22_03_29_erdmost_nincskep

Légben-földön irtanak

22_03_29_erdmost_nincskep

Légben-földön irtanak

Rendkívüli légi szúnyoggyérítés lesz ma Érden, napnyugta előtt, holnap pedig földi irtást végez a katasztrófavédelem - tájékoztatott közösségi oldalán Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Csőzik László írja, a jelentős esőzések és a nyomukban járó áradások különösen az Érdhez hasonló Duna-parti településeket érintik rosszul a szúnyoginvázió szempontjából, hiszen egyre több az ideális „szúnyogkeltető”, és alig 7–10 nap alatt kikel egy újabb szúnyognemzedék, amelyik aztán hatalmas rajokban áraszt el bennünket. Ráadásul a kertekben, ház körül hagyott pangó vizekben is kiválóan érzik magukat a lárvák, és ha csak egy kicsit nem figyelünk oda, máris alaposan hozzájárultunk a magunk és szomszédaink kellemetlen közérzetéhez – jegyzi meg a polgármester.

Az Országos Katasztrófavédelem a Duna mentén több területen is átfogó légi szúnyoggyérítést indított. Érd is sorra kerül: a napnyugta előtti másfél órában szórják a kémiai irtószert. Erre a rendkívüli légi irtásra az országos tisztifőorvos adott engedélyt kivételesen, idén júniustól novemberig terjedő időszakban, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben (a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott dokumentumot itt olvashatja el).  

A légi irtás során a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert szórják ki, alacsony, hektáronként mindössze 6 deciliternyi mennyiségben, a természetes folyókat, tavakat gondosan elkerülve. Szeretnék mindenki megnyugtatni, hogy emberre és melegvérű állatokra a szer nem veszélyes! A fokozott elővigyázatosság azonban nem árt, hogy védjük magunk és környezetünk egészségét – írja Csőzik László. 

A következőket tudjuk tenni: a szabadban tárolt játékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szárított ruhákat az irtás előtt jó előre gyűjtsük össze vagy takarjuk le. A szúnyogirtás alatt és az azt követő egy órában is lehetőleg tartsuk zárva az ablakokat, ajtókat, és kapcsoljuk ki a külső levegőt befújó szellőztető berendezéseket. Az érintett területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt mossuk meg. A kis kerti tavakat, amelyekben halak vannak, lehetőség szerint takarjuk le. A pangó vízgyűjtőket pedig szüntessük meg, hogy a szúnyogirtás hatásosabb legyen.

Akik esetleg a beporzó rovarok miatt aggódnak: a méhészeket jó előre kiértesítette a hatóság, és az esti órákra való időzítéssel (méhkímélő technológia alkalmazásával), is figyelembe vették a méhek napi mozgását.

Csőzik László azzal zárja szavait: bízzunk benne, hogy a rendszeres Duna-menti biológiai lárvagyérítés, a mostani rendkívüli légi irtás és a holnapi, augusztus 5-én zajló földi szúnyogirtás, ami kiegészíti a mai területeket (holnap a földi kémiai gyérítéssel azokat a helyeket fogják kezelni a szakemberek, amiket a légi irtással a mai napon nem tudnak),  valóban érzékelhető, átütő eredménnyel jár, és újra élvezhető lesz a szabadban töltött idő mindenki számára.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email