22_03_29_erdmost_nincskep

Maradtak a kaptafánál

22_03_29_erdmost_nincskep

Maradtak a kaptafánál

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége két érdi iparost tüntetett ki az Év Vállalkozója regionális díjjal. Ismerjék meg Balázs Pétert és Katona Istvánt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Balázs Péter 1990 óta készít ortopéd cipőket Érden. Az eltelt évtizedek alatt bővült a vállalkozás: számítógépes talpvizsgálatot végeznek, talpbetétet készítenek. Mindezt olyan szintre fejlesztették, hogy az ország más területéről is keresik őket. Most újabb nagy léptékű fejlesztés előtt állnak: rendeltek egy háromdimenziós nyomtatót, bármikor megérkezhet. „Az ortopéd cipő egyénileg készül, recept alapján. Felmérjük az ügyfél lábát – többféle méretvételi eljárást tudunk alkalmazni –, és elkészítjük a cipőt a megfelelő talpbetéttel és azokkal a korrekciókkal, amelyeket az orvos javasol. Tizenegyen vagyunk, sok munkafázist kézzel végzünk, de vannak olyan műveletek, amelyeket lehet gépesíteni, ilyen a csiszolás, a varrás, az alkatrészek kivágása. Ha mindent kézzel készítenénk, az nagyon hosszadalmassá tenné a munkát. Egy ortopéd cipő így is nyolc kézen megy keresztül a méretvételtől az átadásig. A vállalási idő a megrendelések mennyiségétől függ, általában másfél-két hónap” – hangsúlyozta Balázs Péter, aki körbevezetett minket érdi műhelyében, ahol öt ortopéd cipész, valamint felsőrészkészítő, mintaszerkesztő és adminisztrátor dolgozik.

„Ez a szakma kihalófélben van. Közel harminc éve nincs utánpótlásunk, megszűnt az iskola, gyorstalpaló tanfolyamot indít egy-két cég, ahol lehet némi ismeretet szerezni az ortopédcipő-készítésről, de ez édeskevés. Pedig egyre több az ortopédiai probléma, és ezek egyre fiatalabb korban jelentkeznek: kétéves gyermekeknek is készítünk cipőket. Sokan odafigyelnek a megelőzésre is, és talpbetétet csináltatnak” – mondta Balázs úr, aki nagyon büszke a VOSZ kitüntetésére, és megtisztelőnek érzi, hogy felterjesztette őket a díjra az Érd és Környéke Ipartestület. Mint megtudtuk, nehéz időszakon vannak túl, másfél hónapig zárva voltak tavaly, hiszen a rendelőkben csak sürgősségi ellátás volt, nem írtak fel ortopéd cipőket. „Valamennyire ment a munka, akinek házhoz tudtuk küldeni a termékeket, megoldottuk. Nem kellett egyetlen munkatársunkat sem elküldenünk” – fűzte hozzá a vállalkozó, aki ugyan már nyugdíjas – a fia vette át a céget –, de még mindig dolgozik, mert szeretné, ha minél több embernek tudnának segíteni.

Katona István több mint harminc éve foglalkozik villanyszereléssel, villamosbiztonság-technikával, műszaki vezetéssel, ellenőrzéssel. Dolgozik magánszemélyeknek és intézményeknek, közületi megrendelőknek egyaránt, az érdi jégpálya áramellátását is ők építették ki. „Négyen vagyunk, sajnos, ketten betegek. Ez a pandémiás időszak nekünk is nehéz: sok megrendelő fél a vírustól, visszamondja a munkát, és én is inkább olyan feladatokat vállalok el, ahol nagyobb a légtér, és kevesen dolgozunk egy helyen. Leállásra nem kényszerültünk, a zárás idején tartaék munkákat végeztünk” – idézte vissza Katona István az elmúlt hónapokat. A villanyszerelés mellett felelős műszaki vezetést is ellát, érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi dokumentációkat készít: „Jelen helyzetben hosszú távra nem tudunk tervezni, amíg a fizikai erőnlétem, szellemi képességeim engedik, dolgozom, ha pedig már nem így lesz, átadom a stafétabotot a fiatal kollégáknak. Az ipartestület terjesztett fel a díjra, a VOSZ Regionális Szervezete pedig támogatott, és hogy elnyerhettem ezt a kitüntetést, nagy , nagy megtiszteltetésnek tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg.”

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email