22_03_29_erdmost_nincskep

Adjon vért, játsszon és nyerjen!

22_03_29_erdmost_nincskep

Adjon vért, játsszon és nyerjen!

Előbb február 9-én 15 órától Diósdon a Kék Géza Közösségi Házban, majd február 12-én, 13 órától Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban is lehet vért adni, ezzel pedig részt vehetünk az OVSZ Valentin heti játékán is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Valentin Heti véradós játékot hirdetett. A Valentin-nap nem csupán az ajándékozásról, hanem a közös élményekről, nem csak a szerelemről, hanem az emberi kapcsolatokról is szól. Az OVSZ akciójában február 12-én marcipán szívvel köszönik meg a véradást a szervezők és egy heti játék keretében izgalmas élményeket sorsolnak ki páros/csoportos véradók között.

A játékon való részvételhez nem kell mást tenni, mint vért adnunk másod/többedmagunkkal, melyet egy fotóval megörökítünk, majd névvel és TAJ-számmal együtt február 14-ig elküldeni a valentinnap@ovsz.hu címre. Ezt követően a fotók felkerülnek az Országos Vérellátó Szolgálat facebook oldalára, ahol a fotókra kell gyűjteni a lájkokat. A legtöbb lájkot kapó fotót készítők egy háromórás, tízfős balatoni sétahajózást nyerhetnek, de margitszigeti tandembiciklizést és Valentin-napi páros vagy családi fotózást is kisorsolnak a szervezők. (Részletes versenyszabályzat ide kattintva érhető el!)

A Valentin heti játék mellett természetesen nem csak a nyeremény miatt fontos, hogy adjunk vért, hiszen

egyetlen véradással három ember életét menthetjük meg.

Naponta viszont mintegy 1800 véradó szükséges ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

  •  egészségesnek érzi magát
  •  elmúlt 18, de még nincs 65 éves
  •  testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  •  fél évnél régebben készített tetoválást, testékszert.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgáló orvos dönti el, adhatunk-e vért.

A véradáshoz feltétlenül hozza magával személyi igazolványát, lakcím- és TAJ-kártyáját, külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímét igazoló papírt.

A véradáskor végzett szűrésen nem végeznek PCR-tesztet, mert a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ha valaki már átesett a koronavíruson, az a gyógyulást követően háromhét múlva (negatív PCR-teszttel két hét múlva) adhat vért.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email