22_03_29_erdmost_nincskep

Szemüveg a színtévesztőknek

22_03_29_erdmost_nincskep

Szemüveg a színtévesztőknek

Világszinten egyedülálló az a magyar innováció, amely a színtévesztőknek segít egy olyan színszűrős lencsével, amellyel korrigálható a színlátás. A Colorlite névre keresztelt szemüveget a magyar fogyasztók vásárolhatják meg először.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A színtévesztés genetikai eredete miatt gyógyíthatatlan, de egy magyar kutatókból álló csapat munkájának köszönhetően lehetőség van a rendellenesség korrigálására.

A Budapesti Műszaki Egyetemen dr. Ábrahám György és dr. Wenzel Klára – Colorlite szemüveg megalkotói – több mint két évtizede kutatják a színlátást. Eredményeik szerint a színtévesztés oka a teljes színkép más-más hullámhosszaira érzékeny pigmentek működésében rejlik. A színtévesztőknél az érzékenységi tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgányok eltolódnak a normálishoz képest, ezért a leggyakoribb esetekben például a vöröset és a zöldet nem tudják megkülönböztetni egymástól.

A kutatók a felfedezésre épülő matematikai modell segítségével hoztak létre egy speciális színszűrős szemüveget, amely korrigálja ezt az eltérést. Egy magyar optikusnak, Szappanos Jánosnak köszönhetően pedig már ötven eltérő típusú kísérleti szemüveget szabadalmaztattak a világ különböző országaiban. A speciális szemüveget már több mint 2000-en próbálhatták ki a kísérlete során.

A színtévesztés súlyosságától függően már a szemüveg felvételekor is látványos javulást tapasztalhat a viselő. Minden eset egyedi, így egyénenként eltérő lehet az idő, amely alatt igazán jelentős eredményt lehet elérni. A gyors javulás érdekében minél többet érdemes viselni a szemüveget, és tudatosan memorizálni a színeket. Az eszköz tévézéshez és számítógépes munkavégzéshez is hordható.



 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email