22_03_29_erdmost_nincskep

Mit játsszunk, ha otthon a család?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit játsszunk, ha otthon a család?

Folytatjuk cikksorozatunkat az otthon „nélkülözhetetlen” társasjátékok szubjektív listájával. A 2. részben a klasszikus, táblás játékokra hozunk néhány példát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

ACTIVITY

A párosok egymás ellen mutathatják meg mutogatási és körbeírási képességüket, illetve rajztudásukat. Egyszerűsége mellett nagy előnye, hogy rendkívül szórakoztató és viszonylag pörgős játék, melyet kortól függetlenül űzhetünk. Pro és kontra érvként viszont mindenképp meg kell említeni, hogy az izgalmasabb játékélményhez nagyobb társaság szükséges.

MONOPOLY/GAZDÁLKODJ OKOSAN!

Két nagyon hasonló játék, melyekben körről körre építjük „birodalmunkat” és bizonyos javak megszerzésével dönthetjük csődbe ellenfeleinket. Játékmenetének alapja egyszerű, bár a bizonyos stratégiák kiépítéséhez komoly rutin kell. Bármennyire is szórakoztatóak, ezek a játékok azonban képesek feszültséget, családi vitákat generálni (tapasztalatból írom…), mert hát mégiscsak az a célunk, hogy a testvérünk tönkremenjen. Ezt viszont nem könnyű elérni, így akár izzasztó, többórás csaták is kialakulhatnak.

CLUEDO

Vegyük fel ballonkabátunkat és kezdjük meg a nyomozást, mert bizony a Cluedóban az a cél, hogy megtudjuk a titkot. Azt, hogy ki, hol és mivel követte el a szóban forgó bűntényt. Ehhez pedig az kell, hogy úgy szedjünk ki információt a társaság többi tagjából, hogy ők ne jussanak közelebb a megoldáshoz. Igazán kemény logikai és társadalmi megfigyelésre alapuló játék, melyet viszonylag sokan tudunk egyszerre játszani, a partik hossza pedig a tízpercestől az egyórásig nőhet.

TABU

A kulcs a szókincs és az értelmezőkészség. A Tabu lényege, hogy bizonyos szavakat kell elmagyaráznunk társunknak vagy a társaságnak úgy, hogy annak legjellemzőbb ismérveit nem mondhatjuk ki. A Tabu minden közösségbe vidámságot hoz, hiszen egyszerűen játszható, ugyancsak pörgősnek mondható játék, bár hátránya, hogy az igazán jó hangulathoz itt is szerencsés a résztvevők nagyobb létszáma.

KÉRDEZZ! FELELEK!/ LEGYEN ÖN IS MILLIOMOS!/HONFOGLALÓ

Három hasonló kvízjáték, amelyben saját műveltségünkről adhatunk számot. A Legyen Ön Is Milliomos! és a Honfoglaló hátránya, hogy két-három fő vehet benne részt, előnye, hogy ennek ellenére rövid meccseket játszhatunk egymással, így nagyobb társaságnál sem marad ki senki a szórakozásból. A Kérdezz! Felelek! már valamelyest összetettebb játék, ennek köszönhetően viszont akár párban, akár egymás ellen többféle menetet vívhatunk.

CATAN TELEPESEI

Egy olyan játék, amelyben folyamatosan építhetjük birodalmunkat, hogy nyersanyagot szerezzünk, miközben társaink terjeszkedését kell megakadályoznunk. Aki szereti a stratégiai játékokat, annak mindenképp ajánlom. A Catan alapjátéka mellett rengeteg kiegészítővel rendelkezik, mellyel a játékmenetet is jelentősen színesebbé, hosszabbá és szórakoztatóbbá tehetjük.

KI NEVET A VÉGÉN?

Az örök klasszikus. Ahol újra és újra megpróbálunk körbejutni a pályán, ehhez viszont ellenfeleinknek is lesz egy-két szava. Pörgős, jó hangulatot csinál és igazán ádáz csatákat, bosszúságokat és nevetéseket szül, emellett sokszor a szerencsére is szükségünk van, hogy jól vessük a kockát. Egyetlen hátránya, hogy a játékosok létszáma igencsak kötött, bár mi –házilag barkácsolva – készítettünk már hatoldalas táblát is. 

SCRABBLE

A kulcs a szókincs. A Scrabble olyan táblás játék, ahol körről körre jönnek a betűk és a szavak, melyeket egymással össze kell kötnünk, miközben a győzelemhez minél több pontot érő szavakat kell alkotnunk. Ehhez viszont nem árt, ha az ember töviről hegyire ismeri az Értelmező Kéziszótárt, mert bizony a betűk nem mindig a megfelelő összetételben kerülnek elénk. Épp ezért viszont anyanyelvi tudásunkat is szélesíthetjük.

RIZIKÓ

Ismét egy stratégiai játék, mely szerény véleményem szerint a világ egyik legbonyolultabb és legösszetettebb társasa. Ha viszont egyszer megértjük, észre sem vesszük, hogy már több órája viaskodunk a világ meghódításáért. A Rizikóban ugyanis ez a cél. Ez viszont még a legnagyobb hadvezéreknek sem ment egy nap alatt, szóval nekünk is érdemes alaposan felkészülni, mert ha profi rizikósokkal kerülünk szembe, még a százéves háborút is szimulálhatjuk.

DIXIT

Fantázia és kreativitás nélkül lehetetlen játszani a Dixittel, amely olyan asszociációra épülő társas, melyben egy kép történetét meséli el a mesélő, ami alapján a többieknek rá kell jönniük a megoldásra. Fontos megjegyezni, hogy a megjelenése óta folyamatosan bővült a Dixit kínálata és már több száz különböző kártya érhető el, így aki már elnyűtte az alap verziót, annak érdemes beszereznie a kiegészítő verziókat is, mert azok legalább olyan jó szórakozást nyújtanak.

Cikksorozatunk bevezető részében az egyszerű, papírt és tollat igénylő, illetve ügyességi játékokra is hoztunk néhány példát, ezekről részletesen az Érdi Újság következő számaiban írunk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email