22_03_29_erdmost_nincskep

„Az összetartozásra kell építenünk!”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Az összetartozásra kell építenünk!”

Június 4-e immáron sokadig éve a nemzeti összetartozás napja. 101 évvel ezelőtt írták alá az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amit sokan csak „diktátumnak" neveznek, s amely Magyarországot megcsonkította, a nemzetet szétszakította. Érden is több tucatnyian emlékeztek a Kutyaváron.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évek óta a hagyomány szerint  az Érdligeti kutyavári országzászlónál tart ünnepi megemlékezést és koszorúzást a város. A megemlékezés hagyományosan a délutáni órákban van, ami nem véletlen, hiszen éppen 16 óra 32 perckor írta alá a ránk kényszerített békét a magyar delegáció – emlékeztetett ünnepi beszédében Csőzik László polgármester. 

A trianoni békediktátum sokként érte a magyar társadalmat 1920. június 4-én: színmagyar területek, történelmi tájak, városok elcsatolása, a gazdaságra mért óriási csapás, az ezer éve fennálló ország „megalázása” indokolatlanul túlzónak, érthetetlennek, emészthetetlennek tűnt. A szerződés rendelkezései régóta közismertek voltak, mégis az utolsó percig mindenki abban reménykedett, hogy valaminek még történnie kell, sikerülhet változtatásokat kiharcolni – Magyarország ilyen mértékű megcsonkítása egyszerűen nem történhet meg. Az aláírás napján – péntek volt, mint most – a magyarság egy emberként, némán gyászolt.

„Évek óta csak záporoztak a csapások az országra, de reménykedtek, hogy ezután csak jobb jöhet. Ahogy egy kis hivatalnok írta: reméli, Széchenyi szavai beválnak: hogy Magyarország nem volt, hanem lesz. Ez az, amit mi is eltanulhatnánk a trianoni nemzedéktől! A jövőbe vetett töretlen hitet és a bizalmat! Ha azt hisszük rossz idők járnak ránk, csak gondoljuk végig, ők min mentek keresztül. Négy évig dúlt a háború, amiben milliók haltak meg, s mi jött utána!? Egy forradalom, erőszakos cselekmények, a társadalom különböző csoportjai egymásnak estek, jött a vörös terror, a fehér terror, az országot idegen hadak fosztották ki, végül lecsapott a spanyol nátha. Trianon csak ráadás volt a szenvedéseikre” – hangsúlyozta Csőzik László. 

„Mégis a magyarok többsége abban hitt, hogy két dolgos kézzel és erős akarattal a balszerencse megfordítható, hogy Magyarország újra felemelkedik, és újra élni fog! A kis emberek reményét ismét az ország vezetői foszlatták szét, akik megcsalták ezt a reményt. A húszas években mindent a revíziós politika alá rendeltek, így lett Magyarországból Hitler csatlósa és egy új világháború  vesztese.” 

„Az összetartozásra kell építenünk, a nemzet szétszakított részeit egybe kell forrasztanunk nyelvben, kultúrában és a szülőföld szeretetében! Erről szól ez a mai nap, a nemzeti összetartozás napja, nem pedig a Trianon ütötte sebek elmélyítéséről!”- húzta alá a polgármester. 

Beszéde végén arra hívta fel a figyelmet, hogy csak akkor jutunk egyről a kettőre, ha nem a másik kárát, hanem a közösség érdekét nézzük. „Ebben, vagyis Érd jövőjében mindenkinek megvan a szerepe: az önkormányzatnak és a civileknek, de a kormánynak és az Európai Uniónak is. Komoly munkára, jó ötletekre és további anyagi erőforrásra van szükségünk ahhoz, hogy a járvány utáni gazdasági és társadalmi újjáépítésnek Érd a nyertese lehessen. Nagyon sokáig tartott és nagyon fájdalmas lecke volt, de Trianon megtanította nekünk, hogy soha ne hátra, hanem mindig előre nézzünk!” 

A megemlékezésen köszöntőt mondott Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője. Beszédét azzal kezdte, hogy a mai emléknap a magyar nemzet gyásznapja. „101 esztendővel ezelőtt szinte minden magyar ember lelkében összedőlt egy világ. Egy világ, amely addig természetes volt, ami a biztonságot és a hazát jelentette. Egy világ, amelynek hirtelen megszűnése szinte lelki világvégét hozott – a magyar embereknek, a magyar családoknak, a magyar településeknek, Magyarországnak és a magyar nemzetnek egyaránt.”

A fölöttem most félárbócon lengő országzászló ma is értéket közvetít és egyben üzen: Álmos, Árpád, szent magyar királyok és hercegnők, püspökök, papok, nemesek és egyszerű emberek, katonák és hősök, édesanyák és hősi halottak néznek le ránk belőle. Mi ezt a hazát nem adjuk, amint őseink sem adták oda senkinek. Mi ezt a hazát megvédjük, mert nekünk csak egy van belőle. Az elmúlt 11 esztendőben sikerült egyesítenünk a száz éve szétszakított magyar nemzetet – minden ellenkező baloldali próbálkozás ellenére. Rajtunk, magyarokon múlik, hogy megtartjuk-e ezt az egységet, vagy odadobjuk a ma is internacionalista baloldalnak.” – mondta Aradszki. 

Az ünnepi műsorban közreműködött: Endrődi Ágnes és Kátai István – a Múzsák Társulata, a Vörösmarty Mihály Gimnázium Vox Juventutis Vegyeskara és a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület. Az emlékezők virágokat és koszorúkat helyeztek el az országzászló emlékműnél. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email