22_03_29_erdmost_nincskep

Vasárnap lejár az automatikus hitelmoratórium

22_03_29_erdmost_nincskep

Vasárnap lejár az automatikus hitelmoratórium

Csaknem 3000 milliárd forintnyi lakossági hitel van felfüggesztés alatt, de pár nap múlva már csak kérelemre maradhat fenn ez az állapot, előírt csoportok számára. A tét nem kicsi: akár három és fél évvel és milliókkal toldódhat meg a moratórium fenntartása.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tavaly március 19-től október végéig tart a hitelekre bevezetett törlesztési moratórium, amelyet nem kellett kérelmezni, hanem a fizetésről nyilatkozni. November 1-jétőesetébenl ez megfordul. Aki nem kéri bankjánál, az auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan fizetővé válik. De csak néhány rászorulti csoport  és csak jövő június 30-áig. A megtoldást kérhetik nyugdíjasok, gyermeket várók és nevelők, közfoglalkoztatottak. Azon magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, illetve azok a vállalkozások, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest. Lényeges körülmény, hogy nem csak a direkt kölcsönökre vonatkozik a felfüggesztés, hanem a babaváró hitel törlesztőrészletét sem kell fizetni, ahogyan a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel jelzáloghitelét sem.

A moratóriumban részt vevő hitelek aránya a háztartásokban az MNB adatai szerint májusban a teljes hitelállomány 33, a jogosultak 48 százaléka volt. Az MNB felügyeleti szóvivője szeptember végén azt mondta, hogy még 1 millió 150 ezer család és 25-30 ezer vállalkozás élt addig a lehetőséggel. A lakosságnál 2800-2900 milliárd, a cégeknél 1900 milliárd forintot nem törlesztettek egy hónapja. A lakáshiteleseknek már csak 41 százaléka volt moratóriumban.

Érdemes megfontolni a döntést, persze csak azoknak, akik beleférnek a körülírt jogosulti körbe. A bankok és a jegybank is hónapok óta azt javasolja, hogy aki tud, törlesszen. Az MNB egy korábbi számítása szerint akik a további nyolc hónapban maradnak a moratóriumban, többségüknek akár három és fél évvel is megnyúlhat a futamideje. A jelzáloghiteleknél 20, a személyi hiteleknél akár 60 százalékkal is megemelkedhet a teljes visszafizetendő összeg. Az áprilisi (2020-ra vonatkozó) banki elszámolások sokaknak okoztak sokkot, mert az derült ki, hogy aki az előző év végéig 10 hónapig nem fizetett, nem 10 hónappal nő meg a hitel futamideje, hanem akár 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is.

A sok millióval megugró hátralék havi törlesztő összege nem nőhet, ezért a pénzt időben megnyújtva kell fizetni (ahogyan eddig is). Fontos, hogy költség- és díjmentesen előtörleszthetnek a kilépő ügyfelek, amivel mérsékelhető a futamidő kitolódása.

Az MNB az ügyfelek 10-12 százalékánál vár olyan jövedelemcsökkenést, ami problémát okozhat az újbóli fizetésben. A bankszövetség szerint a bankszámla-forgalom alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, 81 százalék viszont tudna fizetni. Eddig nem rohanták meg a bankokat az ügyfelek. Az MNB adatai szerint 2020. decembere és idén május között már 184 ezer lakossági hitelszerződést kezdtek el fizetni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email