22_03_29_erdmost_nincskep

Kell-e harmadik oltás? Ha igen, kinek és milyen?

22_03_29_erdmost_nincskep

Kell-e harmadik oltás? Ha igen, kinek és milyen?

Van akinek kell, van, akinek lehet és van, akinek nincs rá szüksége - mondta a harmadik oltás felvételével kapcsolatban az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában Rusvai Miklós virológus. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rusvai Miklós kifejtette, kell adni harmadik oltást annak, aki megmérette az antitest-szintjét és a méréshatár alatt maradt az eredmény, de probléma, hogy sokan vannak olyanok, akikben nincs antitest, de még nem telt le a negyedik hónap a második oltáshoz képest – ők egyelőre nem vehetik fel az oltást, viszont nem védettek. A virológus megjegyezte, akinek második oltása óta nem telt el négy hónap, az egyelőre nem tud regisztrálni a harmadik oltásra.

Kitért arra is, akik nem mérették meg antitest-szintjüket, de Sinopharm vakcinát kaptak, azok közül jellemzően az idősebbeknél erőteljesen lecsökken az immunválasz, azaz nekik is célszerű felvenniük a harmadik oltást, amelynek mindenképp a Sinopharmtól eltérőnek kell lennie, azaz vagy mRNS (Pfizer, Moderna), vagy vektorvakcinának (AstraZeneca, Janssen, Szputnyik V).

A harmadik kategóriába tartoznak azok, akik szintén nem mérettek ellenanyag-szintet, de az oltási kampány elején kapták meg az oltást. Rusvai Miklós ezzel kapcsolatban kiemelte, külön figyelmet kell fordítani az idősotthonok lakóira.

A virológus arról is beszélt, az újonnan terjedő variánsok ellen bizonyos mértékig kevésbé véd az oltás, tehát jobb megerősíteni az immunrendszert egy emlékeztető oltással.

Rusvai Miklós elmondta azt is, a háziorvos vagy az oltóponton dolgozó orvos dönti el, ki, milyen oltást kaphat. Részletezte, az inaktivált vakcina (Sinopharm) esetében célszerű mRNS (Pfizer, Moderna) oltóanyagot kérnie, de az AstraZeneca és a Szputnyik is megfelelő a harmadik oltásra. Aki vektorvakcinát kapott (Janssen, AstraZeneca, Szputnyik V), annak is mRNS-vakcinát célszerű beadatnia. Ha pedig valaki súlyos mellékhatást tapasztalt, annak célszerű Sinopharmot kérnie, mert ennek a legenyhébb az oltási mellékhatása.

Rusvai Miklós elismerte, a kínai Sinopharm vakcina az idősebbeknél nem fejtett ki olyan jó hatást, mint a fiataloknál, de mint megjegyezte, a gyártó mentségére szóljon, hogy az eredeti ajánlásban sem szerepelt az idősek oltása.

A virológus szerint négy tényező önmagában is nagy kockázatot jelent a negyedik hullám belobbantásában, együtt pedig azt eredményezik, hogy októberben erőteljesen terjedhet a járvány. Az egyik az augusztus 20-i nemzeti ünnep, a másik a szeptemberi iskolakezdés, a harmadik az eucharisztikus világkongresszus, a negyedik pedig a vadászati világkiállítás. Ezek az események pedig egy héttel, 10 nappal követik egymást és mindegyik újabb lökést adhat a járvány esetleges terjedésének.

Rusvai Miklós prognózisa szerint 2023 végéig kell az életünket befolyásoló tényezőként számolni a koronavírussal, mert addigra mindenki vagy annyiszor immunizáltatja magát, vagy annyiszor fertőződik, hogy két év múlva megszűnik egészségügyet terhelő tényezőként működni a vírus.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email