22_03_29_erdmost_nincskep

Szennyvízből is kimutatható a brit mutáns

22_03_29_erdmost_nincskep

Szennyvízből is kimutatható a brit mutáns

Már szennyvízből is kimutatható a brit mutáns: a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában is tetten érhető. A vírusvariánst 400 embernél mutatták ki, ebből csak tíz esetben tudták összefüggésbe hozni a fertőzést utazással, azaz a brit mutáns közösségi terjedésnek indult.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvízből nemcsak a vírus örökítőanyagát, hanem konkrétan a brit mutánst is ki tudják mutatni. A brit mutáns jelenléte „tetten érhető” a budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri mintában – jelentette be az országos tisztifőorvos. 

Február 23-áig 400 ember mintájában mutatták ki a brit vírusvariánst, 34-nél egy járványügyi jelentőséggel kevésbé bíró variánst, 9 embernél a cseh variánst. Brazíliai és dél-afrikai variánst továbbra sem mutattak ki Magyarországon – hangsúlyozta Müller Cecília, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a 400 esetből csak tíznél tudták a megbetegedést összefüggésbe hozni utazással, vagyis a brit mutáns közösségi terjedésnek indult. Jelezte: a szakértők szerint ugyanakkor a brit mutánssal szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások hatásosak.

A tisztifőorvos beszámolt arról is: szerda reggel Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi szakértőkkel egyeztetett, és a szakemberek arra tettek javaslatot, hogy a bentlakásos szociális otthonokban élők közül azok, akik megkapták a második oltást, és letelt a teljes védettség kialakulásához szükséges idő, fogadhassanak látogatókat, illetve elhagyhassák az intézményeket.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email