadik túraútvonala ez a városnak?

Az első, ugyanis Érdnek eddig nem volt hivatalos, országos hálózatba bekötött túraútvonala.

Miért volt szükség erre? Hiszen kijelölés nélkül is le tudunk sétálni a Dunához.

A legfontosabb cél az volt, hogy a lakosságot a közvetlen közelünkben lévő természeti értékek felé tereljük. Szálljunk ki az autónkból, és lépjünk ki a természetbe! Azzal, hogy létrehoztuk a LevenDunát, tervezhetővé is tettük a kirándulást. Egy-egy séta úgy válhat programmá, ha van célja, vannak állomásai. Van egyébként még egy nem titkolt célom: szeretném, ha minél többen megismernék és felismernék a szarmata, avagy lajtamészkőt, amiből a fővárosi középületek jelentős része – a budai Vártól kezdve a Parlamenten át az Operáig – épült. Ez a fajta mészkő a környéken mindenhol megtalálható, és a jövőben tájékoztató táblákkal szeretnénk erre felhívni a látogatók figyelmét.

Várhatók egyéb fejlesztések is?

Igen, 8-10 tematikus pihenőhelyet tervezünk kialakítani, részben azért, hogy bemutassuk az éppen látható természeti értékeket, részben pedig hogy legyen egy-egy pad, ahol meg lehet pihenni, gyönyörködni a tájban. És nem maradhatnak el a tájékoztató táblák sem. Hármat már legyártattunk – ezeket a biatorbágyi szakaszon helyezzük ki –, az Érd-Sóskúti fennsík flóráját, faunáját és geológiáját fogja bemutatni. Amint az időjárás megenyhül, kihelyezzük ezeket, ahogy a Natura 2000-es táblákat is. Ami a további fejlesztést illeti, örömmel fogadjuk a lakosság javaslatait is.

Az, hogy a települési értéktárba is bekerült a LevenDuna, ad valami plusz ismertséget, védettséget?

Ritka pillanat, hogy egy adott érték szinte a megszületését követően bekerüljön az értéktárba. Nagyon köszönjük az értéktárbizottság bizalmát. Ez nem csak egy gesztus, hiszen erősíti a lokálpatriotizmust, elismerést és ismertséget jelent. Jó lenne, ha az itt élők nemcsak az autóutakat és az autópályákat, hanem ezt a túraútvonalat is megismernék, bejárnák. Azáltal, hogy bekerült az értéktárba, a LevenDuna fontos része lett a „genius loci”-nak, azaz „ hely szellemének”. Fontos még megemlítenem, hogy a túraútvonalra nemcsak mi lehetünk büszkék: kialakításában közreműködött a Magyar Természetjáró Szövetség. Az útvonal kijelölésben, a jelek felfestésében a Budapesti Természetbarát Sportszövetség segített. Ezúton is köszönjük mindenkinek a támogatást, a részvételt.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email