22_03_29_erdmost_nincskep

„Az oltás veszélytelenebb, mint elkapni a betegséget”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Az oltás veszélytelenebb, mint elkapni a betegséget”

Mennyire veszik komolyan az emberek a koronavírusos tüneteket? Kérik-e a védőoltást, elfogadják-e a felajánlott vakcinát? Nőtt-e a súlyos esetek száma? Kérdéseinkre dr. Atzél Klára érdi háziorvos válaszolt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Milyen gyakran fordulnak mostanában Önhöz koronavírusra utaló panaszokkal? Komolyan veszik a tüneteket az emberek, vagy a tavaszi náthára fogják?

Az országos adatokat láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg tükröződni nálunk is. Sokan fordulnak hozzánk légúti panaszokkal, és többen számolnak be gyengeségről, éjszakai izzadásról. Ilyenkor megkérjük őket, hogy maradjanak otthon, és várják meg a mentők jelentkezését, akik elvégzik a tesztelést. A páciensek ez alatt az egy év alatt beleszoktak a pandémiás helyzetbe, legtöbben megtanulták a karanténszabályokat. Főleg most, a harmadik hullámban a legtöbben komolyan veszik a tüneteiket. Sajnos, minden panaszt komolyan kell venni. Van olyan betegem, aki egy egyszerű torokfájás miatt hívott egy hete, most pedig a kórház Covid-osztályán fekszik.

Mekkora az igény a praxisában a védőoltások iránt? A fiatalabb (60 év alatti) korcsoportban többen vagy kevesebben igényelték?

Nagy az igény, rengetegen érdeklődnek, hányadikak a listán, mikor kerülnek sorra, milyen oltóanyagot fognak kapni. Mindenkitől azt kérjük: várjon türelemmel, amikor kapunk oltóanyagot, elkezdjük hívni a soron következő pácienseket. Sosem tudjuk előre, hogy a következő héten miből mennyit küldenek, tehát nem tudjuk megsaccolni, ki, mikor, milyen oltóanyaggal kerül sorra. Egyelőre kétféle oltási listát küld nekünk a NEAK, egyet a 60 éven felüli regisztráltjainkról (ez a legtöbb praxisban szép hosszú lista), és egyet a 60 éven aluli, a koronavírus szempontjából legveszélyesebb alapbetegségben szenvedő pácienseinkről (ez jóval rövidebb lista). Jelenleg csak a listákon szereplő pácienseket olthatjuk.

A behívottak elfogadják a felajánlott vakcinát?

A legtöbb páciens nem válogat az oltások között. Mindenki várja már a végét, a régi életére vágyik. Megértik, hogy bármelyik oltást kapja, az jó eséllyel megvédi a kórházba kerüléstől, és az összes oltás veszélytelenebb, mint elkapni a betegséget. Mert az sajnos orosz rulett. Nem tudhatjuk, kire hogy csap le. Lehet, hogy a 80 éves egy hét gyengeséggel átvészeli, de bizony a 30 éves is kerülhet intenzív osztályra. Nem örülök, hogy egyesek elutasítanak bizonyos vakcinákat, mert attól tartanak, hogy például a kínaival nem tudnak majd utazgatni a világban a nyáron. Szerintem inkább utazgassunk a kínaival belföldön idén, mint kockáztassuk a betegség súlyos, akár végzetes kimenetelét. Idővel biztosan lesz lehetőség magán-oltóhelyeken válogatni a vakcinák között, és a kedvünkre valóval újraoltatni magunkat a repjegyvásárlás előtt.

Mi történik, ha valaki mégis másik vakcinát szeretne beadatni magának, mint amit az orvos felajánl?

Akkor várnia kell, míg a neki tetsző gyártótól kapunk oltóanyagot, és a válogatósok közt sorra kerül. Ez több hét vagy akár pár hónap késlekedést is jelenthet az eredeti oltási időponthoz képest. Mindenkit arra biztatok, oltassa be magát! Ha valaki elzárkózik az oltástól, az azt gondolja – értelmetlen kockázatot vállalva –, hogy a vakcina veszélyesebb lehet, mint maga a vírus, ami teljes badarság!

Előfordult, hogy az oltást megelőzően kiderült, valaki nem oltható, vagy mással kell oltani?

Az oltási időpont megbeszélésekor kiderülhet, hogy egy másik – épp nem rendelkezésre álló – oltóanyagról több adat áll rendelkezésre a páciens alapbetegségei kapcsán. Ilyenkor az orvos másik oltást javasolhat, de én nem szoktam várakozásra biztatni a pácienseimet. Fontos leszögezni, hogy abszolút ellenjavallata alig van az oltásoknak. Sokan kérdezik, hogy autoimmun betegségben melyik oltást kaphatják. Igazából bármelyiket be lehet adni nekik. Az immungyengítő szerek miatt lehet, hogy kevésbé fejti ki a hatását a vakcina, de jobban jár az oltással, mintha semmit nem kapna.

Mekkora többletterhet ró az orvosokra az oltási program?

Rengeteg munkaórát ölünk ezek leszervezésére, lebonyolítására, adminisztrációjára, sokkal nagyobb a nyomás rajtunk, mint „békeidőkben”. A legtöbb kolléga nagy elhivatottsággal végzi a munkát, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a pácienseink mihamarabb be legyenek oltva, és visszatérhessen az élet a normál kerékvágásba.

Tapasztalja, hogy a harmadik hullámban erősebbek és elhúzódóbbak a tünetek?

Azt nem, hogy elhúzódóbbak lennének, viszont a kórházi statisztikák elég ijesztőek, egyre fiatalabbak kerülnek be súlyos állapotban. Ennek elkerülése érdekében adták meg az engedélyt a favipiravir hatóanyag háziorvosi alkalmazására, amit viszont nem kell rutinszerűen minden Covid-pozitív embernek szednie! Ez egy új szer, komoly mellékhatásprofillal, semmi tapasztalatunk nincs még az alkalmazását illetően az alapellátásban. Csak gondos kockázat-előny mérlegelés után írják fel a háziorvosok. Ha valaki Covid-19 megbetegedésben szenved, főként tüneti kezelést tudunk alkalmazni vény nélkül kapható szerekkel. Időnként indokolt lehet antibiotikum adása a bakteriális felülfertőződés megelőzésére vagy kezelésére. Ha komoly nehézlégzése jelentkezik a betegnek, vagy több napig csillapíthatatlanul magas láza van, hívjon mentőt! 

___________________________________________________________________________

Amit az orvos sem tud:

• Hogy egy, két, három hét múlva milyen vakcina érkezik. (Az ezzel kapcsolatos új információkat az országos médiában rendszeresen bejelentik, és a koronavirus.gov.hu oldalon is naprakész tájékoztatást kaphatunk.)

• Nem ő dönti el, hogy hetente hány embert olt be. Ezt az aktuálisan rendelkezésre álló vakcina mennyisége határozza meg.

• Az oltási listát nem a háziorvos állítja össze, hanem a kormányhivataltól kapja. Ezért nem tudja, hogy ki mikor kerül sorra. A heti feladatát és az eloltható vakcinák számáról, fajtájáról szóló tudnivalókat a NEAK-tól és a megyei oltási bizottságoktól kapja meg.

Ami lassítja a háziorvos munkáját:

• Az oltások beadása, adminisztrációja jelentős többletterhet ró az orvosokra. Ha ezen felül még az érdeklődő telefonokat is fogadniuk kell („Én miért nem kaptam még?”, „A következő körben benne leszek?”), az még inkább lassítja a munkájukat, a betegektől veszi el az időt, ráadásul az orvos sem tud mást mondani, mint hogy „nem tudom”.

Ami gyorsítja a háziorvos munkáját:

• Ha az oltásra úgy érkezünk, hogy le-, illetve kitöltjük a hozzájáruló nyilatkozatot. Ezt ezen az oldalon találjuk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email