tetenyi-fennsik_player_hu_220117

Megtisztították a Tétényi-fennsíkot

tetenyi-fennsik_player_hu_220117

Megtisztították a Tétényi-fennsíkot

Két nagyobb területen, összesen kb. 2700 köbméter (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmeléktől szabadították meg a Budapesthez, Budaörsi Kamaraerdőhöz, Törökbálinthoz, Diósdhoz és Érdhez tartozó Tétényi-fennsíkot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint a player.hu-n beszámoltak róla, a mintegy másfél négyzetkilométeres mészkőfennsík védett természetvédelmi terület, amely negyvenöt védett vagy fokozottan védett növényfaj és mintegy nyolcvan védett állat otthona. A terület többek között a bajszos sármány legjelentősebb telelőhelye Budapesten.

A fennsíkon átvezető Kamaraerdei út türelmi zónaként is funkcionál, azonban az autóval megközelíthető részeket – a beton terelőelemekkel forgalom elől elzárt területek ellenére – sokan illegális szemétlerakónak használják. A főváros közműcége nekifogott, hogy elszállítsa az illegális hulladékot a területről, így összesen kb. 2700 köbméter (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott szemetet szállítottak el a fennsíkról.

A portál beszámolójában megjegyzi, a munkát nehezítette, hogy a sittet sok esetben benőtte a sűrű növényzet, ezért a gépekkel csak a fagyott talajon lehetett behajtani, hogy ne sérüljön a természetvédelmi terület talajtakarója.

A Főkert munkatársai elvégezték a helyszíni bejáráson kijelölt közlekedési útvonalon a belógó ágak metszését, valamint kikarózták a teherautók által kizárólagosan használható nyomvonal határait. Ahogy visszavágták a cserjéket, a Kamaraerdei út közelében további nagy mennyiségű elszórt szemét került elő. A szemetet összetakarították, de már másnapra újabb kupacok jelentek meg.

Megint összeszedték, a törmeléket pedig – az előírások szerinti laborvizsgálatokat követően – az FKF Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjába szállították további kezelésre.

A sitt egy része még a területen van, folytatódik az eltávolítása, utána rekultiválják a munkagépek által használt útvonalakat. A területet pedig kitáblázták, hátha az utolsó pillanatban meggondolják magukat azok, akik már ott állnak egy kupac, illegális lerakásra odafuvarozott hulladékkal.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email