22_03_29_erdmost_nincskep

Áruhiány súlyosbítja az inflációt

22_03_29_erdmost_nincskep

Áruhiány súlyosbítja az inflációt

Az árak emelkedése megállíthatatlannak tűnik, s a kormány intézkedései csak fűtik ezt. Mindeközben teljes ágazatok leállása fenyeget a növekvő költségek miatt: műtrágya, papír, dízeladalék, szállítás. Az energiahordozók többszörösére drágulása előbb-utóbb eléri a lakosságot is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hivatalos adat szerint 5,5 százalék volt a szeptemberi infláció, a lakosság azonban ennél – alappal – sokkal többet érzékel. (Persze, ha olcsóbb lett a lépegető exkavátor, az csak a statisztikát szépíti.) A kormányzati magyarázatok szerint ez csak múló kellemetlenség, a vírus miatti leállás után helyrejövő gazdaság okozta keresleti ugrás rövidesen elsimul. Ennél azonban nagyobb a baj. Most már mintha beépülne a várakozásokba az árak vágtatása.
Teljes iparágakból érkeznek riasztó hírek. A rémesen megdrágult energia miatt leállással fenyegetnek műtrágya- és építőanyag-gyártók, a napokban jelentették be, hogy a papírhiány elérte Magyarországot is. A nemzetközi szállítmányozás egyre jobban akadozik, aminek következtében világcégek (például háztartási gépeket, vegyiárukat, ruhaneműket gyártók) félnek attól, hogy elfogyhat az áru a boltokból, de minimálisan is óriási áremelésekre kényszerülnek. A minap arról olvashattunk, hogy fogyóban van a dízelüzemanyag adalékfolyadéka, ami a károsanyag-kibocsátás mérséklését szolgálja, s ami nélkül például a buszok, kamionok leállása fenyeget rövidesen. Már érkezett hír arról, hogy hazai kiskereskedelmi lánc képtelen egyre több féle árut behozni az országba és üzleteibe.

A kincstári optimizmussal áthatott kormányzati állításokkal szemben tehát már az év végére elérhetjük a 6-6,5 százalékos inflációt. Ami pedig akár 2022 egészében a nyakunkon maradhat. A karácsonyi ajándékok és ennivalók áraiban meg helyenként két számjegyű százalékos drágulás is várható.
Láthatjuk tehát, hogy komplex gazdasági vészhelyzettel van dolgunk. A fontos mellékszál az áram és a földgáz, főleg utóbbi brutális drágulása. Egy hónapja a gáz ára az év elejéhez képest 400 (!) százalékkal drágult. A szlovák gazdasági miniszter arról beszélt a napokban, hogy ha a tél nagyon hideg lesz, akkor február végére elfogyhat a gázkészlet, s nyolc-kilenc napra leállíthatják az üzemeket.

Ennek a halmaznak sok rétű okai vannak, de ami a lényeg: ezek a folyamatok kéz a kézben száguldanak végig a teljes társadalmon. Növelik a területenkénti hiányt, ami aztán tovább nyomja fel az árakat. A benzinkutak ároszlopait mindenki látja. S persze mindezek még nagyobb bérigényt támasztanak. És így tovább a spirál.

S eközben a kormány – a lakosság számára kedvezően – a választások előtt ezermilliárdos összegű pénzt önt ki. Előrehozott teljes 13-ik havi nyugdíj, nyugdíjprémium, szja-visszatérítés a 25 éven aluliaknak, újabb lakástámogatási csomag. Ezek garantáltan fenntartják a növekvő árszintet.

A rezsicsökkentés pedig egyre tarthatatlanabbnak tűnik. A sokszorosára drágult gáz árát már nemhogy nem fedezi a lakossági tarifa, hanem egyre növekvő veszteséget okoz az állami tulajdonú MVM-nek. (Jelenleg négy-hatszorosára kellene emelni a felhasználói árat.) A rövidesen százmilliárdos deficit egy részét az ipari fogyasztókra terhelik, de emiatt egyes energiakereskedők dönthettek: csődbe mennek a befagyasztott hatósági és a piaci ár közti különbség miatt, vagy nem szolgáltatnak tovább a lakosságnak, például meleg vizet és távhőt. Ezután az állami hivatal jelölt ki kötelezően szolgáltatót, amely viszont csak költségvetési támogatással tud túlélni. Ameddig.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email