mora_190619

Hiánypótló iskola lehetne

Leromlott épületek, széttagoltság, helyhiány – ezekkel a problémákkal küzd a Móra, amely pedig megfelelő körülmények között a térség hiánypótló intézményévé válhatna.

Van Érden egy iskola, amely nem szerepel semmilyen kormányzati vagy uniós újjáépítési programban, pedig nagyon ráférne a korszerűsítés. Ez a Móra, ami ugyan névlegesen Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményként működik, fizikai valójában azonban nagyon is széttagolt, a gyerekek oktatása, nevelése ugyanis több épületben folyik. Ez eleve nagy gondot jelent, hiszen az iskolába egyre súlyosabb állapotú gyerekek járnak, akiket nem könnyű mozgatni. Nehezíti a helyzetet, hogy a Móra épületei erősen leromlott állapotban vannak, és a többségük eredetileg nem is iskolai célra épült.

„Nagyon sok gondot megoldana, ha olyan épületben működhetnénk, amit oktatási célokra alakítottak ki, és amiben mind elférünk – mondta Sátori Boglárka intézményvezető. – Az enyhe, illetve középsúlyos értelmi sérült, valamint autista diákok gyógypedagógiai nevelése, oktatása jelenleg is az iskolában zajlik, ám a súlyosan és halmozottan sérült gyerekeket – ami 2015 óta tartozik a feladataink közé – egyáltalán nem tudjuk behozni az iskolába, mert nincs helyünk, ráadásul az épületeink nem akadálymentesek. Harmadik nagy feladatunk az utazó gyógypedagógusi hálózat működtetése az Érdi, a Budakeszi és a Pilisvörösvári járásban. Az utazópedagógusoknak is szükségük volna egy-két állandó helyiségre, amire érdi intézményünkben szintén nincs hely.”

Egy tágasabb, korszerűbb épületben a fentiek mellett külön nevelő óvodát is működtethetnének, sőt középiskolai feladatokat is elláthatnának. Hogy hol van ilyen épület? Például Parkvárosban. Amint felépül a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum a Búvár utcánál, elvileg átköltöznek a gyerekek a Teleki iskola régi épületéből (képünkön).

Ezt ugyan az eredeti elképzelések alapján gimnáziummá alakítják, de kérdéses, hogy ez a terv megvalósulhat-e. Ahogy az október 1-jei rendkívüli közgyűlésen Csőzik László polgármester elmondta, az e célra rendelkezésre álló forrás nagy részét még az előző városvezetés idején átcsoportosították a Batthyány iskola építkezésére. Csak 1,8 milliárd forint maradt, amiből a gimnáziumot nem lehet felépíteni, és valószínű, hogy a kormány a jelen gazdasági helyzetben nem ad pótlólagos forrásokat e célra.

„Két lehetőség merülhet fel ebben a helyzetben. Az egyik, hogy az épületben továbbra is általános iskola működjön. A másik, hogy a jelenleg több telephelyen működő Móra iskola költözzön ide, ahol a gyermekeket háromévestől akár huszonhárom éves korig nevelhetik, elláthatják. Ilyen differenciált, szinte az összes lehetséges fejlesztő szolgáltatást felvonultató intézmény közel s távol nincs” – hangsúlyozta Csőzik László.

A tankerület részéről valószínűleg nem lenne akadálya a Móra átköltöztetésének, hiszen az ötlet Sárközi Márta leköszönő tankerületi igazgató fejéből pattant ki, és a két érintett igazgató, Patkóné Séra Ilona (Teleki) és Sátori Boglárka is támogatta. „Nekünk ez nagyon jó megoldás lenne, főleg annak fényében, hogy soha nem látott mértékben emelkedett a tanulóink létszáma – mondta a Móra vezetője. “Több mint kilencvenegy diákunk van most, közülük 17 súlyosan és halmozottan sérült, akiket nem tudunk elhelyezni. Egy százhalombattai egyesület hét gyerekünket tudja fogadni hétköznaponként délelőtt, a többi tíz gyerekhez az otthonukba járnak a konduktorok, gyógypedagógusok. Ez azt jelenti, hogy a szülő kénytelen otthon maradni. Ha tudnánk fogadni reggel 8 és délután 4 között ezeket a gyerekeket, a szülők el tudnának helyezkedni”. 

További cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email