22_03_29_erdmost_nincskep

Spéth Géza részletezte a diósdi aszfaltozási programot

22_03_29_erdmost_nincskep

Spéth Géza részletezte a diósdi aszfaltozási programot

Mint beszámoltunk róla, Diósd több mint 36 millió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán belterületi utak, járdák, hidak felújítására. A település polgármestere közösségi oldalán magyarázta el, miért a kijelölt utcákra esett a választás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Spéth Géza polgármester közösségi oldalán számolt be róla, hogy 36 740 488 forint támogatást kapott Diósd, amely intenzitása 65%-ok, így az önkormányzat további 19 783 341 forint önrészt biztosít az útfelújításokhoz.

Diósd polgármestere már arról is beszámolt, hogy a képviselő-testületi döntés alapján mely utcákat újítják fel.

Ennek értelmében

  • a Gyár utca 7-es úton túli teljes diósdi szakasza
  • az Ifjúság út Hunyadi utcától az Amerikai Iskola végéig tartó szakasza
  • az Ifjúság út járdáját a Hunyadi utcától az óvoda kerítéséig
  • a József Attila utca Erkel Ferenc utca és Eötvös utca közötti szakasza
  • a Radnóti Miklós utca Erkel Ferenc utca és Patak utca közötti szakasza

is megújul.

Spéth Géza közösségi oldalán közzétett újabb bejegyzését azzal kezdi, a nyertes útfelújítási pályázat kihirdetése után több megkeresést és kérdést kaptak, mikor kerülnek sorra további utcák és miért nem építenek több utat.

Hangsúlyozta, elsőszámú terveik között szerepelt, hogy a ciklus végéig a lehető legtöbb járdát és utat építsék a városban, de Diósd költségvetését a központi elvonások korlátok közé szorítják, emellett az előző ciklusban felvett hitelek visszafizetése éves szinten közel 80 millió forinttal sújtja a költségvetést.

Spéth Géza kiemelte, az elvonások ellenére a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően az önkormányzat működése folyamatosan biztosított.

Kitért rá, jelenleg Diósd éves költségvetésének döntő többsége kötelezően a város működésének biztosítására fordítódik. Ide tartozik a teljesség igénye nélkül az óvodák, bölcsőde, művelődési ház, könyvtár, védőnői szolgálat fenntartása, rezsi költségek, alkalmazottainak bér és járulék fizetése, közétkeztetés, szociális kiadások, közvilágítás, utak, közterületek karbantartása, meglévő hitelek törlesztése, stb… Az így megmaradó források jelentenek fedezetet a fejlesztésekre.

Spéth Géza emlékeztetett, 2020-ban a diósdi önkormányzat 40 millió forintot költött az iskola bővítéséhez szükséges telek megvásárlására, míg útfelújításra több mint 30 millió forintot fordítottak.

„A fentiekből következik, hogy jelen helyzetben saját forrásból fejleszteni csak külső pályázatok útján van lehetőségünk. A meglévő forrás az önrészek fedezetének biztosításához és a jövőbeli (például útépítések) tervezéshez elegendő. Jelen pályázat, melyet megnyertünk „belterületi utak, járdák, hidak felújítása” jogcímen lett kiírva, azaz csak meglévő szilárd burkolatú utak felújítására, javítására fordítható. Új aszfaltozott út kivitelezése ebből a pályázati forrásból nem lehetséges! A Hivatal minden lehetséges pályázati felhívásra benyújtja kérelmét, amelyben megfelelünk a kiírási feltételeknek” – húzta alá a diósdi polgármester, megemlítve 2019. októbere után benyújtott összes pályázatuk támogatásban részesült.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email