22_03_29_erdmost_nincskep

Lime vagy csak zöld citrom?

22_03_29_erdmost_nincskep

Lime vagy csak zöld citrom?

Az elmúlt hetekben Érden is megjelentek a Lime e-rollerei, mi pedig megnéztük, mennyire életszerű használatuk városunk utcáin. Érvek mellette és ellene.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Amikor tehetem, igyekszem gyalog munkába járni, hiszen alig két kilométerre lakom a szerkesztőségtől. A gyaloglás egyik kiváló alternatívája a roller, megjelenése után rögtön két rövidebb útvonalon is kipróbáltam a környezetbarát és innovatív járművet.

Múlt heti lapszámunkban megírtuk, a roller rákfenéje, hogy egyelőre nem tisztázott, hol is lehetne pontosan használni. Érden viszonylag kevés olyan kialakítású járdaszakasz van, amely elég széles ahhoz, hogy a gyalogosok és rolleresek ne veszélyeztessék egymást. Főútvonalon szintén merész vállalkozás rollerrel utazni, ellenben a mellékutcák nagy része sincs olyan állapotban, hogy maximális biztonsággal közlekedjünk rajtuk.

Kétségtelen, az aszfaltos és térkövezett utakra kiválóan alkalmas. Sőt, olyan gyönyörűen siklik, mintha már egy új évszázadban lennénk. A murvás, kátyús utakon viszont már sokkal jobban kell kapaszkodni a kormányba és figyelni az elénk kerülő kavicsokat, mert már egy-egy bukkanó után is könnyen bajba kerülhetünk.

Arról nem beszélve, hogy a rolleren amúgy a biciklihez hasonlóan bukósisakot kell(ene) viselni, de ezt a szolgáltató nem tudja biztosítani és valljuk be, relatíve kevés gyalogos járkál bukósisakkal a táskájában.

A rollerben a legeslegjobb, hogy a nagy hőségben például nem kell a buszra várnunk, csak felpattanunk rá, és az útvonalunkat is szabadon választhatjuk meg.

Ez azonban éppúgy hátrány is, mert a rollerek területi elhelyezkedése a használat függvényében időről időre változik. Én is épp így jártam, amikor hétvégén egy hosszabb túrán teszteltem a rollert. Szerencsétlenségemre épp a levendulás felé vettem az irányt, de Parkvárosban ekkor kevés elérhető roller volt, ezért a Bajcsy-Zsilinszky úton pattantam egy 11 kilométer hatótávval rendelkező járműre, majd egyik cimborámnak is kerestünk egyet, de az már csak közel 4 kilométert bírt.

5,4 kilométert kiváló burkolatú utcákon sikerült megtennem a levendulásig, de néhány percnyi várakozási idővel együtt is közel háromnegyed óra alatt sikerült abszolválni ezt, amiért szépen le is vontak a bankkártyámról 2550 forintot, a két kilométeres, húszperces visszaútért pedig további 1200-at.

Azt hiszem, ebből jól látszik, a roller bármennyire is környezetbarát, pénztárcabarátnak már nem nevezném. Amikor sietnünk kell, kiválóan alkalmas arra, hogy néhány perc alatt eljussunk A-ból B-be, de több kilométeres út esetén már nem biztos, hogy megéri az árát.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email