22_03_29_erdmost_nincskep

Hőlégballonnal a felhők felett

22_03_29_erdmost_nincskep

Hőlégballonnal a felhők felett

Kevesen tudják, hogy az első légijármű, amivel az ember levegőbe emelkedett: a hőlégballon volt. Az egyik legkülönlegesebb légijárműről - a hőlégballonról – méltatlanul kevés szó esik, esett, eddig. Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben, Mészáros Norbert pilótával beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

1861-ben Szablik István és Domin József is kísérletezni kezdtek hőlégballon felbocsájtásával, de a hőlégballon gyakorlati felhasználását először a katonaság kezdte el. 1861-63-ban az amerikai polgárháború alatt létrejött az első hőlégballonokra épülő légierő.

Az első hőlégballonos felszállást Magyarországon Manner és Kraskovits bécsi fizikus-doktorok hajtották végre 1811. június 3-án, Manner-el a hőlégballon gondolájában. A Magyar Aero-klub 1902. március másodikán alakult meg, és május 1-jén szállt fel a Turul, az első magántulajdonban lévő hőlégballon hazánkban. A második világháborút követően 1977-ben készítették el az első magyar hőlégballont, a Pannóniát, amelyet azóta több száz követett. Magyarország számos tapasztalt, magasan képzett hőlégballonpilótával rendelkezik, közöttük több bajnokkal, akik kiemelkedő helyet értek el világ-, európai- és hazai versenyeken. 

Mészáros Norbert és csapata több mint 10 000 repült óra és 15 000 boldog résztvevő után is, bátran állítja, hogy a hőlégballon sétarepülés, a hőlégballonozás egy végtelenül nyugodt, lélegzetelállító látványt, élményt nyújtó technikai sport. Sokan úgy vélik, hogy a hőlégballon sétarepülés, a hőlégballonozás, egy adrenalin szintet emelő tevékenység, de nem az. Az elmúlt húsz esztendőben, szinte minden sétarepülés során a résztvevők arcán, a hőlégballonozás közben már a határtalan nyugalom, béke szétáradása, a teljes megnyugvás volt látható, tapasztalataik szerint.

Hallgassa meg a Bundáskenyér interjúját, a Magyar Ballonszövetség főtitkárával!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email