22_03_29_erdmost_nincskep

Fejlesztések a klímavédelem jegyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Fejlesztések a klímavédelem jegyében

Érd elkészítette saját klímavédelmi stratégiáját, ami 2050-ig határozza meg a város feladatait. Az emberi egészség védelme, mint legfontosabb prioritás mellett több célkitűzést is tartalmaz a dokumentum. Az érdiek szerint egyébként a viharkárok és a levegő minősége jelenti a legnagyobb problémát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd elkészítette saját klímavédelmi stratégiáját – összhangban az Európai Unió és a magyar kormány által kitűzött célokkal -, ami 2050-ig határozza meg a város feladatait – számolt be Csőzik László polgármester a közösségi oldalán.

Mint írja, a dokumentum 27 konkrét beavatkozási területet ölel fel, a zöld ipar és kereskedelem fejlesztésétől az energetikai korszerűsítésen és a zöld közlekedésen át egészen a komplex zöldfelületnövelő beruházásokig. Ide tartozik az újrahasznosítás növelése, a levegőszennyezés csökkentése, a vízgazdálkodási rendszerek korszerűsítése, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a szemléletformálás is.

Az önkormányzat kezdeményezni és ösztönözni kíván egy csomó pozitív változást ezeken a területeken, a szükséges külső források, pályázati és központi források segítségével, de érzékelhető előrelépést, sikert csak akkor érhetünk el, ha mind együtt cselekszünk – írja Csőzik László, hangsúlyozva: a klímastratégia társadalmi közreműködéssel készült, a „Települési Alkalmazkodási Barométer” elnevezésű kérdőívcsomagot nagyon sokan kitöltötték.

A válaszokból kiderült, hogy a viharkárok és a levegőminőség jelentik a legnagyobb problémát Érden. Kisebb mértékben, de problémaként merült fel az allergének elszaporodása, illetve az egyre gyakoribb és súlyosabb hőhullámok

– emeli ki a polgármester.

A klímavédelmi stratégiában az emberi egészség védelme a legfontosabb prioritás, emellett a természeti és épített örökség védelmét és az agrárszektor alkalmazkodásának elősegítését is tartalmazza. Fontos cél még a hatékonyabb és folyamatosan fejlődő hulladékgazdálkodási közszolgáltatás, valamint  az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. „Elkészítettük a város ÜHG-leltárát, így hatékonyabban és célzottan tudjuk e káros anyagok mennyiségét csökkenteni a légkörben” – teszi hozzá..

A közlekedés fenntarthatóvá tétele Érd egyik legfontosabb klímavédelmi feladata. Ebben szerepet kap a közbringarendszer fejlesztése és az elektromos járművek elterjesztése is. Fontos cél továbbá a zöldfelületek, parkok területének növelése a városban, ezek ugyanis segítenek elnyelni az üvegházhatású gázokat is, a távhőrendszer fejlesztése, a lakossági hulladék újrahasznosítási arányának növelése, a biztonságos ivóvízellátás biztosítása.

Mint ahogy már többször hírt adtam róla, Érd saját javaslatcsomagot nyújtott be az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) nevű támogatására, amely a járvány utáni újjáépítést segíti. Ez teljes összhangban van a klímastratégiánkkal, és a gyermekintézmények fejlesztése mellett kiemelten tartalmazza a zöldprogramokat

– hangsúlyozza a polgármester, kiemelve: ha az uniós források elosztásában a kormány is támogatja az érdi terveket, a következő években nagyon fontos fejlesztések valósulhatnak meg: innovatív mezőgazdasági és vízgazdálkodási módszerek bevezetése, az élelmiszerek helyi előállításának, alkalmazkodóbb növényfajok megtelepedésének és a környezettudatos gazdálkodásnak az elterjesztése, az elektromos városi közlekedési hálózat fejlesztése, ÉrdBike városi elektromos roller-, bicikli- és motormegosztó szolgáltatás elindítása, zöld busz program, elektromos midibusz körforgalom a ma még nehezen megközelíthető érdi városrészek jobb megközelítésére, gyalogos és kerékpáros fejlesztések, vasúti közlekedésfejlesztés, lakossági és közületi megújulóenergia-beruházások elősegítése, a napelemes, geotermikus és szélenergia széleskörű alkalmazása, valamint az Érdi Park Program: közterületeink és közparkjaink növelése, a zöldterületek beépítésének megakadályozása, a biológiai sokféleség megőrzése, az ország első klímabarát parkjának létrehozása a Darukezelő utcában, a Papi földek további fejlesztése és a légszennyezettség folyamatos mérése és mértékének csökkentése, a keletkező hulladékok körforgásos újrahasznosítása, a zöldhulladék komposztálása és bioüzemű feldolgozása.

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email