22_03_29_erdmost_nincskep

Drága ajándék helyett saját készítésű meglepetés

22_03_29_erdmost_nincskep

Drága ajándék helyett saját készítésű meglepetés

Tele a gyerekszoba világító, zenélő játékokkal, megunt babákkal, alig használt autókkal? Néhány napig érdekes csak minden új játék, melyekre ráadásul több tízezer forintot költött? Néhány kreatív érdi anyukát kérdeztünk arról, milyen saját készítésű ajándékkal lepik meg gyermekeiket karácsonykor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Erika a 12 éves kisfiát saját készítésű kuponfüzettel lepte meg egy alkalommal karácsonykor. Tizenkét kupon került a borítékba, amiből a fia minden hónapban húzhatott egyet. Az ajándék teljesen személyre szabható, a gyerek korának és érdeklődési körének megfelelően. „Nálunk került a borítékba azonnali zsebpénz, mozijegy, sütizés vagy fagyizás, (attól függően, hogy melyik hónapban húzta), belföldi kirándulás, külföldi kirándulás, vásárlási utalvány egy ruhaboltba. Imádta a kisfiam, alig várta a hónap elejét, hogy új kupont húzhasson.” Az ötleten felbuzdulva úgy döntöttem, idén nálunk is kerül a fa alá ilyen kuponfüzet.

Júlia ennél jóval nehezebb dologra vállalkozott, ő saját kezűleg, fából készített játékokat ad a gyerekeinek. Mint mondta, az első közös karácsonyukon minden létező hibát elkövettek, amit a kezdő szülők elkövethetnek: az alig egyéves lányuk egymás után bontotta ki a színes-szagos, utólag belátva teljesen fölösleges ajándékokat, amik közül egyik sem kötötte le igazán. „Ült a játéktenger közepén zavarodottan, én pedig akkor és ott eldöntöttem, több ilyen nem lesz! Azóta is arra törekszem, hogy valami személyes, egyedi, időtálló ajándék kerüljön a fa alá.” Tapasztalata szerint valahogy mindig ezek az ajándékok aratják a legnagyobb sikert, a lurkók vigyáznak rájuk, megbecsülik őket. Júlia első projektje egy kidobásra ítélt hintaló átalakítása volt. Kipofozta, lefestette, még szivárványszínű sörényt is kerített rá, azóta, ha gyerekek jönnek hozzájuk, ez az első játék, amihez odamennek.

A következő évben natúr fabábukat festett, megszemélyesítve a családjuk tagjait. „Ezek a bábuk azóta is napi használatban vannak, most már a kisebbik lányom is felismeri az összes bábut, imádnak velük együtt szerepjátékozni, újrajátszani szituációkat, sőt, akár konfliktusok átbeszéléséhez, elengedéséhez is kitűnő eszközök.” Tavaly különböző építőkockákat, pakolható, válogatható „mütyűröket” készített szintén natúr fából, ezek is nagy sikert arattak. Idén pedig elkezdte megfesteni a Bogyó és Babóca rajzfilmsorozat szereplőit, 24 bogarat. „Az a terv, hogy az adventi időszak alatt minden nap »berepül« egy bogárka az ablakon, így épp karácsonyra lesz teljes a gyűjtemény. Van egy olyan érzésem, hogy ez sem az a fajta ajándék lesz, amit néhány nap után bedobnak a sarokba.”

Ildikónál is hasonlóan kezdődött: ő a kisfiának szeretett volna olyan természetes anyagokból készült fiús „babaházat” ajándékozni, ami nem a szokványos garázs, rendőrség, tűzoltóság vagy vár. Nem talált a piacon megfelelőt, így maga készített tankot, bunkert, bázist és hajót. De csinált már neki magasságmérő falmatricát, alvókát, jelmezeket, Minecraft kardot, fatankokból többfélét is, és erdei mesevilágot.

És hogy miért készíti azóta is saját maga az ajándékokat? Egyrészt mert kellemes időtöltés számára, ráhangolódás az ünnepre. Másrészt „a gyermek pont olyan ajándékot kap, amilyet megálmodott, másnak nem lesz ilyen, és mivel az anyukája, apukája készítette, nagyon különleges lesz számára”. Nem utolsó szempont az sem, hogy költségkímélőbb megoldás ez, mintha több tízezer forintot hagynánk ott egy játékboltban. Ráadásul a játékokat természetes anyagokból készíthetjük, így újrahasznosíthatók, vagyis egyúttal a környezetünket is védjük. Ildikó egyébként már nemcsak gyártja, hanem értékesíti is az általa készített játékokat, tavaly ugyanis szembejött vele egy pályázati lehetőség: „Sokan szeretnének maguk készíteni ajándékot, de nem biztos, hogy rendelkeznek az ehhez szükséges szerszámokkal, hogy igazán egyedi és jó minőségű terméket csináljanak. Ezért méretre vágott alapanyagokat is kínálok, hogy otthon is összerakható legyen egy-egy játék.”

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email