22_03_29_erdmost_nincskep

Ötven év képei az idősotthonban

22_03_29_erdmost_nincskep

Ötven év képei az idősotthonban

Nem gondoltam volna, hogy enyém lesz az otthon első kiállítása; nekem elég kevés volt idáig, hiszen főleg másokét nyitottam meg - mondta mosolyogva Majorné Bániczki Julianna művészettanár. Az elmúlt ötven évben készített alkotásaiból csütörtökön nyílt kiállítás az Időseket Ellátó Központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Majorné Bániczki Juliannát sokan ismerik: a 60-as évektől él városunkban, ahol több évtizeden át tanított. Az elmúlt években amatőr művészek kiállításainak megnyitóját, szakmai értékelését is vállalta. A magyar-rajz szakos művészettanárnak június 3-án nyílt kiállítása a Topoly utcai idősotthonban.

A tárlat ötven év munkásságát öleli fel, hiszen a képek között van, ami még tanárképzős korából való, és van olyan is, ami teljesen új. Festményeit főleg a természet ihlette, amit a teremtés csodájának tart.

– Tanítottam minden korosztályt, és megpróbáltam őket rászoktatni a szemlélődésre, megfigyelésre.s Ilyenkor csodálatos világ tárul fel a szemünk előtt – mondta Julianna.

A kiállításon természeti képei és pár portréja látható. – Olyan ez a kiállítás, mint egy svédasztal, hoztam mindenből egy kis kóstolót, így a stílusom, gondolkodásom egy pillanat alatt feltérképezhető – mondta mosolyogva a művészettanár, aki a megnyitón az alkotásra, festésre buzdította az időseket, és ebben felajánlotta segítségét is.

Ezentúl havonta nyílik majd kiállítás az Időseket Ellátó Központban, bemutatva az Érden élő művészek alkotásait. Szilaj Krisztina tagintézményvezető tudósítónknak elmondta: a tárlatokról egy-egy festmény az intézménynél marad; az alkotásokat a közösségi térben helyezik majd el.

Amellett, hogy a kiállításmegnyitók színesítik az otthon – és főként az itt élők – életét, kaput nyitnak a külvilágra is, hiszen ezeken a rendezvényeken részt vesznek érdeklődők, meghívott vendégek is, mód nyílik a beszélgetésre, ismerkedésre is. 

A kiállítást Szűcs Gábor alpolgármester nyitotta meg.
– Sok pozitív változást történt az elmúlt hetekben, hónapokban a Topoly utcai épületben. Miután megtörtént az átköltözés a régi szárnyból, az idősotthon lakói korszerűbb, jobb, kényelmesebb körülmények közé kerültek. Hamarosan a régi szárny felújítása is befejeződik. Így a családok átmeneti otthona és az intézmény minden részlege véglegesen berendezkedhet, és a létszámbővítés mellett egyre több figyelem jut majd az épületek élettel, programmal és tartalommal való megöltésére – hangsúlyozta az alpolgármester, aki méltatta Majorné Bániczki Julianna munkásságát is.

– Rajzai, festményei tükrözik azt az elmélyültséget és felkészültséget, amellyel a természet csodálatos alkotási felé fordul. Tisztelettel és megbecsüléssel vizsgálja a hétköznapinak tűnő jelenségeket. Aki az ő szemével, az ő alkotásain keresztül tekint a kertben nyíló virágra vagy egy pillangó rebbenő szárnyaira, igazán beavatottnak érezheti magát. Beavatottnak a természet és a művészet összekapcsolódó misztériumába – zárta szavait.

A megnyitón közreműködött Kiss Sándor, Kozma Júlia (gitár, ének), Légrádi László Dániel (gitár), a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola diákja, valamint Boda Evelin Nikolett, az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákja és Bagonyi Éva.

A kiállítás június 30-ig tekinthető meg, szerdánként 18–20 óra között (bejárat a Tállya utca felől), védettségi igazolvánnyal.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email